Samodoprinosima uredili svoje selo

Vremeplov "Nedeljne novine" broj 63 od 13. marta 1966. godine

601

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 63 od 13. marta 1966. godine.


Spaja ih perspektiva

Pre izvesnog vremena industriju poljoprivrednih mašina „Majevica“ i industriju limarskih proizvoda „Jedinstvo“ posetila je jedna delegacija iz Bečeja koja je trebalo da ispita mogućnosti kooperacije jednog svog preduzeća sa ova dva iz Bačke Palanke…

…„JEDINSTVO“ ima 200 radnika, bruto produkt mu iznosi oko 760 miliona starih dinara od čega skoro svaki deseti dinar se slije u fondove. Proizvodi pocinkovano i kalajisano posuđe i ima kooperantske odnose sa novosadskom „Pobedom“ i riječkim „Torpedom“ koji mu donose preko 200 miliona dinara u brutoproduktu. Prosečan lični dohodak u prošloj godini iznosio je 52.600 dinara.

„MAJEVICA“ zapošljava preko 330 radnika koji ostvaruju brutoprodukt od milijardu i 600 miliona starih dinara. Proizvodnja ovog preduzeća sastoji se u izradi cisterni za transport nafte i benzina, lomilica za kudelju, kućišta i ležišta i usluga sopstvene livnice i kooperacije sa riječkim „Torpedom“. Prosečan lični dohodak u prošloj godini iznosio je oko 40 hiljada dinara….

– Otvoreno govoreći ni „Jedinstvo“ ni „Majevica“ ne mogu očekivati da će sa sadašnjim asortimanom opstati na tržištu. Potrebna je preorijentacija, a planovi o njoj postoje – objašnjava Rajko Herceg, direktor „Jedinstva“.

Škola će ponovo postati ponos sela

Mladenovljani više ne pokazuju došljaku – gostu svoju osnovnu školu sa kojom su se ranije toliko ponosili. Sa setom govore kako su „prošli lepi dani kada je škola bila ponos sela“.

Zašto je to tako?

Umesto odgovora na to pitanje poslužićemo se zaključcima poslednje sednice nastavničkog veća Osnovne škole „Moša Pijade“ na kome je bilo mnogo govora o ponovnom uređenju školske bašte, malog zoološkog vrta, ribnjaka i parka. Škola više nema status eksperimentalne, pa je prestao priliv sredstava po tom osnovu.

Malo nemarnošću, a malo zauzetošću nastavnici su zapustili lepe tradicije uređenja škole i prostora oko nje… Ali na pomenutoj sednici nastavnika napravljen je i akcioni plan i situacija će se promeniti. Školski park biće preuređen. Slično će biti i sa baštom, a verovatno i sa zoološkim vrtom u kome je nekada bilo srna, fazana i drugih životinja, koje su učenici hranili i negovali…

Tovariševo: Godina komunalnih radova

Izgleda da će Tovarišani ove godine rešiti bar polovinu svojih komunalnih problema. Prema onome što se predviđa, stanovnici ovog sela više neće gaziti po blatnjavim putevima ili će ići i po nekoliko kilometara za pijaću vodu. Samodoprinos je i u ovom mestu glavni izvor sredstava, pored posebne „dažbine“ od šest hiljada dinara za svako domaćinstvo. Od ovih sredstava Tovarišani nameravaju da se iskopaju dva arteska bunara.

Naravno, kopanje ovih bunara biće samo pokušaj kao i nekoliko godina ranije, jer se do vode ili nije moglo doći ili kada se već došlo ustanovilo se da nije za piće. Drugu važnu stavku u seoskom budžetu predstavlja izgradnja uličnih trotoara, za čega će se utrošiti oko četiri miliona starih dinara, uključujući i izgradnju prelaznog puta do novopodignutog Lovačkog doma.

Komunalni problem u Tovariševu su i ulični propusti za vodu koji odavano nisu čišćeni, tako da kiše plave ulice. Veruje se da će deo sredstava biti utrošen za njihovo uređenje. Pored toga gorani Osnovne škole „Mileta Protić“ u ovoj godini pokloniće veću brigu seoskom zelenilu. Oni će zasaditi više od 150 sadnica…

Budilnik: Zaraza

U prošlom broju smo pisali da je fudbalski klub u Paragama prodao na licitaciji svoju svlačionicu. To isto se nedavno dogodilo u Novoj Gajdobri gde je svlačionica fudbalskog kluba „Mladi zadrugar“ prodata za 110 hiljada starih dinara. Ubuduće će fudbaleri morati da se skidaju iza kamara slame.

Pomoć za prijatelje u Indiji

Humanoj akciji jugoslovenskog Crvenog krsta na prikupljanju pomoći za postradalo stanovništvo Indije priključio se i Opštinski odbor u Bačkoj Palanci. Akcija je otpočela pre nekoliko dana. Članovi podmlatka ove organizacije obilaze kuće, dok se pomoć prikuplja i u svim selima naše komune. Istovremeno, članovi radnih kolektiva privrednih organizacija i ustanova počeli su da prikupljaju novčane priloge. Akcija će trajati do 31. marta.

Odjekuju detonacije

Već nekoliko dana mir građana Bačke Palanke prekidaju povremene detonacije. Mnogi nagađaju šta bi to moglo biti. A neki tvrde kako su lično videli davno očekivani početak radova na izgradnji mosta. Međutim, na Dunavskoj obali se vrši miniranje panjeva na trasi kojom će ići novi nasip koji će štititi Palančane od poplave. Ovi panjevi su negde duboki i preko dva metra i kasnijim truljenjem bili bi porozna mesta u nasipu i tako bi čvrstina nasipa bila dovedena u pitanje.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

Iz matičarskog zvanja

Dobili sina: Zora i Stevan Bjeljac; Dušanka i Nedeljko Vekić.

Dobili kćerku: Persa iAndrija Plastić; Miroslava i Lazar Ninkov; Persida i Petar Radovanov; Jela i Augustin Križanić; Milena i Aleksandar Panin.

Umrli: Miloje Perišić. rođen 1895. godine; Anđa Grbić, rođen Pilipović rođena 1881. godine; Georgije Slepčev, rođen 1892. godine; Milan Plavšić, rođen 1907. godine.


Pogledaj: Pivarski ječam iz Mladenova za Bečlije

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here