Скочио под лед да спасе дечака

Времеплов Недељне новине - број 112 од 19. фебруара 1967. године

609

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 112 од 19. фебруара 1967. године.


У овој години: Припреме за изградњу моста

Са најмеродавнијег места потврђено је да ће ове године почети припреме за изградњу моста између Бачке Паланке и Илока. Познато је, наиме, да је изградња овог моста предвиђена и перспективним планом Покрајине и да 1970. године мост треба да буде предат у саобраћај.

– Ове године – рекао нам је председник општинске Скупштине Светозар Прерадов – требало би да се изгради пројекат моста и одреди његова ужа локација. Можда ће се прићи и изградњи неких радова на којима ће се користити већ постојећа механизација која је ангажована на изградњи насипа. То ће у многоме да појефтини радове. У ту сврху општинска Скупштина треба да одобри 50 милиона старих динара.

Какав развој до 1970.?

У четвртак 16. овог месеца одржана је под председништвом Светозара Прерадова 21. заједничка седница Општинског већа и Већа радних организација Скупштине општине Бачка Паланка.

Материјал о функционисању општинске самоуправе у протекле три године, за кога је образложење дао председник општинске Скупштине Светозар Прерадов, одборници су усвојили без већих примедби. Када је на ред дошла друга тачка – програм развоја привреде и друштвених служби, до 1970. – за који је уводно излагање дала Љиљана Крстић, начелник Одељења за друштвени и привредни развој општинске Скупштине, разгорела се живља дискусија.

– Сматрам да су задаци који су изнети у овом програму реално зацртани – рекао је у својој дискусији Светозар Јовић – али, што је још важније, по први пут се сада за разлику од ранијих „административних“ планова треба да ангажују све друштвено  политичке и радне организације за његово испуњење…

Посланик Радован Исаков изјавио је да програм обезбеђује основни циљ, а то је подизање животног стандарда уз развијање на свим пољима привредног и друштвеног живота.

Пуловери за Русе и Американце

Несвесни тога више десетина хиљада припадника двеју водећих антагонистичких светских сила Совјетског савеза и Сједињених америчких држава – имају ипак нешто заједничко што их на неки начин зближава. То су пуловери и џемпери „Мејд ин Југославија“, дело вредних руку радника бачкопаланачког „Вуноплета“…

Јануар је увек био месец сабирања и одузимања.Тако је и у „Вуноплету“ ових дана: оцењује се 1966. година резултати и евентуалне погрешке које су можда могле бити избегнуте.

– Све у свему прошла година је била врло добра – каже Сима Бајић, директор „Вуноплета“, – што потврђују и подаци који су већ сада познати. Према грубом прорачуну, вредност производње износио је око једне милијарде и 815 милиона старих динара (пребачен план за пет одсто, а повећење у односу на 1965. годину за преко 27 одсто). Лични дохоци порасли су за око 60 одсто у току године, а сада је просек личних доходака у овој радној органиизацији 70.000 старих динара.

Обијена продавница „Метал стакло“

Ноћу између 10 и 11. фебруара у центру Бачке Паланке обијена је продавница „Метал стакло“. Органи милиције правовремено су интервенисали и утврдили да је крађу извршио малолетник М. Ј. из Бачке Паланке… Малолетни провалник се са стадиона Партизан попео на кров магацина, скинуо неколико црепова и мирно ушао у магацин, где је највише било електротехничке робе. Из магацина малолетни М. Ј. узео је два транзистора „Орфеј“… Највише ћара имао је у продавници у којој је украо, два бојева пиштоља, један плашљивац, флоберку и 800 комада метака за пиштољ. Одавде је прешао у другу просторију где је из канцеларије пословође узео 150.000 старих динара… Украо је и три џепна ножа. Приликом повратка провалник није имао среће јер му је из џепа испало четрнаест хиљада динара, а транзисторе је вероватно због брзине сакрио у једном сандуку у дворишту продавнице.

Скочио под лед да спасе дечака

Квалификовани трговачки помоћник Борислав Боснић постао је јунак у Новој Паланци. Његово име сви дечаци изговарају са поштовањеми упоређују га са својим јунацима из књига. Прошлог уторка око 12.30 жртвујући свој живот скочио је под лед да би спасио седмогодишњег дечака Драгана Кучеру ученика првог разреда основне школе.

Боснић је требало да зарони два пута у воду дубоку више од два метра да би спасао дечака… Њему је помогао Љубомир Ћумура који умало није доживео судбину дечака.

– Када се малишан појавио на води у процепу леда пружио сам му штап и он се грчевито ухватио за њега. Покушао сам да га извучем, али нисам могао. У ствари, да сам јаче повукао лед би пукао испод мене… Позвао сам у помоћ Љубомира Ћумура. Он је дошао и прихватио штап, а ја сам ушао у воду. Мислио сам да је плитко, али је вода била дубока више од два метра… Заронио сам и покушао да избацим дечака на лед, а он се грчевито држао великог штапа… Први пут ми није успело. Заронио сам још једном и избацио Драгана на лед – изјавио је Борислав Боснић.

Из матичарског звања

Добили сина: Смиљка и Борислав Ламбета, Љубинка и Јова Будић, Ната и Миле Праштало, Мара и Јован Пушкар, Милена и Радован Лаћарак, Анђа и Анто Лопар и Босиљка и Јован Тривуновић.

Добили кћер: Стана и Раде Дробац и Розалија и Перо Кизић.

Венчани: Мирко Радић и Радмила Петљански, Драгомир Кнежевић и Олга Гавриловић, Живко Јаничић и Драга Радмановић, Божо Кнежевић и Милка Радишић, Стеван Дамјановић и Јулишка Бобак, Илија Балабан и Љубица Цикота, Миомир Лукић и Зора Воларев.

Умрли: Катарина Бороцки р. Плавшић, рођена 1882. године.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here