Од 1. јануара 1967. Нештин и Визић у нашој општини

Времеплов „Недељне новине“ број 106. од 8. јануара 1967. године

480

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 106 од 08. јануара 1967. године.


Од 1. јануара и званично: Нештин и Визић у нашој комуни

На последњој седници која је одржана 28. децембра прошле године републичка Скупштина СР Србије донела је одлуку да се Нештин и Визић издвоје из беочинске, односно шидске комуне и припоје нашој. Тако је остварена жеља ових становника који су референдумом донели одлуку о припајању нашој комуни…

У општинској Скупштини смо сазнали да ће се у наредних неколико дана обавити сви формални послови како би ова села могла да се укључе у друштвено – политички живот наше комуне.

Бачка одустаје од такмичења

Да ли ће Бачка наставити да се такмичи у Другој лиги или не – одлучиће ванредна Скупштина која ће се одржати у недељу у просторијама хотела „Турист“. Ово смо сазнали непосредно пред закључење листа од техничког референта „Бачке“ Славка Малетина.

На последњој седници Управног одбора донет је закључак да, услед тешке финансијске ситуације, Бачка не може наставити пролећни део првенства. Како одлуку о расформирању или напуштању Друге лиге може донети само Скупштина то је Управа одлучила да у недељу пре подне сазове ванредну Скупштину која ће донети коначну одлуку.

Белешка из Илока: Школа ради, а проблеми стоје

Познато је да је ове школске године отворена Средња пољопривредна школа виноградарског смера. Да будемо конкретни школа ради преко 3 месеца, а још није верифицирана. Не само то, него није решено питање финансирања и опреме најнужнијим школским прибором. Истина, сада је финансира Скупштина општине Вуковар, али то није дефинитивно решење… Без веће помоћи заједнице не може се ни замислити нормалан рад садашње школе.

И поред тешкоћа Радна заједница школе залаже се како би осигурала добру и квалитетну наставу. На пример, Скупштина општине Вуковар одобрила је за адаптацију и допуну кабинета средства у висини од 8,5 милиона старих динара. Средства још нису добијена иако је крај школске године ту… И поред свих настојања да се школа што пре стабилизује и верифицира, постоје различита мишљења у Савету за просвету у Вуковару, да нова – четворогодишња школа не би била потребна, него да се и даље остане на позицијама старе двогодишње Виноградарске школе, без обзира што све пољопривредне школе на подручју СР Хрватске прелазе на четворогодишње школовање…

По свој прилици о овом питању биће донето решење на наредној седници општинске Скупштине Вуковар.

Колико пију Југословени

Према непотпуним подацима из трговинских и угоститељских радњи двеста милиона литара алкохолних пића испили су Југословени у прва три квартала ове године и платили за то 124 милијарде старих динара… Потрошња алкохолних пића у Југославији је у сталном порасту и у том погледу смо се већ примакли врху европске ранг – листе. Подаци из претпрошле године речито говоре о правим димензијама потрошње алкохола у нас.

Те године су Југословени испили, ни мање, ни више, него 866 милиона литара алкохолних пића, од чега 482 милиона литара вина, 256 милиона литара пива и 128 милиона литара ракије, коњака, ликера и др.! Дакле, 45 литара по глави становника. Ако, међутим претпоставимо да деца до 14 година не троше алкохол, онда би попијене количине требало делити са 13 милиона становника старијих од 14 година. Према томе, може се рећи да су Југословени у поменутој години попили по 66,6 литара алкохола.

У тој истој години Југословени су попили милијарду и 287 милиона литара млека, што износи 47 литара по глави… Кад би кафане биле основне школе, а школе кафане, онда бисмо имали више школа него кафана. Овако је обрнуто – у Југославији има 15.700 угоститељских радњи, а 14.300 основних школа. Да је ситуација обрнута онда би смо вероватно имали мање неписмених и мање пијаних.

Прво – па мушко

Прво новорођено дете у овој години је мушко. У пет сати ујутру првог јануара родио се син Катице Балинт и Драга Продановића. Беба је тешка четири килограма и двестотине грама, а дугачка 54 сантиметра. Дежурна бабица нам је рекла да је срећни отац изјавио да ће се малишан звати Зоран.

Нова година је прошла, а …: У „Туристу“ никад боље

Новогодишњи празници остали су иза нас. Угоститељи већ сада могу задовољно да трљају руке јер је посета била изнад очекивања, а финансијски ефекат много бољи него ранијих година…

За четири дана празника хотел Турист је заједно са својим угоститељским објектима на Дунаву остварио промет од четири милиона динара, што до сада није забележено у аналима овог хотела.

Из матичарског звања

Добили сина: Боја и Никола Крчмар и Стана и Васкрсије Главендекић.

Добили кћерку: Јованка и Танасије Ерцег, Анђелка и Славко Бабић, Ана и Паљо Ушјак, Мира и Душан Тркуља и Ружица и Јосиф Карловић. Венчани: Стеван Кожуха и Здравка Савић.

Умрли: Ђурађ Рујевић, рођен 1898. године.

Промене у Бачкој: Зорић остаје – Рац одлази?

По свему судећи Владимир Рац, један од најбољих фудбалера Бачке у протеклој сезони, напустиће досадашњи клуб. Иако му уговор још није истекао, Рац је поднео молбу за споразумни раскид уговора. Његова намера је да приступи мостарском прволигашу „Вележ“.

Други фудбалер Бачке који је такође најављивао одлазак, Владимир Зорић, остаје и даље члан паланачког друголигаша.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here