После ванредне Скупштине: Бачка ће наставити такмичење

Времеплов „Недељне новине“ број 107 од 15. јануара 1967. године

384

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 107 од 15. јануара 1967. године.


970 вагона челаревског пива

Нова година донела је много новога челревском пољопривредном добру и то почев од имена: Пољопривредно добро „Подунавље“ од првог јануара ове године зове се Пољопривредно индустријски комбинат „Подунавље“, а у склопу са тиме образоване су и радне јединице са тачно одређеним и одвојеним делатностима.

Новоформирана радна јединица Пивара је једна од најјачих радних јединица Комбината. Уовој радној јединици је 1965. године произведено 530, а наредне године читавих 970 вагона челаревског пива!..

Постојала су извесна страховања да ће можда бити потешкоћа око пласмана овако великих количина пива, али се показало да лети има места за све – рекордна месечна производња од 3.200.000 флаша пива, забележена у августу, пласирана је без много муке… Међутим, мада је пиво најмасовнији и најрентабилнији производ пиваре, није и једини у овој радној јединици. Овде се производе и из године у годину све боље продају и два потпуно супротна пића, са једне стране кокта, а са друге вештачка ракија, рум, коњак и више врста ликера. Кокта која се производи у Челареву по лиценци фирме „Словенија вино“ из Љубљане има врло добру прођу и прошле године је пласирано око 18 вагона…

Помоћ породици Косе Дошен

Напис о тешком стању породице Косе Дошен, који је наш лист објавио у прошлом броју, наишао је на велики одјек у јавности. Одмах након изласка листа позвали су нас из неколико радних организација и упитали на који начин би се могло помоћи овој породици.

Први су у помоћ породици Косе Дошен притекли наставници и ученици основне школе „Клара Фејеш“ чији је ученик и дванаестогодишњи Милан. Ученици и наставници почели су велику акцију сакупљања добровољног прилога. Како су нам рекли у овој школи скупљени новац употребиће се за куповину одела и књига за Милана, као и за куповину намирница за породицу Косе Дошен.

Колектив Економске школе такође ће помоћи овој породици. Већ је скупљено око 20.000 старих динара. Иако још нису донели дефинитивну одлуку у „Меркуру“ размишљају на који начин би могли помоћи овој породици која се налази у веома тешком стању…

Нештинци се не смеју разболети

Ако упитате било којег Нештинца који је највећи проблем села, одговориће вам не размишљајући: здравствена заштита. Јер већ неколико година село нема лекара. Лекари из Илока врше лекарску заштиту, али је то само у оним случајевима када су хитни случајеви. До пре извесног времена долазио је два пута недељно лекар из Сусека, али је и та пракса укинута.

– Знате, ми се не смемо разболети – у шали ће нам рећи Нештинци, али ћете им у гласу запазити горчину. – Ето видите, ми у селу имамо ветеринара али немамо лекара. Изгледа да су људи мање важни од марве… Како нам је рекао председник Месне заједнице Здравко Алиђукић, село ће спремно дочекати лекара.

– Имамо нову зграду за њега и за приручну апотеку. Све услове ћемо му пружити само нека неко дође – рекао је Алиђукић… Други велики проблем села свакако је недостатак школског простора. Многи Нештинци рећи ће вам да је то проблем број један у селу, а не лекар. Истина је постоји школа, али има само две учионице. И у те две учионице смештена су четири разреда основне школе…

– То је најтеже – кажу Нештинци. Наша деца ако хоће да наставе школовање, морају да путују у друга села. Најчешће је то у Сусек. А то су велики проблеми…

На пијаци: Слаба понуда

Ове недеље на пијаци је нешто више било кукуруза иако га је прошле недеље било у врло малим количинама. Цене су остале на прошлонедељном нивоу па је кукуруз и даље продаван по шездесет динара килограм. Понуда млечних производа као и обично била је врло велика док су цене и даље стабилне. Тако је сир нуђен по цени пет стотина динара килограм, а кајмак је продаван по 1.000 динара.

Исти случај је и са понудом живине које је овога пута било у великим количинима. Овога пута осетила се и мања понуда јабука којих је раније било доста… Цене осталих производа биле су следеће: лук 150, кромпир 60, карфиол 100, ротква 100, зелен 150, јабуке 250, јаја 60, живина 1.500 – 1.600, ћурке 10.000 пар, патке око 5.000 динара.

Из матичарског звања

Добили сина: Боса и Петар Драгојловић, Борка и Милорад Савић, Марица и Миленко Димитријевић, Стана и Радивој Лугоња, Драгица и Јожеф Менчик, Невенка и Божидар Деретић.

Добили ћерку: Благица и Јозо Бошњак, Марија и Богдан Јагодић, Самуел и Динка Суђецки, Милена и Стеван Ристић, Невенка и Илија Војиновић, Марица и Душан Миливојевић.

Венчани: Пал Иванек и Вера Савић, Ђорђе Жубори и Мира Савић, Петар Милић и Елена Емануел и Бранислав Виштер и Ката Вареница.

Умрли: Милка Кнежевић р. Кљајић, рођена 1898. године.

После ванредне Скупштине: Бачка ће наставити такмичење

Прошле недеље у великој сали хотела „Турист“ одржана је ванредна скупштина Бачке која је требало да донесе одлуку да ли ће Бачка наставити да се такмичи у Другој лиги. На овакав потез Управа је била принуђена због тешке финансијске ситуације у коју је клуб запао… Председник клуба Јован Станојев рекао је у својој дискусији да је спортистима веома тешко да напуштају такмичење на неспортски начин. Учешће у дискусији међу осталима узели су Гојко Лукач, Раде Лемић, Лазар Анђелић, Драгољуб Мишков, Риста Краљ, Чедо Родић, Милан Ђорђевић… На крају Скупштина је донела једногласну одлуку да тим настави такмичење у Другој лиги.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here