Posle osnovne škole uključivanje u privredu

Vremeplov "Nedeljne novine" broj 77 od 19. juna 1966. godine

194
Foto: Zgrada Opštine u Bačkoj Palanci

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 77 od 19. juna 1966. godine.


Rastu lični dohoci

Industrijski kombinat je iskočio među prve radne organizacije na teritoriji komune po visini ličnih dohodaka. Dosadašnji prosek iznosio je nešto preko 50 hiljada starih dinara. Ovih dana očekuje se povećanje za 30 odsto. Međutim, to nisu prave mogućnosti Kombinata. Evo šta nam je o tome rekao direktor Stevan Bek.

– Prema proizvodnim rezultatima već sada bi mogli još više povećati lične dohotke. Međutim, da bi to mogli u potpunosti da realizujemo, imamo smetnji. Iako smo posle reforme otklonili mnoge slabosti, bolovanje još nikako ne možemo da smanjimo. Svakog dana iz našeg kolektiva na bolovanju se nalazi oko 160 ljudi. To je veliki broj i za preduzeće koje ima 2.100 radnika. Međutim, mi smo tu zaista nemoćni.

– Stručnjaci u kombinatu pratili su ovu pojavu i došli su do vrlo interesantnih rezultata. Tako, bolovanje najviše raste u prolećnim mesecima kada je sezona poljoprivrednih radova. Ovaj podatak nam pokazuje da su neki od radnika još uvek jednom nogom u preduzeću, a drugom na njivi.

Radnici odlaze na bolovanje najčešće krajem nedelje što se tumači premorenošću.

– Veliku kočnicu za vidnije povećanje ličnih dohodaka predstavlja još uvek uvećan broj režijskog osoblja – rekao nam je dalje Bek. – Ove godine planiramo da 80 – 100 radnika prebacimo iz režije u proizvodnju. To ne ide lako, ali ćemo mi uspeti.

Kuda posle osnovne škole?

Ove godine osnovnu školu u Opštinama Bač i Bačka Palanka završavaju 1.123 učenika. Sigurno je da svi oni neće moći da se upišu uškole i nastave dalje školovanje. U rešavanje ovog pitanja treba poći od interesovanja i želja mladih. Jedna anketa kojom su anketirani svi učenici najbolje pokazuje kakve su njihove želje.

Od ukupnog broja učenika 397 su izrazili želju da nastave školovanje u srednjoj školi. U privredu želi da se uključi 497, a vojne škole 47, direktno u proizvodnju 26, da ostane kod kuće i radi na svom posedu 56, dok se 107 još nije opredelilo. Najviše učenika izrazilo je želju da nastavi školovanje u Gimnaziji 135, Medicinskoj školi 68, Tehničkoj i Ekonomskoj po 52, Učiteljskoj 35, a od zanata na prvo mesto dolazi automehaničarski 137, trgovački 120, mašinbravarski 49 i berberski 38…

Sa sadašnjim kapacitetom srednje škole mogu da prime oko 360 učenika, što otprilike odgovara onoliko koliko se mladih opredelilo za školovanje. Sa druge strane privreda ne može primiti oko 500 učenika koliko se opredelilo za uključivanje u privredu.

Silbaš – spor oko bunara

Uskoro će se navršiti godinu dana od kada je u Silbašu izbušen jedan bunar sa hidroforom, a meštani ga još ne mogu koristiti. Razlog tome je nesolidno građen šaht od strane građevinske radnje „Rad“ iz Silbaša. MZ koja je finansirala izgradnju bunara sklopila je ugovor s „Radom“ za izvršenje ovih radova.

Međutim, radovi su izvedeni tako nesolidno da je voda posle nekoliko dana prodrla u šaht i oštetila sve merne instrumente i rezervoar. Za ove radove MZ je isplatila 280 hiljada starih dinara. Pošto radovi nisu izvedeni prema ugovoru nastao je spor između MZ i izvođača radova, koji se vodi još od novembra prošle godine. „Rad“ ne pristaje da izvrši potrebne radove. Čak je morao da interveniše i opštinski građevinski inspektor.

Tom prilkom je utvrđeno da su zidovi izgrađeni od cigle umesto betona pa nisu mogli izdržati podzemne vode. Sporno je ko će snositi nove troškove jer je uz ponovnu izgradnju šahta potrebno još trista hiljada starih dinara.

Izložba đačkih radova

U prošlu subotu u Radničkom domu otvorena je izložba radova iz nastave osnovnog tehničkog obrazovanja i likovnog vaspitanja učenika Osnovne škole „Klara Feješ“. Ova zanimljiva izložba privukla je veliki broj posetilaca, u prvom redu, učenika i njihovih roditelja, koji su bili prijatno iznenađeni mnogobrojnim eksponatima izrađenih sa puno mašte i zalaganja. Pod rukovodstvom nastavnika Darinke Radenković i Ilonke Varga učenici su izradili ove predmete bez radionice (škola nema sredstva da opremi radionicu) i od materijala koji su kupili sami učenici. Ako se to ima u vidu, onda je uspeh ove izložbe još veći.

Iz matičarskog zvanja

Dobili sina: Rosa i Nikola Ćulibrk, Mirjana i Milorad Škorić, Ljubinka i Ivan Vukadinov, Milka i Andrija Vlašić, Darinka i Čedomir Bobić.

Dobili kćerku: Kosana i Sava Ostojić, Ljuba i Boško Petrović.

Venčani: Boro Knežević i Nada Tankosić, Pavle Stojnić i Boženka Kovač, Mihalj Gubečka i Stana Vasiljević.

Umrli: Danica Srdić, rođena Drezgić, 1928. godine.

Dobra igra i bodovi

U nedelju Bačka gostuje u Prištini gde se sastaje sa istoimenim timom. Očekuje se da će utakmici biti veoma fer i lepa pošto ni jednom timu ne preti začelje tabele. To je preimućstvo za Bačku koja će po prvi put ovoga prvenstva igrati, a da nema šta da izgubi.

Bačkoj treba samo jedan bod da bi se sasvim osigurala od ispadanja. Teško je pretpostaviti da ga neće osvojiti u preostalim susretima. Pogotovu kada se zna da joj u goste dolazi ekipa Borca iz Čačka koja je i inače njen „stari dužnik“.

Utakmica protiv Prištine je jedinstvena šansa tehničkog rukovodstva da u tim uvede mlađe igrače i isproba ih pred predstojeće prvenstvo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here