Нови Дом здравља стартује 7. јула

Времеплов „Недељне новине“ број 110 од 5. фебруара 1967. године

690
Раскрсница: Краља Петра Првог и Жарка Зрењанина

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 110 од 5. фебруара 1967. године.


Најбољи резултати – у пољопривреди

Подаци којима се располаже несумњиво говоре о томе да је пољопривреда привредна грана број 1 у бачкопаланачкој општини у 1966. години, која не само да је остварила најбоље резултате већ је истовремено забележила и највећи пораст производње у односу на претходну годину. Наиме, док је 1965. вредност производње у индустрији износила око 21,5 милијарде старих динара, пољопривреда је заостајала само за стотинак милиона. Према проценама за прошлу годину, међутим, производња у индустрији је порасла за око 13 одсто, а у пољопривреди за чак преко 35 одсто!

То би значило да је пољопривреда остварила преко 29 милијарди старих динара док се вредност производње у индустрији креће тек тамо негде око 24,5 милијарде старих динара!… Напоменућемо да је вредност производње порасла у свим гранама привреде, мада не и у једнаким процентима. Тако, на пример, у грађевинарству је проценат повећања вредности производње износио чак близу 20 одсто у односу на 1965. (што би у старим динарима било око милијарду и 300 милиона повећања), код саобраћаја око 15 одсто, у трговини и занатству око 11 одсто, а код угоститељства око 18 одсто…

Орден заслуге за народ са сребрном звездом

Председник Општинске скупштине, Светозар Прерадов, уручио је председнику Радничког савета Индустријског комбината Бошку Богуновићу, Орден заслуге за народ са сребрном звездом којим је Председник Републике одликовао колектив Индустријског комбината за залагање и пожртвовање приликом одбране од поплаве у лето 1965. године. У краћем излагању приликом предаје овог високог одликовања, председник Опшптинске скупштине Светозар Прерадов је одао признање напорима овог колектива јер је њихово залагање у великој мери допринело да слаби, и на много места у критичном стању насипи одоле подивљалим водама Дунава. Стога и у повељи дословно стоји да Указом Председника Републике број 82 од 8. септембра 1966. године одликује Индустријски комбинат из Бачке Паланке за „показано пожртвовање у раду на спасавању људских живота, друштвене и личне имовине на подручју угроженом од поплаве“.

У Земљорадничкој задрузи у Младенову семе раздора проклијало

Већ месецина траје сукоб између коопераната и Замљорадничке задруге у Младенову око откупа кудељног семена. На неколико званичних зборова оптужена је Задруга. Кооперанти траже да се испуне обавезе из уговора, а Задруга то није у стању да уради из, како нам је рекао директор Душан Петковић, из објективних разлога. Како било да било, сукоб још траје. Кооперанти су оштећени за преко седамдесет милиона старих динара. Толико кудељног семена је остало не откупљено у селу. Уствари, кооперанти имају у џеповима чврсте уговоре, али им то за сада не значи много јер Задруга није у стању да пласира семе на тржиште.

– Ми ту ништа нисмо криви. Изиграни смо од новосадског „Агрокоопа“, са којим смо имали уговор. „Агрокооп“ покушава сада на разне начине да „искочи“ из уговора. Разлог: презасићено тржиште. Они изгледа, немају куда даље да пласирају то семе па избегавају да га преузму – рекао нам је директор Земљорадничке задруге Душан Петковић.

Село кафана

За Товаришево његови становници кажу да је село кафана. Укупно их има седам и ни једна се не налази у друштвеном сектору. У поређењу са осталим местима наше комуне Товаришани се, бар по овоме, налази на првом месту. Јер, Челарево је на пример много веће па има само четири. Другим речима на сваких пет стотина становника у Товаришеву долази по једна кафана, без обзира на старост и пол. Међутим, то не значи да су ове кафане празне. Напротив, све одлично раде. И тако, кажу Товаришани, када се већ не можемо похвалити са културно – забавним животом – можемо бар са кафанама. Са овим кафанама хвали се и Одељење за финансије Скупштине општине.

Животни стандард у порасту – наших 300 аутомобила

Упоредо са јачањем привреде у нашој комуни и све већим укључивањем становништва у друштвено организовану производњу, знатно су порасла и лична примања по једном становнику општине. Док су просечна примања, 1962. године била свега 19.800 старих динара по једном запосленом, прошле године просечна примања су достигла висину од 65.000 старих динара. Упоредо са тим, знатно су се побољшали услови у погледу становања, здравствене заштите и образовања. Према проценама стручњака, јер тачни подаци о томе на жалост још увек не постоје, сматра се да моментално у нашој општини има око 300 аутомобила (од тога је само прошле године набављена стотина), затим, око 2.800 мотоцикала и мопеда, близу 10.000 бицикала, 12.000 радио апарата, 2.500 телевизора, око 1.200 фрижидера, и већи број других електричних апарата за домаћинство.

Нови Дом здравља стартује седмог јула

Сасвим сигурно се зна да ће нови Дом здравља отворити своја врата пацијентима седмог јула, на Дан устанка народа Социјалистичке репулике Србије. Такво обавештење смо добили у управи Дома здравља. Потребна средства за његово довршење су нађена тако да неће бити више никаквих сметњи. Остаје нам да се надамо да је то заиста и последњи рок.

Из матичарског звања

Добили сина: Веселинка и Миленко Тривуновић, Јека и Милан Родић, Зора и Милош Фамилић, Анђа и Бошко Кезија, Вукица и Глигор Васиљевић.

Добили кћерку: Борка и Мирко Марчета, Косана и Станко Јерков, Боја и Јово Ненадић, Даница и Милан Цветинов, Дева и Мирко Вјештица.

Венчани: Петар Жарковић и Мирјана Бачлић, Душан Пилиповић и Марица Зечевић.

Умрли: Јован Ступар (рођен 1888.), Доја Шобот, рођена Јовичић (1893.), Јулијана Мишков, рођена Узурски (1883.), Боја Иветић, рођена Вишекруна (1893.).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here