Најбоља времена за бачкопаланачка предузећа

Времеплов "Недељне новине" број 95 од 22. октобра 1966. године

692

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 95 од 22. октобра 1966. године.


Прослава Дана ослобођења Бачке Паланке

Овогодишња прослава Дана ослобођења Бачке Паланке биће обележена богатијим и разноврснијим програмом него раније. Поред тога што су предвиђене манифестације које ће трајати више дана, по први пут ће се организовати и акције које ће имати традиционални карактер…

– Ове године по први пут одлучили смо да организујемо прославу Дана ослобођења без позивања истакнутих уметника и ансамбала са стране – каже Радислав Јовић, председник одбора за прославу.

– И нисмо се покајали. Показало се да Бачка Паланка има довољно снаге и способности да и за приређивање једне манифестације ове врсте… Посебну вредност овогодишње прославе представља чињеница да ће две највредније акције – додела Октобарских награда и прелазни пехар „Трке ослобођења“ постати традиционални и централни део манифестације ових простора. – Поред тога – истакао је на крају Радисав Јовић – посебно ми је драго као председнику Општинског одбора Савеза удружења бораца НОР –а што ће се на свечаној седници општинске Скупштине решавати и о једном питању које нас јако интересује: изградња једног репрезентативног споменика борцима НОБ у центру града, за којим се већ одавно осећа потреба.

У корак са планом

Раднички савет Индустријског комбината расправљао је на последњој седници о пословању предузећа за првих девет месеци ове године. Резултати који су показани говоре да је овогодишњи план био реално постављен и да ће бити испуњен. За првих девет месеци остварен је бруто продукт у висини од седам милијарди и две стотине милиона старих динара, што у односу на исти период прошле године износи за три и по милијарде више…

Најбоље резултате показао је погон топлих подова, иако производња у њему није до краја заокружена. Раднички савет је већ раније донео одлуку за куповину нових машина тако да ће до краја ове године овај погон имати заокружену, а тиме и повећану производњу… Зараде радника такође су повећане. Иако нису прикупљени још сви подаци очекује се да ће за првих двет месеци ове године просек личних доходака у предузећу износити око 70.000 старих динара.

Возачи благо деле

Предузеће „Дунавпревоз“ за првих девет месеци ове године планирало је реализацију од 286 милиона старих динара, али је захваљујући залагању читавог колектива у овом периоду остварена реализација од 416, а наплаћена реализација од 336,5 милиона старих динара. Занимљиво је да „Дунавпревоз“ има свега 80 запослених, а 34 обрачунских јединица.

Сваки возач камиона уствари је обрачунска јединица – Ивезић, Пешић, Недељков, Дражић, Прерадовић, Халик, Хорват, Шокчић и други… Возач камиона Ђура Пешић примиће „вишак“ од 647.000 старих динара, Максим Недељков око 536.000 старих динара, Милан Прерадовић око 422.000, Сава Шокчић око 383.000 динара, Петар Дражић око 398.000 динара, Урош Грбић око 505.000 динара, Никола Ивезић 463.000, Миле Ивезић 556.000, Владимир Халик око 306.000, Петар Зетко преко 649.000 старих динара…

– Од наших возача зависи да ли ће зарадити или не – рекао нам је Славко Малетин – Вава директор „Дунавпревоза“. – и колико ће сваког месеца примити. Ко има мање трошкова око поправки кола, ко има мање празне „ходове“, тај ће више зарадити.

„Видари“ за 7.000 трактора

О „Напретку“ не треба говорити у прошлом или будућем времену. О овом вредном колективу у који су упрте очи на хиљаде пољопривредника мора се говорити са дужним поштовањем. Јер његових педесет и неколико механичара су лекари за преко 7.000 трактора, колико их према неким подацима има на територији паланачке комуне.

Они видају ране снажним машинама које су донели радови на плодној и масној земљи… – Никада нисмо имали више посла – кажу у сервису – али никад до сада нисмо били толико продуктивни као ове јесени. Делова за све машине има, људи су нам обучени, а зарада их стимулише да буду и вредни. За свега шест – седам часова мењамо цео мотор на било којем трактору, а генералне поправке обављамо за мање од недељу дана…

– „Напредак“ је један од ретких, ако не и једини сервис који се није „комерцијализовао“ и преоријентисао на поправку путничких возила. У сервису се сматра да се добре зараде могу зарадити и поправкама и ремонтом искључиво пољопривредних машина, и у том правцу је усмерена модернизација радне организације.

Из матичарског звања

Добили сина: Јадранка и Дујо Башура, Мирјана и Борислав Карановић, Драгица и Душан Крстић, Катица и Петар Тури, Зора и Ђока Панић, Мила и Јосип Слобода, Катица и Антун Марковић, Анђа и Драган Роквић, Босиљка и Милош Вуковљак, Зорка и Младен Булајић,Олга и Лазар Бороцки, Розалија и Стеван Дубовски ,Ана и Лудвиг Нађ, Ката и Иштван Крнач, Марија и Павел Маљах, Мирјана и Михајло Ковачевић, Ива и Андрија Римар.

Добили кћерку: Јела и Митар Галић, Јосипа и Владимир Бартуловић, Вера и Мија Беквалац, Јованка и Јанош Берди, Анђелка и Момчило Николашевић, Љубица и Љубоја Летић, Радојка и Јован Кнежевић, Ивана и Предраг Прерадовић, Ката и Андрија Гајдош.

Венчани: Милош Лемић и Марија Болтић, Витомир Штрбац и Нада Бурсаћ, Ђура Топалов и Евица Ђерки, Жарко Мајкић и Спасојка Нешић, Славко Карановић и Станица Зечевић, Антун Богнар и Саја Кнежевић, Ђура Клајн и Марија Валиџић, Иван Јавор и Вера Сабо, Слободан Умићевић и Илонка Иванек.

Умрли: Марија Мишков, рођена Бајилов 1874., Катица Јерков рођена 1890.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here