Poznati Tovarišanin: Jevrem Mladenović

287
Foto: Tovariševo najlepše mesto/facebook

Kapetan Jevrem Mladenović, oslobodilac Tovariševa 1918. godine i nosilac Albanske spomenice, rođen je 1.8.1889. godine.  Njegova jedinica Dunavske divizije Srpske vojske oslobodila je Tovariševo 11.11.1918. godine.

Oženio se posle oslobođenja, u Tovariševu 13.11.1919. godine sa Marijom Jeremić. Imali su tri sina i jednu kćer (Stevana, Milivoja, Zagorku i Nikolu). Jevrem je posle okupacije, aprila 1941. godine, izveden na streljanje, ali ga je spasao jedan oficir Hortijeve vojske sa kojim je pio i družio se između dva rata. Poslat je u logor za oficire Kraljevske vojske u Rumuniju gde je bio 4 godine.

Foto: Tovariševo najlepše mesto/facebook

Jevrem Mladenović (tada kao poručnik), posle prelaska Albanije 1915. godine, upućen je, sa hiljadama srpskih vojnika, brodovima u Bizertu u Tunis. Bizerta je bila francuska vojna baza u najsevernijem gradu Tunisa na obali Sredozemnog mora. U tom gradu iznemogli, ranjeni i promrzli srpski vojnici su se oporavljali do 1917. godine i Solunskog fronta. Tamo je sahranjeno 1722 srpska vojnika, a u Tunisu, Maroku i Alžiru ukupno 3005. Od tog broja su dvojica Tovarišana.

Na naslovnoj fotografiji se vidi kako poručnik Jevrem sa sabljom raportira kontra-amdiralu Emilu Gepratu komandantu Francuskih snaga. Admiral Geprat je najomiljeniji francuski oficir, jer je sa najvećom brigom brinuo o oporavku Srpske vojske u Tunisu, a svaki brod sa ranjenicima je svečano dočekao. Prilikom njegovog dolaska u Beograd 1930. godine, Srbi su ga na rukama nosili od Železničke stanice do Slavije. Ta ulica danas nosi njegovo ime.

Jevrem Mladenović je umro kao major u penziji 15.10.1969. godine u Somboru.
Na FB stranici „Tovariševo najlepše mesto“ istaknuto je :

„Zahvaljujemo njegovom unuku Miroslavu Mladenoviću iz Sombora na fotografijama, ali i Draganu Blagojeviću koji nas je povezao sa porodicom Mladenović. Naime, Miroslav Mladenović je brat od tetke naše dr.Lide (po majci). Posle mnogo traženja, podaci su nam bili ispred nosa.“

Ove vredne slike konačno svedoče o čoveku koji je doneo slobodu, ispunio vekovne snove i upisao se zlatnim slovima u istoriju Tovariševa.

Slava junaku Jevremu Mladenoviću!

 

Pročitaj više: Školama stižu uputstva: Kad đaci mogu i moraju da dođu

3 KOMENTARA

  1. Autor teksta kaže: „Kapetan Jevrem Mladenović, oslobodilac Tovariševa 1918. godine…“. Osloboliac?!? Srpska vojska je 1918. godine u sva vojvođanska mesta ušetala, jer ih je austrougarska vojska nekoliko dana ranije napustila. To je slučaj i sa glavnim gradom Vojvodine. Ni u Tovariševu, baš kao i u bilo kojem vojvođanskom mestu nije bilo protivničke vojske. Srpska vojska se ušetala, ne ispalivši nijedan metak. Nejasno je iz kojeg razloga neko iznosi netačne podatke i konotacije.

    • Аутономашка прдњава је одавно иста. Српска војска је осободила Товаришево, јер је пре тога ово била Аустро-угарска. Да није војвода Петар Бојовић прегазио Саву и Дунав, не би они ни побегли. То је било ослобођење јер је српску војску и Јеврема Младеновића дочекало одушевљено становништво које је бацало цвеће и изнело иконе на дочек. Српска војска је потерала распале Немце и Угаре до Мохача и Клагенфурта. И тамо данас стоји споменик, довде је дошла Српска коњица и даље није ишла.

    • 1918. није било војвођанских места, већ бачких, банатских, сремских и барањских. Војводина Србија је укинута 50 година раније 1868.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here