Slet snage, mladosti i lepote u Bačkoj Palanci

Vremeplov „Nedeljne novine“ broj 73 od 22. maja 1966. godine

278

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 73 od 22. maja 1966. godine.


Smotra mladosti i jedinstva

Prošle nedelje Bačka Palanka nije imala samo dvadeset hiljada stanovnika kako to kazuju zvanični podaci. Imala ih je nekoliko hiljada više. Grad je narastao za jednu mladost, nekoliko hiljada, koja je pred njegovim licem pokazala svoju snagu i jedinstvo…

Mladi iz Bačke Palanke, Tovariševa, Čelareva, Obrovca, Gajdobre, Mladenova, Pivnica i Silbaša, rame uz rame sa svojim vršnjacima iz Iloka, Slenče i Bača učestvovali su na sletu koji će žiteljima ovog grada dugo ostati u sećanju…

U prepodnevnim časovima prodefilovala je ta mladost ulicama grada. Svuda gde je nailazila kolona je bila svečano pozdravljena. Na ulicama se tiskalo hiljade ljudi… Ipak, kolona je najtoplije pozdravljena u Kalošu. Onom istom Kalošu koji se nije predao ni u borbi, ni Dunavu koji mu je već toliko puta prelazio pragove i bio negostoljubivi i nezvani posetilac.

Preko sedam hiljada učesnika više od dva sata izvodilo je program koji je pokazao svu snagu i jedinstvo mladosti. Sedam hiljada mladih… A hiljadu i više puta toliko pozdrava drugu Titu za njegov rođendan.

Slet je bio potreban

Otvarajući slet, predsednik Odbora za organizaciju, Svetozar Preradov je između ostalog rekao:

– Otvaram slet snage, mladosti i lepote, u čast 74 – rođenadana dragog i voljenog Predsednika Tita i 25 – godišnjice Revolucije.

– Pozdravljam sve učesnike sleta; poletarce, pionirke i pionire, omladinke i omladince… Pozdravljam sve prisutne goste kao i građane komune. Dozvolite mi da posebno izrazim radost u ime svoje i ime svih građana Bačke Palanke što mogu ponovo da pozdravim u našoj sredini vojnike i starešine šabačkog garnizona koji su u prošlogodišnjoj tragediji za vreme poplave rame uz rame sa ostalim građanima požrtvovano branili naš grad.

– Pozdravljam učesnike sleta mladosti komuna Vukovar i Bač koji svojim prisustvom pored vojnika, još više uveličavaju ovu našu manifestaciju. Koristim priliku da javno, u ime svih građana i organizatora sleta izrazim punu zahvalnost prosvetnim radnicima na izvanrednom trudu u pripremanju ovog sleta.

Po završetku sleta, predsednik Preradov je primio saradnika Nedeljnih novina.

– Jedan ovakav slet je bio potreban za našu komunu – rekao je na početku razgovora sa našim saradnikom Svetoza Preradov. – Ovim sletom afirmisali smo naše prosvetne radnike pred javnošću. Oni su ovom prilikom pokazali, da su sposobni da daju veće rezultate nego što se očekivalo. Sem toga, slet je još jednom potvrdio monolitnost i jedinstvo građana naše komune. Preko tri hiljade najmlađih iz sela bili su gosti grada. Sa mnogima od njih došli su i njihovi roditelji.

Glavni komandant

Kao glavni komandir sleta Vlastimir Vesković je znatno doprineo da on u potpunosti uspe u Bačkoj Palanci.

– Bilo je vrlo rizično kada sam se prihvatio da budem komandir sleta u Bačkoj Palanci. Preda mnom je stajala velika odgovornost jer sam pored uvežbavanja vežbi sa učenicima Ekonomske škole morao da obilazim i pripreme u selima. Puna četiri meseca Štab za pripreme sleta morao je intenzivno da radi kako bi ova najveća smotra fizičke kulture u našoj opštini što bolje uspela.

Prisustvovao sam i izvođenju sleta po selima… Zadovoljan sam što je slet uspeo ja verujem da je šest hiljada gledalaca zadovoljno napustilo stadion Bačke. Želeo bih na kraju da spomenem da velike zasluge za uspeh sleta ima ceo Štab na čelu sa Svetozarom Preradovim, Nikolom Pavičićem i Milutinom Fajndovićem.

Startovala nova klanica

Stara klanica koja je podignuta još pre rata nije odgovarala povećanim potrebama našeg grada za mesom, a ni higijenski uslovi nisu bili na potrebnoj visini…

Podizanjem velikog tovilišta kapaciteta opreko 30.000 komada tovljenika godišnje, još više je opravdalo potrebu zašto skorijim podizanjem ovog objekta. Zbog toga se prošle godine prišlo izgradnji klanice industrijskog tipa. Kapacitet ove klanice kada bude sasvim završena biće 25.000 tovljenika, 1.000 komada krupne stoke i 2.000 komada sitne stoke godišnje.

Iz matičarskog zvanja

Dobili sina: Zuzana i Mihal Tieško, Danica i Vjekoslav Halas, Ivanka i Nikolaj Jovanović.

Dobili kćerku: Slavica i Slobodan Petrović, Živka i Mihalj Sljuka.

Umrli: Vema Nikolašević, rođena Grujić 1900. godine, Jovan Šijakov, rođen 1903. godine, Stevan Banović, rođen 1895. godine, Gina Nikolić, rođena 1906. godine.

Bar jedan bod

Nakon poraza u Sremskoj Mitrovici, od domaćeg Srema, Bačka će dočekati lidera na tabeli Sutjesku iz Nikšića.

– Sutjeska je tvrd orah za sve klubove – kaže Slavko Maletin „Vava“. – Bio bih zadovoljan kada bi osvojili jedan bod, s obzirom na igre koje Bačka pruža u poslednje vreme. Čini mi se da je tim došao u jednu krizu, a verujem da će i igrači shvatiti da nam gori pod nogama pa će ozbiljno shvatiti susret sa iskusnim timom iz Nikšića. Verovatni sastav, Jugović (Zorić), Latković, Florić, Rac, Plačkov, Milutinović, Stanišić, Rajšp, Redenc (Zirojević), Rašijovan, Đukić (Gajić).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here