Početak izgradnje mosta u Bačkoj Palanci

Vremeplov "Nedeljne novine" broj 60 od 20. februara 1966. godine

1191

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 60 od 20. februara 1966. godine.


Svaki četvrti – u kancelariji

U 52 privredne organizacije u našoj opštini krajem protekle godine bilo je zaposleno oko 8.500 radnika, službenika i stručnjaka, ili oko 500 više nego što ih je bilo 1964. godine… Od januara do kraja jula oko 1.280 ljudi zasnovali su radni odnos u 52 radne organizacije u našoj komuni. S obzirom da u ovom periodu nije bilo značajnijih proširenja proizvodnje i usluga, ovakav priliv nove radne snage bio je previše ubrzan i slobodno se može reći ekonomski i društveno neopravdan, tim pre što fizički obim proizvodnje u tim mesecima nije znatnije porastao…

U industriji, na primer, u prvih sedam meseci protekle godine broj zaposlenih povećao se sa 4.384 na 5.055, da bi se za četiri meseca posle reforme smanjio na oko 4.635 radnika, službenika i stručnjaka…

Počeće izgradnja mosta?

Pre nekoliko dana u Iloku je održan sastanak na kome se raspravljalo o mogućnostima što skorije izgradnje mosta između Bačke Palanke i Iloka…

Kada će početi izgradnja mosta – to je bila osnovna tema ovog sastanka. Prema nekim predviđanjima, izgradnja mosta između Bačke Palanke i Iloka trebalo bi da počne već ove godine. Međutim, tačan datum početka radova još nije određen jer se još uvek ne zna ko sve i sa koliko sredstava treba da učestvuje u izgradnji mosta.

Predviđa se, naime, da će Vojvodina učestvovati sa 50 odsto učešća, dok bi ostali deo iznosa trebalo da daju opštine Vukovar i Bačka Palanka, kao i zainteresovane republičke skupštine.

Tako je moralo da bude

Isključenje osmoro učenika Tehničke škole na polugodištu još uvek privlači pažnju građana. Ovo je prvi put za nekoliko poslednjih godina da je iz jedne bačkopalanačke srednje škole isključena veća grupa učenika.

U početku, mnogi su mislili da je to zbog slabih ocena i da će se i u našem gradu ponoviti „banjalučki slučaj“.

– Ne, slabe ocene nisu u pitanju – rekao nam je direktor škole Milan Kozomara. – U pitanju su disciplinski prekršaji. Istina njih osmoro ima 42 slabe ocene, ali to nije bio razlog. Mi imamo učenika sa osam i devet slabih ocena, ali su još uvek zadržali status učenika.

U daljem razgovoru Kozomara nam je izneo podatke koji teško osuđuju isterane učenike. Trojica od njih, učenici trećeg razreda, falsifikovali su lekarska opravdanja više puta, jedna učenica je isključena zbog krađe, a ostali zbog tuča, nepoštovanja nastavnog kadra i drugog.

– Tako je moralo da bude – rekao nam je dalje Kozomara. – Ovo je čisto pedagoška mera. Inače, nedisciplina je kod nas uškoli uzela maha. Nešto smo morali da uradimo…

Samoupravljanje i u SUP-u

U prostorijama milicije prošle godine održan je prvi zbor radne zajednice Sekretarijata unutrašnjih poslova u Bačkoj Palanci povodom predstojećih izbora koji treba da se održe za organe upravljanja.

Ovo je prvi put da se u SUP –u biraju organi upravljanja. Izabrani Savet radne zajednice brojaće devet članova: četiri birana na dve i pet na jednu godinu.

Sve je više televizora

U poslednje vreme na mnogim palanačkim kućama sve je veći broj televizijskih antena. Dok je još pre godinu–dve televizor u kućama Palančana bio retkost, sada su retki oni koji ih nemaju. Popularnost televizora je toliko velika među građanima Bačke Palanke, tako da i pored mnogih kritika na program i relativno visoke cene, njihov broj je u Bačkoj Palanci danas dostigao brojku od 778 televizora.

Samo u toku januara ove godine u prodavnici „Novitet“ u Bačkoj Palanci prodato je 18 televizora i 174 radio aparata. Brojno stanje radio aparata u Bačkoj Palanci dostiglo je impozantnu cifru od 6.709 komada. Ako znamo da u Bačkoj Palanci ima nešto manje od 4.000 elektrificiranih domova, to iznosi skoro dva radio aparata na svaku kuću koja ima struju.

Iz matičarskog zvanja

Venčani: Jana Vukobratov i Đuro Knežević; Danica Vasić i Dimitrije Krstić; Danica Marčeta i Obrad Radanović; Sava Rodić i Rade Karanović, Stana Vučić i Petar Bukor; Reza Dugojević i Živan Marić; Jelica Perišić i Gavra Šiđanski.

Dobili sina: Ratka i Žarko Lukić; Anka i Đura Šranka; Leposava i Dragutin Gligorijević; Živana i Dimitrije Borocki; Zora i Predrag Tričković; Zora i Veljko Barjaktar; Dušanka i Marko Đukić; Bojana i Dušan Popović; Milanka i Jevrem Popin; Miroslava i Sekula Kešelj; Jovanka i Mladen Jarić; Mileva i Ratko Zeljković.

Dobili ćerku: Velinka i Jovan Šaršanski, Desanka i Marko Rađenović; Milojka i Petar  Blagojević; Grozda i Milan Antić; Zora i Krsto Karanović; Draginja i Slavko Jovanović.

Umrli: Nevenka Grubanov, rođena 1912. godine; Etelka Kuri, rođena 1889. godine; Aleksandra Borović, rođena 1891. godine; Barbara Toma, rođena 1893. godine.

Izložba rasnih golubova

Palanački „golubari“ ispoljavaju veliku aktivnost. Nije prošlo ni mesec dana od kako su osnovali udruženje odgajivača rasne živine, golubova i pilića „Golub“, a već najavljuju izložbu svojih pitomaca i preduzimaju sve mere da ona uspe… Izložba bi trebalo da se održi 26. i 27. februara u prosto- rijama Mesne zajednice IV i V reona, Ulica Maršala Tita 109.

 


Pogledaj: Vakcinacija u Bačkoj Palanci 1966. godine

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here