Припајање Нештина бачкопаланачкој општини

Времеплов „Недељне новине“ број 97 од 5. новембра 1966. године

756

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 97 од 05. новембра 1966. године.


Нештинци хоће у Бачку Паланку

О захтеву становника малог сремског места Нештина да се издвоје из беочинске и припоје бачкопаланачкој општини, расправљало се пре неколико месеци и у покрајинској Скупштини, али коначно решење није било донето делом због противљења општинске Скупштине у Беочину, а делом и због тога што није био поднет формални захтев за прелазак Нештинаца из једне у другу општину…

Недавно је поново покренуто питање издвајања Нештина из беочинске општине пошто је на збору бирача у Нештину прошлог месеца расправљано о томе треба ли ово место да се припоји Бачкој Паланци или не. Када је предлог о отцепљењу стављен на гласање, свих 200 присутних гласача дало је свој глас за напуштање беочинске општине…

Судећи по расположењу какво сада влада у Нештину, резултати референдума без сумње недвосмислено показују жељу становника малог сремског места да „пређу Дунав“ и ускоро се може очекивати да поред природних, економских и других веза Нештин и Бачка Паланка добију још једну – административну.

Принудна управа у „Јели“

На последњој седници колектива дрвне индустрије „Јела“ у Гајдобри који је одржан у прошли понедељак радници су донели једногласну одлуку да се да предлог Скупштини општине за увођење принудне управе у овоме колективу. И поред многих опречних мишљења изражених у току дискусије колектив је мишљења да је принудна управа ипак најбоље решење…

И поред оваквог стања у „Јели“ се нико не осећа кривим. Јаз и неслога између радника и службеника већ одавно траје, што се одражава и на пословним резултатима. Овде изгледа није никакво чудо да поједини радници не долазе на посао по неколико дана а да за то никоме не полажу рачуне. Није редак случај да радници одбијају наређење својих претпостављених и раде онај посао који сами одаберу… Раднички савет је пао већ на првом испиту… На задњем састанку радници су донели једногласну одлуку да се предузеће стави под принудну управу…

Отворена самоуслуга у Младенову

У присуству председника општинске Скупштине Светозара Прерадова, политичког секретара Општинског комитета Савеза комуниста Драгана Ђерића и многобројних гостију, у уторак пре подне отворена је самоуслуга у Младенову. Ово је прва продавница оваквог типа у селима на територији наше општине.

За оспособљавање ове самоуслуге Трговинско предузеће „Подунавље“ утрошило је 14 милиона динара (старих). Продавница је већа од исте такве у Бачкој Паланци и веома укусно је опремљена. На површини од 92 квадратна метра налази се преко 1.000 артикала у укупној вредности од преко шест милиона динара (старих).

– Продавнице типа самопослуга – рекао је на отварању директор „Подунавља“ Влада Лешков – показале су се као најбоље. Није случајно што је Младеново прво село у комуни добило самоуслугу. Куповна моћ овог села од преко 4.000 становника је веома велика.

Како смо обавештени у „Подунављу“ самоуслуге ће добити још Пивнице, Товаришево и Силбаш.

Из рада Савеза омладине: Похвале на рачун Општинског комитета

Ових дана у скоро свим местима наше Комуне одржане су годишње изборне конференције Савеза омладине. За разлику од ранијих година ове године у скоро свим активима осећа се велик напредак у раду омладинских организација. Међутим, у неким селима се и даље осећа слаб рад и неорганизованост у раду…

На конференцији у Новој Гајдобри истакнут је добар рад Културно уметничког друштва „Алекса Шантић“, које је током читаве године окупљало омладину и са својим репертоаром гостовало у околним селима.

За добар рад у омладинској организацији похваљени су Радмила Ковачевић, Радмила Кисин, Мара Дамјанац, Чедо Јокановић, Славко Томановић, Слободан Станковић, Радослав Ковачевић, Данило Буквић и Обрад Драгумило. Скоро на свим годишњим изборним конференцијама похваљен је рад Општинског комитета, а нарочито председника Николе Павичића који се увек одазивао и давао помоћ активима када је то било најпотребније…

На последњем састанку Општинског комитета за привременог председника до годишње изборне конференције која ће се одржати половином децембра изабран је Јован Тома досадашњи члан Општинског комитета. Бивши председник Никола Павичић разрешен је дужности пошто је ових дана преузео дужност секретара Општине.

Из матичарског звања

Добили сина: Петра и Бојан Проле, Даринка и Илија Кнежевић, Борица и Лука Стојков, Ана и Милош Ерцег, Мирјана и Драгољуб Пецељ, Госпава и Перо Ковачевић, Стевка и Михаљ Хорњачек.

Добили кћерку: Душанка и Стево Босанчић, Милица и Лазар Вјештица, Милија и Цвето Сарач, Десанка и Милан Краљ, Ержебет и Светислав Туцић.

Венчани: Давид Дошен и Душанка Пађен, Ђура Величковић и Боженка Анђел, Живко Вјештица и Вида Међед, Томислав Љубојевић и Маргита Копчок, Милош Ерцег и Ана Мишков.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here