Отворен нов погон у Бачкој Паланци

Времеплов, "Недељне новине" број 127 од 4. јуна 1967. године

867
Раскрсница: Краља Петра Првог и Жарка Зрењанина

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас.


Отворен нов погон

У присуству многобројних гостију прошле суботе у „Мајевици“ је одржана пригодна свечаност којом приликом је пуштен у рад нови погон за производњу алатних машина. У овом погону ће се производити краткоходне рендисаљке намењене индустрији.

Директор „Мајевице“ Пера Рајков том приликом је рекао да је у нови погон инвестирано око 150 милиона старих динара и да ће, када проради пуним капацитетом, запошљавати преко стотину радника.

У прво време погон ће имати бруто-продукт од око 300, а када проради пуним капацитетом више од 600 милиона старих динара. Интересантно је да у овом погону раде радници „Мајевице“ који су се преквалификовали у Кикинди. То је, речено је приликом отварања, показало колико је у „Мајевици“ било унутрашњих резерви када се говори о радној снази.

Прва серија од 60 краткоходних рендисаљки већ је продата, а интересовање купаца је велико, тако да ове године „Мајевица“ неће моћи удовољити свим захтевима.

Хакија Поздерац посетио Челарево

У понедељак после подне члан Савезног извршног већа Хакија Поздерац посетио је фабрику „Дунав“ у Челареву. У друштву Хакијe Поздерца били су председник општинске Скупштине Гавра Поганчев, политички секретар Општинског комитета Савеза комуниста Драган Ђерић и генерал-пуковник у пензији Никола Карановић.

Директор фабрике „Дунав“ Момчило Карановић је упознао високог госта са тренутним положајем предузећа и тешкоћама у којима се налази овај колектив због недостатка обртних средстава. После обиласка погона Хакија Поздерац је говорио радницима о привредној и друштвеној реформи.

Закупљено одмаралиште на мору

Општинско синдикално веће је закупило једно одмаралиште у Каштел Лукшићу за раднике друштвених служби. Међутим, уколико се за њега не покаже веће интересовање од стране ових радника, моћи ће да га користе и радници сиромашнијих радних организација.

Одмаралиште има једанаест просторија, а кухиња ће бити домаћа. Капацитет одмаралишта у смени је 24 лежаја, а биће пет смена почев од 15. јуна. Одмаралиште је удаљено од мора свега 200 метара. Каштел Лукшић налази се у непосредној близини Сплита са којим има одличне саобраћајне везе. Како смо обавештени у општинском Синдикалном већу пансион неће бити већи од 2.000 старих динара.

Лимузине на тротоару

У последње време комунални инспектор Веселко Кецман на основу Одлуке о заштити комуналних објеката почео је да подноси пријаве судији за прекршаје против возача који моторна возила „нагоне“ по тротоарима, намењеним за пешаке. Судија за прекршаје, Лука Деспенић, казнио је пекара Ивана Нинкова са 70 нових динара зато што је своја кола у Улици ЈНА возио једним делом тротоара. Радник Милорад Хркаловић возио је тротоаром мопед па је кажњен са 50 нових динара. Земљорадник из Обровца, Светозар Савин, „зарадио“ је казну од 60 нових динара јер је у Деспотову своју лимузину „нагонио“ по тротоару…

Погинуо Здравко Јовић

У ноћи између 30. и 31. маја дошло је до тешке несреће на трафостаници 35/10КV у којој је погинуо тридесетпетогодишњи електричар Здравко Јовић који је у то време радио као дежурни уклопничар. Претпоставља се да је до несреће дошло када је покојни Јовић ушао у ћелију, а да претходно није искључио напон. Несрећу је први приметио пословођа мреже пословнице у Бачкој Паланци, Милан Марковић. Како се нико није јављао после нестанка струје, Марковић је телефоном назвао трафо-станицу, али се нико није јавио. После тога сам је пошао на трафо-станицу и пошто су улазна врата била закључана провалио је прозор. Покојног Јовића затекао је мртвог на улазним вратима изводне ћелије „Бачка Паланка I“. Покојни Јовић је већ био мртав и делимично спаљен. Истарага се наставља.

Награде највернијима

На свечаности у „Мајевици“ која је одржана поводом отварања новог погона за производњу алатних машина предате су награде радницима који имају најдужи стаж у овом предузећу, као и тројици пензионера.

За петнаест година непрекидног рада у овој фабрици са 1.500 нових динара награђени су бравари Јошка Арбет, Иван Борош, Мирко Бајић, ливац Иван Кочиш, Илија Топалов, Миодраг Прхић, Сава Милошевић, варилац Драган Студен, чувар Душан Рашљић и портир Момчило Томић.

Са по 1.000 нових динара за десет година проведених у овој фабрици награђени су стругари Вукоја Станишић и Цветко Мишков, бравари Радован Суботин и Бранко Пилиповић, машински инжењер Михајло Мишковић и радник одељења за припрему Слободан Аврамовић.

На истој свечаности због одласка у пензију са ручним часовницима награђени су радници: Стеван Пилиповић, Душан Полић и Нићифор Плавшић.

Из матичарског звања

Добили сина: Босиљка и Данко Нинков, Ева и Стјепан Дермишек и Марија и Лудвиг Карман..

Добили кћерку: Анушка и Мирослав Хорњачек, Руженка и Драгутин Хаџиалић, Салиха и Момчило Микетић, Добрила и Илија Рамић, Јулијана и Фрања Деак.

Венчани: Ђорђија Ђорђић и Милица Вукадинов, Стојан Грубиша и Јелка Остојић, Рајко Буљ и Стана Штрбац.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here