Seli se Opštinski sud

Vremeplov "Nedeljne novine" broj 81 od 17. jula 1966. godine

903

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 81 od 17. jula 1966. godine.


Ove godine rekordni prinosi

Zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, žetva na području opštine odvija se normalno i prema predviđanjima stručnjaka može se očekivati da će biti završena ovih dana. Na ekonomijama zemljoradničkih zadruga žetva je nešto usporena zbog toga što su kombajni prvo počeli žetvu na parcelama individualnih poljoprivrednih proizvođača, dok je žetva na poljoprivrednim dobrima završena 13. jula. Žetvu pšenice završile su i poljoprivredne zadruge u Čelarevu, Tovariševu, Bačkoj Palanci i Despotovu. Karakteristično je da su ovogodišnji prinosi iznad očekivanja. PD „Budućnost“ iz Bačke Palanke ima prosečan prinos od 47,5 m.c. po hektaru. PZ „Gajdobra“ iz Gajdobre 45 i LŠPD „Karađorđevo“ iz Karađorđeva 43,35. Na ekonomijama zemljoradničkih zadruga prinosi su u proseku nešto niži, mada i ovde ima dobrih rezultata. Zadruga iz Despotova ima prosečne prinose od 47 m.c. Bačka Palanka 46, Čelarevo 45 i Mladenovo 40. Prinosi pšenice na privatnom sektoru variraju kako po pojedinim mestima tako i kod poljoprivrednih proizvođača. Najbolje prinose ostvarili su proizvođači iz Despotova. U ovom mestu očekuje se da će u individualnom sektoru prosečan prinos pšenice iznositi 26 m.c.

Novo u „Vunopletu“

Bačkopalanačka industrija trikotaže „Vunoplet“ treba da otpočne izgradnju nove fabričke hale.

– Ove godine smo odlučili da prvo proširimo smeštajne kapacitete, a iduće godine ćemo vršiti ulaganja za kupovinu opreme i mašina – rekao nam je direktor „Vunopleta“ Sima Bajić.

– Tek tada ćemo moći da razmišljamo o povećanju broja radne snage ako se zato ukaže potreba. Uporedo sa tim predviđamo i povećanje ličnih dohodaka će iznositi oko sedamdeset hiljada dinara u proseku… Za sada jedini problem sa kojim kuburi ovaj kolektiv je nedostatak sirovina. Radi se uglavnom o nabavci sirovine iz uvoza. Dobra i kvalitetna vuna kakva je potrebna „Vunopletu“ nabavlja se uglavnom iz Australije pa ponekad dođe i do kraćeg zastoja u isporuci.

Ostala sela za godinu – dve

Konačno, Čelarevci će najkasnije u septembru mesecu moći bez posredstva pošte da razgovaraju sa mnogim gradovima u zemlji koji imaju automatske telefonske centrale.

– Završni radovi su u Čelarevu – rekao nam je upravnik Aleksandar Bežanov.

– Iako smo predvideli da sa radovima okončamo najkasnije do septembra neće biti čudno ako automatska telefonska centrala proradi mnogo ranije. Sada se trenutno postavlja podzemni kabel između Bačke Palanke i Čelareva. Što se tiče ostalih mesta moraće još da čekaju. Nedostaju nam delimično novčana sredstva, a osim toga došlo je do izvesnog zastoja i u isporuci nekih delova koji se uvoze iz Švedske. Najverovatnije da će sva sela
osim Gajdobre, Silbaša i Paraga dobiti automatsku telefonsku centralu do maja iduće godine.

Došao u goste pa se udavio

Milorad Petrović, dvadesetpetogodišnji mladić iz Čačka, pre tri meseca se oženio sa devojkom iz Bačke Palanke. Pre par dana došli su u posetu rodbini u Bačku Palanku. Pošto je bio topao dan, rešili su da odu na dunavsku plažu da se rashlade. U podne žena je otišla kući da spremi nešto za ručak i kada se posle dva sata vratila na Dunav našla je na obali samo odelo, a od Milorada nije bilo ni traga. Pošto se do uveče nije vratio kući zabrinula se da se nije utopio. Njene sumnje su se obistinile jer je Dunav sutradan izbacio na obalu njegov leš. Interesantno je da niko od prisutnih nekoliko stotina kupača nije primetio davljenje ovog mladog čoveka koji je navodno znao da pliva. Povodom ovog prvog slučaja davljenja ove godine, opet se postavlja pitanje organizovanja stalne službe spasavanja na gradskom kupalištu. Naime, obezbeđenje jednog čamca za vreme trajanja sezone kupanja od tri – četiri meseca ne bi bio neki naročiti problem koji se ne može rešiti.

Seli se Opštinski sud

Ovih dana izvode se radovi na izgradnji opštinskog suda u Bačkoj Palanci. Radovi bi bili završeni znatno ranije da nije došlo do požara koji je delimično oštetio drvenariju, tako da se je ista morala slati na doradu zbog čega je izgubljeno skoro dva meseca. Za par dana treba da stigne novi nameštaj, tako da se useljenje u novu zgradu očekuje neć početkom idućeg meseca. U staru zgradu suda useliće se Radnički univerzitet i „Nedeljne novine“, dok se prostorije Radničkog univerziteta ustupaju Fudbalskom klubu „Bačka“ za društvene prostorije.

Iz matičarskog zvanja

Dobili sina: Mila i Dobrivoje Bogdanović, Marica i Blažo Vještica, Jelica i Živan Radovanov, Draginja i Panta Dikić, Milica i Jovan Zarupski, Rozalija i Josif Karas, Milica i Miloš Lukač.

Dobili kćerku: Rada i Dragoljub Saravolac, Milica i Vidomir Lazić, Đurđija i Mihajlo Vuković, Jelka i Ivan Mitoš, Darinka i Andrija Vajng, Jovanka i Vuko Vulić, Koviljka i Vujadin Josipović.

Venčani: Miša Janas i Marija Jonjić, Jozef Čuha i Ljuba Radošević, Ilija Milinković i Stana Ševo, Ratko Zorić i Savka Račić, Milorad Bojić i Slobodanka Simić.

Umrli: Lazar Semiz, Milorad Petrović, Roza Benja, rođena Poljak.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here