План уређења приобаља у Бачкој Паланци из 1966. године

Времеплов "Недељне новине" број 100 од 27. новембра 1966. године

370

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 100 од 27. новембра 1966. године.


Само двоје у губитку

Према најновијим подацима којима располаже општинска Скупштина, у деветомесечном пословању губитке су забележиле пет радних организација. Међутим, будући да су три од ових радних организација у ствари само погони организација које покривају њихове губитке, као случајеве са стварним губицима можемо издвојити само Угоститељско предузеће „Турист“ и бачкопаланачки Услужни центар.

„Турист“ је за девет месеци имао губитак од близу 15 милиона динара, а Услужни центар губитак од нешто преко милион старих динара. Узрок губитака код „Туриста“ је већ од раније познат, недовољно коришћење капацитета док је код Услужног центра узрок такво пословање које поставља питање постојања ове организације.

Перспективе града: Велики рекреациони центар на Дунаву

На првој наредној седници општинска Скупштина треба да усвоји идејно решење о изградњи великог рекреационог центра на Дунаву чији план је израдио познати архитекта Милан Палишашки…

Идеја око изградње овог рекреационог центра биће још лакше остварена после изградње одбрамбеног насипа око читавог града…

Према идејном решењу архитекте Палишашког овај рекреациони центар би био величине око 150 хектара, а протезао би се од Индустријског комбината до „Моравића“. Већ у овој и идућој години биће изграђене прилазне стазе са обе стране пута који води за скелу. Поред ових стаза биће постављене клупе за шетаче, а у наредном периоду предвиђено је да се кроз читаву шуму просеку стазе које ће служити за шетњу…

Према овом пројекту предвиђено је да градска плажа остане на истом месту на коме се и данас налази, с тим што би тај терен био насут песком… Проширењем Тикваре створила би се још једна пешчана плажа. Она ће се налазити на другој обали будућег вештачког језера ближе Дунаву…

Пројектом је предвиђено да се у склопу овог рекреационог центра налазе и спортски терени. Сигурно је да ће се у овај део у будућности преселити и градски стадион, а поред њега ће бити изграђена и игралишта за мале спортове.

Народни одбор воза број…

Децембра 1945. године… На Жељезничкој станици у Бачкој Паланци зауставио се први воз са колонистима из Босне. На станици заставе, топло млеко и хлеб. Заставе и на вагонима. О тим првим данима путовања у дугој композицији прича Јован Вуцеља, службеник Удружења борца.

– Пут је трајао седам дана. Међутим, читаво то време нисмо били у вагонима. Пруге су биле порушене, па смо се на појединим местима пребацивали у камионе… У путу је било разних доживљаја. Неки од путника по први пут су се возили возом. Композиција у којој се налазио Вуцеља сачињавала је први воз који је прешао преко новог жељезничког моста у Новом Саду…

На Железничкој станици у Бачкој Паланци дочекао их је прохладан децембар и поље пукло испред њих. Ни налик на далека родна брда у завичају… На седам породица дељена је једна крава, а на сваке три по једно свињче.

– Ту деобу вршили смо коцком. Стоку смо нумерисали па ко извуче који број, узимао је краву или свињче…Јер ни краве нису биле све једнаке… Тога пролеће 1946. године на пољима је још био необран кукуруз.

Формиране су радне бригаде које су ушле у поља да припреме земљу за орање. Први руководилац бригаде берача био је првоборац Триша Грубор… Године 1947. међу колонисте у Бачкој Паланци дошао је и друг Тито. Обишао је неколико кућа распитујући се за нови живот бораца…

Нештин у нашој Општини

Као што смо раније јавили грађани Нештина су на свом збору бирача захтевали да се издвоје из беочинске општине и да се Нештин припоји нашој општини… Нештинци су сматрали да ће лакше и брже обављати пословне везе за Скупштину општине, пошто је Бачка Паланка много ближе од Беочина. Осим тога, Нештинци су оријентисани и на бачкопаланачку пијацу, а такође и многи ученици из овог села похађају школе у Бачкој Паланци.

На референдуму који је одржан у недељу, 20. новембра Нештинци су одлучили да се њихово село издвоји из беочинске и припоји бачкопаланачкој општини… Од 781 уписаних бирача, на референдуму је гласало 722. За издвајање се изјаснило 684, а против 21 глас, док је 17 гласачких листића проглашено неважећим.

На пијаци: Несташица грожђа

Ове недеље понуда рибе је била испод просечног нивоа па је она за кратко време била разграбљена. Углавном се продавала штука по 600 динара килограм, па је цена и даље остала на истом нивоу. Интересатно је споменути да је протекле недеље била велика понуда јабука за којом се већ неколико недеља осећала несташица.

Пољопривередни произвођачи из Суботице и Србије овога пута дотерали су велике количине, а квалитет јабука је много бољи него ранијих година. То се нарочито односи на јабуке које су нудили произвођачи из околине Суботице. Боље и квалитетније јабуке продаване су по 350 динара килограм, док се нешто слабија могла купити по 200 динара. Живине као и обично било је у великом броју док је цена остала на истом нивоу као и протекле недеље.

Цене осталих производа биле су следеће: лук 150 динара килограм, бели лук 300, купус 10, кромпир 80 – 100 динара килограм, феферони 250, карфиол 200, зелен 130, млада салата 50 динара голмилица, ораси 600, сир 500, кајмак 900, јаја 70 и штуке 600 динара.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here