„Mesec dana uređenja grada“ u Bačkoj Palanci

Vremeplov „Nedeljne novine“ broj 69 od 24. aprila 1966. godine

645

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 69 od 24. aprila 1966. godine.


„Mesec dana uređenja grada“

Ove godine u Bačkoj Palanci se priprema jedna šira akcija oko uređenja grada. U želji da se grad što svečanije ukrasi za Prvi maj, opštinski slet i Novosadski sajam, kada će Bačku Palanku posetiti veći broj domaćih i stranih turista, odlučeno je da se uvede „Mesec dana uređenja grada“. Ova akcija će trajati od 23. aprila do 23. maja…

Radovi na uređenju grada izvodiće se svakog dana, ali će se najmasovnije akcije održavati subotom i nedeljom. Obim radova koji će se izvesti vrlo je veliki. Korzo koji je do sada bio popločan ciglama zameniće se betonskim pločicama.

Skupština opštine već je odvojila preko četiri miliona starih dinara za pravljenje pešačke staze prema Dunavu. Odlučeno je da sve mesne zajednice u gradu odvoje po pet miliona starih dinara za uređenje ulica Ive Lole Ribara i „Kaloš“ koji je najviše stradao u prošlogodišnjim poplavama.

U ovim ulicama izvodiće se veliki radovi na uređenju pešačkih staza, kanala i propusta, kao i uređenju puteva. Od ove godine uvešće se zajedničke akcije i udruživanje sredstava mesnih zajednica na uređenju pojedinih delova grada, naročito u onim rejonima gde su potrebna veća ulaganja. Uskoro će se početi i sa postavljanjem novih saobraćajnih znakova u gradu, a planira se i postavljanje klupa prema Dunavu.

Veliki slet mladosti u Bačkoj Palanci

Ove godine u Bačkoj Palanci će se svečano proslaviti dvadesetogodišnjica Revolucije i ustanka naroda Jugoslavije. U program proslave uklopiće se i ovogodišnji opštinski slet na kome će učestvovati preko 5.600 vežbača sa teritorije naše opštine.

Ovako velika sportska manifestacija u Bačkoj Palanci još nije održana pa se užurbano vrše priprema kako bi se ova najveća smotra fizičke kulture u našoj opštini što bolje pripremila.

Svi učesnici sleta okupiće se u Bačkoj Palanci 14. maja kada će se održati generalna proba. Isto veče biće priređen vatromet sa kulturno–zabavnim programom na kome će učestvovati folklorne grupe iz Bača, Selenče i Pivnica…

U nedelju, 15. maja, na dan sleta, u 9 časova vojna muzika Novosadskog garnizona prirediće u centru grada koncert promenadne muzike za građane Bačke Palanke. Posle toga održaće se defile svih učesnika sleta ispred svečane tribine u centru grada. U petnaest časova na stadionu „Bačke“ održaće se slet.

Proizvodnja od milijardu dinara mesečno

Prema svim znacima može se očekivati da ovoga meseca vrednost proizvodnje u Industrijskom kombinatu u Bačkoj Palanci dostigne cifru od milijardu starih dinara. To bi bio prvi slučaj u istoriji ovog najvećeg industrijskog objekta u opštini i najbolji pokazatelj o novim kretanjima u kolektivu… Kao ilustraciju možemo navesti slučaj PVC podova koji je inače i najvažniji u Kombinatu – ovaj pogon treba da ostvari dve trećine planirane proizvodnje ove godine…

Nedavno je u ovom pogonu zabeležen veliki uspeh – umesto ranijih 2.500 kvadratnih metara dnevna proizvodnja je povećana na čitavih 8.000 kvadratnih metara a, tvrde stručnjaci u ovom pogonu, može se proizvoditi čak i do 9.000 kvadratnih metara. Ovo povećanje proizvodnje osetilo se i po platama radnika zaposlenih u ovom odlenju koje sada iznosi od 50.000 pa sve do 90.000 starih dinara…

„Večiti putnici“ dobro nagrađeni

Bačkopalanački „Dunavprevoz“ jedna je od retkih radnih zajednica kojoj priličnu glavobolju zadaje činjenica da njeni članovi – odlično zarađuju. Naime, prema podacima Službe društvenog knjigovodstva na listi primanja u prošloj godini na prvom mestu stoji „Dunavprevoz“ koji je daleko odmakao od najvećeg broja radnih zajednica u komuni…

„Rekorder“ je vozač kamiona Mile Ivezić sa prosečnim mesečnim primanjima od preko 135.000 starih dinara. Sledeći ima prosek od oko 133.000, zatim 127.000 i tako dalje.

– Naši šoferi jako dobro zarađuju i mi im ne ograničavamo zaradu – kaže Slavko Maletin, direktor „Dunavprevoza“ – ali je to posao koji traži mnogo napora i odricanja. Danju i noću na putu, po svim drumovima Jugoslavije i pod svim vremenskim uslovima, često sa vrednim ili jako osetljivim teretom, sve to čini da ove plate i nisu jako velike kao što se na prvi pogled čini.

Iz matičarskog zvanja

Dobili sina: Desa i Branko Jovišević, Katica i Muharem Huremović.

Dobili kćerku: Sever i Desanka Petljanski – Vasiljev, Zuza i Jano Ušjak, Štefanija i Vinko Delalić, Ljubica i Đorđe Jović, Marija i Milan Stanojev, Bosiljka i Radivoj Mihajlović, Zorka i Hajrudin Dževahirić, Anka i Đuro Knežević, Anka i Milenko Raknić, Katarina i Stjepan Bertok.

Venčani: Vjekoslav Halas i Danica Milković, Miloš Spasić i Jelka Cvetković, Dragan Krivaja i Koviljka Višekruna.

Umrli: Stevan Zvolski, rođen 1878. godine, Nikola Rađenović, rođen 1912. godine, Ana Gračik, rođena Žolnai, 1894. godine, Elizabeta Trpka, rođena Bobaček, 1881. godine.

[rev_slider alias=“princeza“][/rev_slider]

 

Neizvestan put u Niš

Pobedom nad Lovćenom Bačka je umakla svojim konkurentima sa dna tabele. Sem toga, ona je svoje navijače obradovala i dobrom igrom. Od utakmice sa Vardarom, Palančani nisu gledali bolji fudbal. Zbog svega toga u taboru palanačkog ligaša vlada neskriven optimizam pred put u Niš…

– Dobra igra skoro čitave ekipe protiv Lovćena, osvojeni bod u Kosovskoj Mitrovici nagovestili su da se vraćamo u formu. Ako smo mogli da se izborimo za nerešen rezultat protiv Trepče, zašto to onda ne bi mogli i sa Željezničarom. Na Čair će istrčati jedanaestorica koja su igrala protiv Lovćena. Mladi Zirojević je sve bolji pa nije isključeno da će on zaigrati – rekao je Slavko Maletin Vava, „tehniko“ Bačke.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here