Prve iskopine groba iz antičkog doba na teritoriji Bačke Palanke

Da se podsetimo

1383

Na uglu ulica Jugoslovenske armije i Svetozara Miletića, preko puta crkvice Svetog Antuna, prilikom radova, zaposleni iz JKP „Komunalprojekt“ su pronašli delove lobanje i jednu posudu.


Obavešteni su nadležni, jedan naš sugrađanin je u svojoj kući sačuvao pronađeno i predao drugom našem sugrađaninu, a to je mr Jovan Koledin, arheolog i kustos Vojvođanskog muzeja u Novom Sadu:

– Početkom maja 2015. godine, JKP „Komunalprojekt“ je vršio radove na uglu ulica Svetozara Miletića u Jugoslovenske Armije i radnici su pronašli fragmente lobanje i celu posudu, koja je bila pored glave. Ta vest je došla do mene, pozvao sam koleginicu Ivanu Pašić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koja je doputovala u Palanku, razgovarala sa ljudima iz „Komunalprojekta“ koji su obezbedili lokaciju i pomogli da se skinu određeni slojevi zemlje do rake groba. Po posudi smo videli da je u pitanju sarmatska keramika, rađena po rimskim uzorima, a procena je da potiče iz IV ili V veka, a u to vreme su na ovim prostorima živeli Sarmati i Jazigi, a to sve znamo iz starorimskih izvora.

– Malo nas je čudilo ovo nalazište, jer sarmatski lokaliteti su uglavnom oko Bačke Palanke, Iloka, Bagremara, znači na većim nadmorskim visinama. Duž ulica JA i Kralja Petra se protežu „grede“, viši predeli, koji su bili suvi, pa su se tu gradile kuće ili prebivališta. Nismo otkrili još grobova u blizini, tako da je moguće da je ovo jedna izolovana nekropola.

– Sarmati su tu živeli od prvog veka pa sve do pojave Germana i Avara, kada su se polako utopili u novopridošle narode i nestali. Ovo je prvi slučaj da se u gradu Bačkoj Palanci istražuje jedan grob star preko milenijum i po. Cenim da ćemo završiti posao za jedan dan, ja sam na tragu kostiju iz grudnog dela tela, a koleginica iskopava deo gde bi trebale da su noge pokojnika, a možda nađemo još koju posudu kod nogu jer takav je običaj sahranjivanja bio kod njih.

Ivana Pašić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture:

– Uloga Zavoda je upravo to, da zaštiti mesto gradnje, ako se otkriju neki artefakti iz prošlosti. Kod JKP „Komunalprojekta“ smo naišli na dobru saradnju, oni su prekinuli radove, zaštitili nalazište i pomogli nam kod iskopavanja. Taman smo počeli radove, kada je nastupio kišni period, pa smo bili prinuđeni da sačekamo sunčane dane. Svaki ovakav pronalazak je značajan podatak za arheološku kartu ovog kraja, da se zna gde se šta nalazilo u prošlosti. U ovom trenutku ne znamo da li je ovo pojedinačan grob ili deo groblja, ali je nalaz svakako značajan, jer je prvi u gradu i do sada nije bilo istraživanja grobova iz tog doba istorije.


Pogledaj: Veliko arheološko otkriće kod Iloka: 18 avarskih grobova

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here