Највећи летњи вашар у Бачкој Паланци

Времеплов „Недељне новине“ број 134 од 23. јула 1967. године

852

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 134 од ‚ 23. јула 1967. године.


У понедељак пленум Општинског комитета СО

На предстојећем пленуму Општинског комитета Савеза омладине, који ће почети у понедељак у 16 часова, комисија за радничку омладину поднеће извештај о стању, положају и активности великог броја омладинаца и омладинки запослених по радним организацијама. Биће речи и о деловању младих комуниста и њиховој улози у реорганизацији Савеза комуниста.

На овом пленуму вероватно ће се основати и чисто омладински фонд за пружање помоћи арапским земљама угроженим од израелско – империјалистичке агресије.

Силбашани помажу Визић

Једино место у нашој комуни у коме је жетва касније почела је Визић. Први снопови у овом селу пали су тек прошле среде. После припајања нашој комуни визићки пољопривредници остали су „ни на небу ни на земљи“. Задруга из Ердевика извршила је јесење орање и сетву, али је после одвајања Визића из шидске комуне, отказала услуге и повукла свој једини трактор из села…

У помоћ су им прискочили Силбашани, који су до сада пожњели највише површина. У среду првом скелом прешла су три трактора, две косачице и две приколице. Ових дана се очекује да ће и Пољопривредно добро „Будућност“ послати један комбајн како би се жетва у Визићу на време обавила.

Летњи вашар

Највећи овогодишњи вашар у Бачкој Паланци – летњи годишњи скуп продаваца и купаца стоке и свих осталих пољопривредних и других производа – одржаће се данас на вашаришту. Како смо обавештени у Комуналном предузећу „Рад“, очекује се рекордна посета – уколико време не поквари рачуне заинтересованих.

На вашару ће се моћи продавати сва стока и живина, уз обавезно уверење о здравственом стању, затим остали пољопривредни производи и друга роба… Угоститељи су се такође добро припремили да искористе ову прилику. Предузеће „Јадран“ већ је раније најавило неколико шатри са пићем, печењем и специјалитетима са роштиља, а такође се очекује да ће се и приватни угоститељи појавити са својим шатрама.

Регистрација и мопеда

Одавно се већ говорило и нагађало хоће ли мопеди бити признати и званично за моторно возило и када ће то бити. Први корак у том правцу било је доношење одлуке да се и за вожњу мопеда мора платити возачки испит као и за сва друга моторна возила и сада се отишло још даље.

Наиме, недавно донесеним прописима предвиђено је да се мопеди најдаље до краја ове године морају регистровати као и сва остала моторна возила, с тим што ће се водити у евиденцији СУП –а и бити снабдевени прописним регистарским таблицама и саобраћајним дозволама.

У бачкопаланачком СУП –у већ се врше техничке припреме за овај врло обиман посао јер се рачуна да има на нашој територији преко хиљаду мопеда. Посебну тешкоћу представљаће чињеница да су мопеди набављени пре неколико година или препродавани више пута без икаквих рачуна и писмених уговора те ће бити тешко доказати својину и порекло возила…

Нови намештај и медицински инструменти

Управа Дома здравља већ сада се потрудила да потпуно спремно дочека усељење у нову зграду. Стари и неупотребљиви намештај биће замењен новим, који је већ поручен и треба да стигне пре званичне предаје Дома здравља на употребу…

Званична предаја Дома здравља према речима управника др Драгана Јовановића биће извршена на Дан ослобођења Бачке Паланке. Како ће у новом Дому здравља радити и неколико специјалиста: неуропсихијатар, педијатар и гинеколог, којих до сада није било, то ће и за њихову службу бити набављени сви потребни медицински инструменти. На јесен ће почети да ради и служба за рехабилитацију и корективну гимнастику за школску децу па су већ набављени инструменти. Опште амбуланте које сада кубуре са медицинским инструментима, комплетираће се са шест нових стерилизатора и другим мањим инструментима. Поручен је и читав биохемијски лабораторијум са овим инструментима и апаратима као и апарат ЕКГ, за преглед срца, рендген апарат за кости и два „унитас“ апарата за зубну амбуланту…

Феријалци на Крку

У малом месту Пунат на острву Крк од 11. јула летује група од 22 омладинца и омладинки чланова Феријалног савеза из општина Бачка Паланка и Бач. Феријалци проводе одмор уз дневни пансион од 14,30 нових динара, а железницом имају попуст од 55 одсто…

– Следеће године – упознао нас је Јован Тома, председник Општинског комитета Савеза омладине – на острву Крк користиће свој годишњи одмор у неколико смена од јуна до септембра, већи број радничке и школске омладине.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here