Obrovčani dobili javno kupatilo, Bačkopalančani nasip

Vremeplov „Nedeljne novine“ broj 74 od 29. maja 1966. godine

502

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 74 od 29. maja 1966. godine.


Još jedan dogovor o mostu Bačka Palanka – Ilok

Ovih dana ponovo je pokrenuto pitanje oko izgradnje mosta na Dunavu između Bačke Palanke i Iloka. Tom prilikom u Iloku je održan zajednički sastanak predstavnika AP Vojvodine i SR Hrvatske, kao i opštinskih skupština Bačke Palanke i Iloka…

Stručnjaci su na ovom sastanku izneli i ove podatke. Opterećenost puta Novi Sad –Bačka Palanka iznosi dnevno 11.000 tona. Usled skraćenja puteva dnevna ušteda bi iznosila 3,5 miliona starih dinara…

Prema predračunu most bi po sadašnjim cenama stajao – 4,5 milijardi starih dinara. Predviđena je i dužina mosta od 700 metara u odnosu na ranije predračune od 550 metara. Produženje je usledilo zbog sve veće količine vode u koritu Dunava.

Povrtarstvo – neiskorišćene mogućnosti

Ovih dana za „okruglim stolom“ Zemljoradničke zadruge u Mladenovu vodili smo razgovor sa poljoprivrednim stručnjacima i kooperantima o razvoju povrtarstva, po kome je Mladenovo nekad bilo nadaleko poznato. Oko 800 jutara plodne zemlje u području rita zvanog Mostonga poslednjih godina je skoro neiskorišćeno.

– Ranijih godina smo u Mostongi ostvarivali takve prinose, koji se ne postižu ni u jednom delu naše zemlje, – tim rečima v.d. direktor ZZ Dušan Petković otpočeo je razgovor. Međutim, nastavio je on, od 1952. godine proizvodnja na ovom delu našeg atara postala je neorganizovana i stihijska. Usled toga Zadruga, a ni poljoprivredni proizvođači, nemaju skoro nikakve koristi…

Prema tvrđenju poljoprivrednih stručnjaka na jednom jutru plodnog humusa u „Mostongi“ može se dobiti 120 – 150 metričkih centi industrijske paprike, ili 3 – 4 vagona paradajza, ili dva vagona celera. Kako ovo područje obuhvata nešto manje od 800 jutara najplodnije zemlje, jasno je koliko štete ima Zadruga i kooperanti neiskorišćenog zemljišta.

Obrovčani dobijaju kupatilo

Za nekoliko dana Obrovčani će moći da se kupaju u javnom kupatilu. Preduzeće „Vojvodina – put“ koje radi na izgradnji puta od Bačke Palanke prema Baču, dovršava montažu potrebnih uređaja za kupatilo koje će se nalaziti u neposrednoj blizini škole. U prvo vreme kupatilo će biti namenjeno radnicima „Vojvodina – puta“, kojih u Obrovcu ima preko 120.

Za izgradnju ovog prvog javnog kupatila u našoj komuni utrošiće se oko 400 hiljada starih dinara. Pored šest tuševa u zasebnim kabinama, nabavljena su i dva bojlera. Prostorije za kupatilo ustupila je osnovna škola „Žarko Zrenjanin“…

Kako nam je rekao direktor škole Vasa Kolarov, meštani će za korišćenje kupatila plaćati najminimalniju cenu, tek toliku da se pokriju režijski troškovi.

Najsavremenija sušara u Evropi

Najkasnije u junu na Poljoprivrednom lovnom i šumskom gazdinstvu „Karađorđevo“ biće puštena u rad jedna od najmodernijih sušara lucerke u Evropi, za čiju je nabavku utrošeno 300 miliona starih dinara…

Ova sušara holandske proizvodnje smanjuje vlažnost lucerke na 10 odsto a da ona pri tom ne gubi svojstvo zelene lucerke. Prednost sušare, za kojom se odavno ukazala potreba, je mnogostruka. Zahvaljujući njoj gazdinstvo će u buduće imati mnogo manje gubitaka prilikom transporta zelene lucerke… Nova sušara će lucerku sušiti i mleti istovremeno.

Kada bude radila punim kapacitetom, za jedan sat će iz nje izići oko dve hiljade kilograma suvog brašna lucerke.

Stigao bager „Palić“

Pre nekoliko dana na delu nasipa ispod Industrijskog kombinata stigao je moderni bager „Palić“. Ovo je jedinstveni bager ovakve vrste u zemlji… Bager „Palić“ je jačine 900 konjskih snaga a opslužuje ga samo 18 ljudi: devet mornara, tri bager majstora i 6 mašinista…

– Ovo je jedinstven bager u zemlji – rekao nam je hidrotehničar Vukosav Pavlović. – Za jedan sat on ugradi u nasip preko 600 kubika zemlje, a u sekundi izbaci iz Dunava 1.000 litara emulzije.

Nasip u dužini od 8 kilometara koji će okružiti Bačku Palanku trebalo bi da bude gotov do kraja juna iduće godine. To nam je potvrdio i direktor Reonskog pogona Kanala DTD Franja Bašić…

U nasip će biti ugrađeno preko 1.200.000 kubika zemlje i 600.000 kubika kamena koji će sadržavati oblogu nasipa. Vrednost ovih radova kreće se oko dve milijarde dinara.

Iz matičarskog zvanja

Dobili sina: Milijana i Drago Ninković, Ljubica i Nikola Glavaš.

Dobili kćerku: Eržebet i Gojko Jelić.

Venčani: Ivan Pejaković i Jozefina Cerjak, Nikola Ćulibrk i Rosa Rodić.

Umrli: Stevan Jovanović, rođen 1906. godine; Branko Marinković, rođen 1909. godine.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

Vavina zahuktala mašina

Preko 3.000 gledalaca nije zažalilo što je prisustvovalo utakmici između Bačke i Sutjeske. Palanački fudbaleri pružili su igru kakva odavno nije viđena. Protiv Sutjeske sve linije funkcionisale su odlično. Naročito je ovoga puta bila efikasna navala.

Rajšp i drugovi prikazali su bogat repertoar udaraca na gol odličnog Popovića. Zato nije ni čudo, što se u mreži lidera Druge lige našlo tri gola. Bačka će u narednom kolu gostovati Proleteru iz Zrenjanina. Sastav: Zorić, Latković, Florić, Rac, Plačkov, Rašiovan, Stanišić, Rajšp, Sentin, Miškov i Zirojević.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here