Poplava samo ružna uspomena, počela izgradnja nasipa

Vremeplov „Nedeljne novine“ broj 44 od 31. oktobra 1965. godine

412

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 44 od 31. oktobra 1965. godine.


Prijatelji u gostima

Ovih dana boravila je u Bačkoj Palanci delegacija prijateljske nam komune Žalec koju su sačinjavali Jože Rozman, predsednik opštinske Skupštine, Franc Vidmar, sekretar OKSKS, Jože Zupanc, predsednik i Jože Jan, sekretar Opštinskog odbora SSRN.

Sa predstavnicima opštinskeSkupštine Bačka Palanka i op- štinskih rukovodstava društveno – političkih organizacija go- sti su izmenjali iskustva u pitanjima privrede, prosvete, zdravstva, obrazovanja, članova Saveza komunista i finansiranja nekih delatnosti.

Delegacija je obišla mesta na kojima je Dunav razvalio nasipe, interesujući se za razmere borbe protiv poplave i način otklanjanja posledica izlivanja Dunava…

Preduzeća bez perspektive moraju nestati

Sekretar Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije DaniloKekić posetio je prošlog četvrtka Bačku Palanku. U toku jednodnevnog boravka, Kekić je vodio razgovore sa opštinskim rukovodiocima i predstavnicima PD „Budućnost“ i Industrijskog kombinata, interesujući se o njihovom položaju u novim uslovima privređivanja, o raspodeli i samoupravljanju s naročitim osvrtom na ulogu Saveza komunista i drugih subjektivnih faktora u savlađivanju svih teškoća u doslednom sprovođenju privredne reforme i razrešavanju pratećih protivrečnosti u primeni raspodele na principima dohotka…

– U novim uslovima privređivanja – rekao je tim povodom Danilo Kekić – sve što nije  sposobno za egzistenciju treba da nestane. Treba videti koje radne organizacije imaju  perspektivu pa njima pružiti pomoć da stanu na sopstvene noge, a sve besperspektivne treba likvidirati…

Počeli radovi na putu za Bač

Ovih dana počeli su radovi na putu Bačka Palanka – Bač. Ekipa radnika u samom centru Bačke Palanke proširuje i popravlja dosadašnji put čijom će trasom, uz neke manje ispravke, ići novi put i priprema ga za asfaltiranje koje će se obaviti na proleće.

Planira se da će do kraja iduće godine čitavom dužinom ove važne saobraćajnice od 23 kilometra biti završen asfaltni kolovoz.

Poplava je sada ružna uspomena

Razgovor vođen sa Karolinom Đurčanski, prvim stanarom novoizgrađenih baraka za smeštaj postradalih od ovogodišnje poplave. Meseci su prošli od onih dana kada je Bačka Palanka strepila od nabujalog Dunava i mnogi su već počeli polako da zaboravljaju te trenutke.

Vi to svakako niste mogli?

Poplava je sada samo jedna ružna uspomena. Teži od poplave bili su dani neizvesnosti i iščekivanja, seobe iz jedne škole u drugu, stalno nekakvi privremeni smeštaji. Mnogi su popravili svoje kuće i vratili se nazad, a mi nismo imali gde da se vratimo – u kući koju je voda srušila moj muž, deca i ja nismo mogli da stanujemo.

Uselili ste se mada radnici još nisu završili posao, čak ni struja nije uključena. Jeste li zadovoljni svojim novim domom?

Malo nam je tesno. U sobi 3,5 h 3 metra živećemo muž, dve kćeri i ja.Ćerke nam idu u drugi i četvrti razred osnovne škole. Ipak, zadovoljna sam, jer je ovo stvarno „krov nad glavom“, a ne neki privremeni smeštaj. Pored toga još neki od naših suseda grade kuće, pa su nam obećali da ćemo mi koji ostajemo moći da se proširimo kada oni odu.

Da li ste spremni da dočekate mrazeve i košavu?

Dimnjak je izgrađen, treba samo još da nabavimo peć. Problem je ogrev: imamo nešto drva u Sremu, samo to neće izdržati ni do Nove godine. U Opštini su obećali da će poplavljenima biti obezbeđen ugalj, ali eto, zima je na pragu, a od ogreva ni traga ni glasa.

Grad dobija nasip

Zečji nasip ostaće nam i kao pojam i kao izraz još dugo u sećanju. On nas je ovog leta spasao, ali je bilo očigledno da je to vrlo nesigurna odbrana. Ubuduće grad će biti zaštićen mnogo ozbiljnije. Solidan bent pružaće se duž čitave obale u gradskom području. Prvi su radovi već počeli – seče se šuma u širokom priobalnom pojasu.

Otvoriće se turističke poslovnica

Turistički savez opštine, koji je ove godine ostvario lepe rezultate mada se radilo pod nepovoljnim uslovima, otvoriće uskoro turističku poslovnicu u Ulici Maršala Tita. Nova poslovnica pružaće građanima Bačke Palanke i okolnih mesta sve usluge u vezi vađenja pasoša, viza za odlazak u inostranstvo, davanju svih informacija u pogledu korišćenja godišnjih odmora u našim letovalištima. Pored toga, obavljaće i usluge koje dosad. Turistički savez nije bio u mogućnosti da vrši, kao što je, na primer, vađenje međunarodnih voznih karata, avionskih karata za linije u zemlji i inostranstvu itd.

Cene na dosadašnjem nivou

U toku protekle nedelje pijaca je bila dobro snabdevena, a cene na dosadašnjem nivou sa izvesnom tendencijom porasta nekih proizvoda kao što su krompir, voće i jaja. Cene su bile sledeće: krompir 100 dinara kilogram, jaja 60 dinara komad, pasulj 150, crni luk 100, beli luk 350, šargarepa 120, kupus 50, grožđe 160 – 200, jabuke 200 – 350, kruške 300, gunje 200, kravlji sir 500, kajmak 800, maslac 1.800, živina 2.500 par, mladi pilići do 1.800 par, patke 2.500, ćurke 4.000, kukuruz stari u zrnu 80, kukuruz mladi u klipu 38…

[rev_slider alias=“zivinastija“][/rev_slider]

 

Pogledaj: Iz istorije: Dve teške nesreće koje su potresle Čelarevo

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here