Прве ископине гроба из античког доба на територији Бачке Паланке

Да се подсетимо

1895

На углу улица Југословенске армије и Светозара Милетића, преко пута црквице Светог Антуна, приликом радова, запослени из ЈКП „Комуналпројект“ су пронашли делове лобање и једну посуду.


Обавештени су надлежни, један наш суграђанин је у својој кући сачувао пронађено и предао другом нашем суграђанину, а то је мр Јован Коледин, археолог и кустос Војвођанског музеја у Новом Саду:

– Почетком маја 2015. године, ЈКП „Комуналпројект“ је вршио радове на углу улица Светозара Милетића у Југословенске Армије и радници су пронашли фрагменте лобање и целу посуду, која је била поред главе. Та вест је дошла до мене, позвао сам колегиницу Ивану Пашић из Покрајинског завода за заштиту споменика културе, која је допутовала у Паланку, разговарала са људима из „Комуналпројекта“ који су обезбедили локацију и помогли да се скину одређени слојеви земље до раке гроба. По посуди смо видели да је у питању сарматска керамика, рађена по римским узорима, а процена је да потиче из ИВ или В века, а у то време су на овим просторима живели Сармати и Јазиги, а то све знамо из староримских извора.

– Мало нас је чудило ово налазиште, јер сарматски локалитети су углавном око Бачке Паланке, Илока, Багремара, значи на већим надморским висинама. Дуж улица ЈА и Краља Петра се протежу „греде“, виши предели, који су били суви, па су се ту градиле куће или пребивалишта. Нисмо открили још гробова у близини, тако да је могуће да је ово једна изолована некропола.

– Сармати су ту живели од првог века па све до појаве Германа и Авара, када су се полако утопили у новопридошле народе и нестали. Ово је први случај да се у граду Бачкој Паланци истражује један гроб стар преко миленијум и по. Ценим да ћемо завршити посао за један дан, ја сам на трагу костију из грудног дела тела, а колегиница ископава део где би требале да су ноге покојника, а можда нађемо још коју посуду код ногу јер такав је обичај сахрањивања био код њих.

Ивана Пашић, археолог Завода за заштиту споменика културе:

– Улога Завода је управо то, да заштити место градње, ако се открију неки артефакти из прошлости. Код ЈКП „Комуналпројекта“ смо наишли на добру сарадњу, они су прекинули радове, заштитили налазиште и помогли нам код ископавања. Таман смо почели радове, када је наступио кишни период, па смо били принуђени да сачекамо сунчане дане. Сваки овакав проналазак је значајан податак за археолошку карту овог краја, да се зна где се шта налазило у прошлости. У овом тренутку не знамо да ли је ово појединачан гроб или део гробља, али је налаз свакако значајан, јер је први у граду и до сада није било истраживања гробова из тог доба историје.


Veliko arheološko otkriće kod Iloka: 18 avarskih grobova

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here