Spor dug 14 godina

Vremeplov „Nedeljne novine“ broj 58 od . 6. februara 1966. godine

828

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 58 od 6. februara 1966. godine.


Obori se, ipak, pune

Proteklih meseci svinjogojstvo je izgubilo primat u oborima.
Niske otkupne cene uticale su da dođe do pravog „pokolja“ u svim selima. Najbolji barometar bili su kooperantski ugovori sa zemljoradničkim zadrugama…

Zaplašeni niskim otkupnim cenama, individualni proizvođači su pokušali da se preorijentišu na neku drugu proizvodnju. Umesto svinja, primat u oborima dobila su tovna goveda. U poslednje vreme, sudeći prema prvim glasovima, situacija se menja. To se naročitio zapaža u Pivnicama. I iz još nekih drugih sela stižu glasovi da se obori polako pune.

– Do ovakve promene došlo je za poslednjih četrnaest dana – rekao nam je upravnik Zemljoradničke zadruge u Pivnicama Lazar Zbućnović.

– Bilo je dovoljno da se otkupne cene samo malo povećaju, pa da tov svinja dobije u intenzitetu…
Sadašnja otkupna cena svinja kreće se od 520 do 550 dinara po kilogramu. Kada se to uporedi sa cenama od svega pre mesec dana, kada su se cene kretale od 380 do 450 dinara, dobija se pravi razlog za ponovno uspostavljanje ravoteže u gajenju svinja…

Vatrogasci se „gase“

Pre tri godine bačkopalanačko Dobrovoljno vatrogasno društvo brojalo je oko pedesetak aktivnih članova. Prošle godine ih je bilo samo dvadeset, od toga pet rezervnih, a ako se situacija ne promeni po svoj prilici ove ili naredne godine članovi DVD u Bačkoj Palanci moći će se na prste izbrojati. Uzrok koji je doveo do ovako naglog opadanja ove korisne i humane organizacije je nedostatak sredstava čak i za najosnovnije potrebe ovog društva za održavanje vežbi, nabavku odeće, opreme i slično…

Zato je za svaku pohvalu gest Osiguravajućeg zavoda koji je pružio DVD prošle godine pomoć od 500.000 dinarašto je pomoglo da se reše bar oni najteži problemi…

I pored teške situacije u kojoj se nalaze, dobrovoljni vatrogasci u Bačkoj Palanci pomagali su profesionalnoj vatrogasnoj četi u gašenju 32 požara u prošloj godini kojom prilikom je spašena imovina u vrednosti od preko jedne milijarde starih dinara.

Spor dug 14 godina

…Ova dva starca, prve komšije i prezimenjaci, obojica već sa preko sedamdeset godina, još od 1952. godine vode maratonski spor oko nekakvih 114 kvadratnih hvati. Godine su prolazile, padale su i ovakve i onakve presude, bilo je vraćanja na posed  i ponovnog zauzimanja zemljišta, ali se starci ne predaju – dovode se advokati i iz Novog Sada samo da se „spasu“ sporni kvadrati zemlje…

Ono što najviše čudi sudiju i advokate u ovom slučaju je to da deda Laza i deda Toša nisu u svađi i pored toliko godina parničenja. Na petnaest do sada održanih parnica niko nije čuo da je rečena i jedna ružna reč; obojica smatraju da se bore za svoje pravo, a tu je sud da im to pravo dosudi…

Velike ponude kukuruza

Otopljenje snega oživelo je pijacu i donelo pojeftinjenje nekih proizvoda. To se pre svega odnosi na kukuruz. U sredu su, na primer, dovezene velike količine kukuruza i ponuda je znatno nadmašila potražnju. Usled toga cena kukuruza je pala na 6.500 – 6.700 dinara po metričkoj centi dok je pre svega nedelju dana iznosila 7.000.

Pojeftinile su i bolje vrste jabuka „Jonatanke“ vrlo dobrog kvaliteta, prodavale su se po 350 dinara kilogram naspram 400 prošle nedelje. dok su slabije vrste ostale na pređašnjim cenama.

 

U nekoliko su poskupele žive kokoši. Par teških kokošaka prodavao se po 4.500 dinara. Zaklana živina, mlečni proizvodi i povrće zadržali su se na prošlo nedeljnom nivou cena. Mnogo kupaca privukao je jedan zanatlija koji je izneo na prodaju praktične noževe za rezanje stakla, sopstvene izrade po ceni od 500 dinara komad… Preduzimljivi zanatlija pokazivao je kupcima na licu mesta kako se nož upotrebljava.

Obaveštenje

U organizaciji Radničkog univerziteta u Bačkoj Palanci u ponedeljak u 17 časova, u prostorijama Socijalističkog saveza II reona, održaće se predavanje na temu; „Prelazno doba kod žene“. Predavač je dr Katarina Žugić – Tiljak.

Iz matičarskog zvanja

Venčani: Ana Krnjač i Dragoslav Mihajlović; Jovanka Injac i Milan Štrbac; Dara Knežević i Bogoljub Milosavljević, Marija Broćeta i Srboljub Spasojević, Zlatica Janković i Bogdan Pešić; SlobodankaTatin i Novica Marković, Olga Petković i Lazar Borocki; Dara Zorić i Gojko Karanović.

Dobili sina: Jelica i Stjepan Tomašek, Ana i Mladen Popović, Sanda i Ismail Mustafović, Vukosava i Tomislav Golić, Ruža i Čedomir Jerković, Bosa i Dragomir Vukić.

Dobili ćerku:Smilja i Nikola Papić, Slavka i Mihajlo Knežević, Slavko i Stana Grujić, Jela i AntunSlanček, Nada i Dušan Jeremić, Mira i Nikola Pavlica, Marija i Mihajlo Lakatoš.

Umrli: Smiljka Jovanović, rođena 1915. godine; Milan Stevančev, rođen 1883.godine; Gligorije Stankov, rođen 1882.godine; Miloš Stojisavljević, rođen 1928,godine; Smiljana Đilas, rođena 1892. godine.


Pogledaj: Sredom u 12 časova – popularni čika Žarko

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here