Slavko Maletin Vava: Napuštam „Bačku“

Vremeplov „Nedeljne novine“ broj 53 od 2. januara 1966. godine

660
Раскрсница: Краља Петра Првог и Жарка Зрењанина

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 53 od 2. januara 1966. godine.


Pripreme za osnivanje komercijalne banke

…Zakonom o bankama i kreditnim poslovima predviđeni su uslovi koji se moraju ispuniti da bi se mogla osnovati određena vrsta banke. Tako je za komercijalnu banku predviđeno da se obezbedi najmanje 25 osnivača – radnih i drugih organizacija i društveno – političkih zajednica; zatim da banka ima u svom kreditnom fondu najmanje milijardu i po dinara (kvalitetnih sredstava) i dve milijarde depozita po viđenju.

U ovim zakonskim propisima sadržani su i osnovni principi društvene i ekonomske opravdanosti postojanja komercijalnih banaka… Prema nacrtu odluke o poslovnoj politici banka će odobravati sledeće kredite:

-investicione za trajna obrtna sredstva, kredite za komunalno

– stambenu izgradnju, izuzetno sanacione i za pokriće izvršenih prelivanja obrtnih sredstava. Kredite za osnovna sredstva banka će davati putem drugih – investicionih banaka.

-kratkoročne kredite za privredne i neprivredne delatnosti

–potrošačke kredite građanima…

Novi uspeh „Merkura“

U renomiranoj bačkopalanačkoj fabrici kožne i metalne galanterije „Merkur“ počela je ovih dana proizvodnja prvih putnih torbi od uvoznog skaja, koje su namenjene zapadnonemačkom tržištu. Time je ustvari otpočela realizacija nedavno sklopljenog aranžmana o proizvodnoj saradnji između „Merkura“ i poznate štutgarske fabrike kožne galanterije i kože „Hepko“.

Ova inostrana firma tražila je dobrog partnera kojem bi davala sirovinu sopstvene proizvodnje za izradu putnih torbi s tim da mu se isporuče svi finalni proizvodi od „ustupljenog“ materijala…

Posle kraćih pregovora sklopljen je aranžman s timda se najpre počne sa probnih tri hiljade torbi. Ukoliko se postigne obostrnao zadovoljstvo, u šta niko ne sumnja, saradnja će se nastaviti i to u neuporedivo većim količinima…

Da bi što kvalitetnije ispunio zahtev svog novog partnera, a i ostalih brojnih kupaca,„Merkur“je prihvatio i ponudu „Hepka“ da u ovu fabriku pošalje pet svojih radnika na višemesečnu specijalizaciju…

Bele rukavice obavezne

…A kako je doček nove godine izgledao pre pola stoleća, da li su naši dedovi i bake poklanjali toliko pažnje onom velikom trenutku kada su postajali „stariji“za godinu dana koliko to čine unuci? O tome nam je pričala Ana Petrović, koja je godinama učestvovala u društvenom životu Bačke Palanke kao član i predsednik organizacije žena.

-Dočeku Nove godine mi smo u svoje vreme poklanjali veću pažnju negošto je to sada slučaj – seća se Ana Petrović.

– Valjda zbog toga što je zabavni život u Palanci bio neuporedivo slabiji, takve
prilike kao što je nova godina očekivane su i pripremane mesecima unapred. Najviše briga i komplikacija imale smo mi žene – svaka je normalno morala da ima novu haljinu, i to kakvu niko nema. Zbog toga su se haljine šile obavijene najvećom tajnom i tek na samo veče uoči nove godine pojavljivale bi se poput neke male modne revije.
Sam doček priređivan je kao uostalom i i sve druge svečane priredbe u sali „Kasine“ (zgrada sadašnjeg Radničkog univerziteta) koja je u to vreme bila najreprezentativnija sala u mestu.

Bogato dekorisna sala i raznovrsna odabrana jela i piće očekivali su goste te večeri, poslednje u godini koja je na izmaku. I oni su stizali – žene u krinolinama ili haljinama sa šlepom a muškarciu u redengotu, teroku ili fraku. I sa belim rukavicama, kako se to izričitio tražilo na pozivnicama…

Kakvi smo bili u protekloj godini

…Da počnemo od matičarskog zvanja. U protekloj godini rađao se svakih 19,5 sati po jedan novi građanin komune. Vremenski razmak između dva sklopljena braka iznosio je 57 sati.

Svakog 75. sata završavao je svoj životni put jedan građanin. A živi su živeli dobro. Kupili su u proseku 11 kilograma mesa i suhomesnatih proizvoda, ali su pojeli mnogo više, jer u ovu statistiku nisu ušle kokoši, ćurke, patke, guske i sva sitna i krupna stoka zaklana u domaćinstvima. I jelo su dobro „zalivali“: popijeno je preko pola miliona litara vina, preko četvrt miliona litara rakije i preko tri miliona flaša piva. Ili po jednom stanovniku: deset litara vina, šest litara rakije, pola litra raznih likera i šezdeset i sedam flaša piva…

Da li zbog svoje prirode ili zbog togašto su popili onoliko piva i rakije, tek građani komune dospevali su često i pred sudiju za prekršaje, koji imje izrekao 820 dana zatvora i oko devetmiliona dinara novčanih kazni…

Slavko Maletin Vava: Napuštam „Bačku“

Posle završenog prvenstva u taboru palančkog drugoligaša samo je prividan mir. Neuspesi koji su pratili klub tokom protekle sezone i teška finansijska situacija uzdrmali su pozicije kod publike. Poslednjih dana kao bomba odjeknula je vest da Bačku napušta tehnički referent Slavko Maletin Vava.

– Tačno je da napuštam Bačku. To sam, uostalom, saopštio i na sednici Uprave kluba – rekao nam je Maletin. U ovakvoj situaciji u kakvoj se sada Bačka nalazi, nemoguće je raditi. Predložio sam. čak, da Bačka istupi iz Druge lige…Neka se navijači ne ljute na mene.
Ja drugi izlaz ne mogu da nađem.


Pogledaj: Lep gest radnika PD „Budućnost“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here