Поткрадала суд у Бачкој Палaнци

Времеплов „Недељне новине“ број 125 од 21. маја 1967. године

3059

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 125 од 21. маја 1967. године.


За председника изабран Гавра Поганчев

Прошле недеље одржана је прва седница општинске Скупштине на којој је изабран председник, потпредседник, председници већа, комисије и савети. Пре заједничке седнице, одржане су одвојене седнице, Општинског и Већа радних заједница, на којима су изабрани председници. За председника Општинског већа изабран је економиста Жарко Лукић, директор Земљорадничке задруге у Силбашу, а за председника Већа радних заједница изабран је економиста Раде Бабић из Индустријског комбината.

На заједничкој седници одборник Живко Шљивар из Челарева у своје име и име групе одборника предложио је председника општинске Скупштине Гавру Поганчева, а за потпредседника Бошка Самарџију који су једногласно изабрани. Након тога Скупштина је изабрала савете и комисије.

Омладинци посетили припаднике СУП – а

У оквиру „Недеље службе безбедности“ прошле суботе је група омладинаца Општинског комитета Савеза омладине посетила припаднике Службе безбедности и честитала импразник. Омладинци су том приликом предали начелнику Јовану Ковачевићу скроман поклон – заставицу.

Након тога омладинци су се интересовали о животу и раду припадника ове Службе. Начелник Јован Ковачевић зажелео је младима да се пријатно осећају у њиховој средини. Иследник Божо Чечур говорио је омладинцима о проблему криминала младих који је у последњим месецима у порасту.

– Преко 90 одсто свих прекршаја чине млађи и старији малолетници – рекао је том приликом Чечур.

– Ја сам већ двадесет година у Милицији и ово је првин пут да нас неко посећује – рекао је командир Станице поручник Славко Петрић.

– До сада смо на неки начин били одвојени од омладине и грађанства и није чудошто се не познајемо. Да је раније било више оваквих контаката сигуран сам да би било и мање прекршаја, а наши милиционари, позорници имали би свестранију помоћ…

Пехари за „Карађорђево“

Овогодишњи Међународни пољопривредни сајам окупио је у Новом Саду неколико стотина излагача пољопривредних производа, опреме и стоке изземље и иностранства. На овој репрезентативној смотри достигнућа из области пољопривреде из наше општине узеле су учешће само Ловно шумско и пољопривредно добро „Карађорђево“ и „Мајевица“.

ЛШПД „Карађорђево“ редовно учествује на овим сајамским приредбама и редовно осваја награде. Ни ове године традиција није изневерена: жири је одлучио да се колекцији јуница сименталске расе додели звање најбоље и пехар, док је колекција коња такође са „Карађорђева“ освојила назив најбоље уз прелазни пехар новосадског сајма.

Поред тога, додељена је и специјална новчана награда крави „Ивони“, која је била изложена са своје четири кћери за један несвакидашњи резултат: за 305 дана лактације. „Ивона“ је дала тачно 10.098 литара млека што је незабележени рекорд код нас…

„Мајевица“ је и овога пута изложила неке своје производе нарочито интересантне за пољопривредне радне организације. То су цистерне за нафту и воду,затим ватрогасне цистерне, плато–приколице носивости осам тона, као и неке машине за површинску обраду земље као што су рото–мотике, ваљци, итд.

Геометри после авиона

Недавно је са висине од око 1.600 метара авион са специјално уграђеним камерама снимио шире подручје нашег града. На основу 200 авионских снимака екипа од 15 геометара из Завода за фотограметрију привешће око 60 дана на улицама Бачке Паланке и околини да би на основу снимака дешифрацијом и полигонометријом израдили прецизан нивелман, а затим ће се у Београду наставити реституција планова и њихово умножавање за потребе генералног урбанистичког плана и катастарских обележја.

Поткрадала суд

Општински јавни тужилац подигао је оптужни предлог против катастарског референта Невенке Алиђукић (33 године) да је у приземљу нове зграде Општинског суда ове године украла шест великих завеса које су се налазиле у магацинским просторијама судског архива. Завесе је однела кући, једну преполовила и употребила за своје прозоре, а осталих пет претресом је пронађено у њеном орману.

Склона крађи Невенка Алиђукић је 4. априла ове године у канцеларији судског рачунополагача украла једну женску ташну у којој се налазило и 200 нових динара…

Службеница општинске Скупштине Љиљана Крстић, навратила је у судску зграду са малим дететом код свог супруга. Када је дете отишло у ходник мајка је изашла за њим, тада је Невенка Алиђукић, узела ташну Љиљане Крстић и стрпала је у своју ташну.

Из матичарског звања

Добили сина: Милка и Јован Туцић, Мара и Ђуро Јевић, Сока и Петар Матијевић и Милка и Љубинко Миркајловић.

Добили кћерку: Душанка и Јован Пандуров, Сока и Петар Матијевић, Марија и Јован Пајчин, Ката и Раде Мутић и Цвија и Богољуб Јелић.

Венчани: Војин Живанов и Љиљана Гвозденовић.

Бачка гост Вождовачког

После пораза од Црвенке тешко је очекивати да ће се у Београду догодити чудо… Против Вождовачког Бачка ће наступити у саставу: Зорић, Апрцовић, Флорић (Марић), Сентин, Рац, Копач, Ремете (Шаровић), Влајков, Вукадинов, Милутиновић, Вишекруна.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here