Судска хроника

Времеплов „Недељне новине“ број 114 од 5. марта 1967. године

489

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број број 114 од 5. марта 1967. године


У центру пажње реформе и расподела

Aктуелни проблеми спровођења реформе на територији комуне, проблеми расподеле, кредитирање и финансирање у светлу реформе, као и политика инвестиција и интеграције – то су биле теме проширеног пленума Општинског комитета Савеза комуниста који је одржан у среду пре подне у великој сали општинске Скупштине… Уводни реферат поднео је Јован Станојев. Говорећи о актуелним проблемима спровођења реформе Станојев је истакао да је недостатак обртних средстава главни проблем већине радних организација на територији комуне. Станојев је навео и неколико радних организација које ће се наћи у посебно тешком положају због недостатка обртних средстава. Кореферат о проблемима расподе поднео је Петар Жарковић.

– Иако рукују средствима за производњу, радни људи у радним јединицама још увек не одлучују о расподели. Данашња организација рада, у већини радних организација, своди се на најамни однос.

Говорећи даље о проблемима самоуправљања Жарковић је нагласио да постоји организациона форма самоуправљања када је реч о организационој форми и о дисциплинским формама…

– Централни органи управљања претварају се у бирократске механизме – истакао је даље Жарковић. – Дохотком и резултатима на нивоу предузећа замагљују се слаби резултати појединих погона и појединаца…

Судска хроника

Земљорадник из Младенова, Душан Стојнић (39), крајем новембра 1965. добио је од свог рођеног брата Јове легитимацију К-15, на њој избрисао братовљево име, исписао своје и искористио је за вожњу. Суд му је изрекао казну од четири месеца затвора условно на две године. Судски епилог добили су прошлогодишњи покушаји подмићивања на возачким испитима у Бачкој Паланци. Земљорадник из Селенче, Ђура Крижов осуђен је на шест месеци затвора условно на две године зато што је 13. јула 1966.године, када је по пети пут полагао возачки испит, понудио наставнику Станку Словићу 15.000 старих динара и да му сутрадан донесе кобасице и сланине. Валентин
Дрк из Бача осуђен је на осам месеци затвора условно на две године, јер је у колима инструктору нудио 10.000 старих динара.

Портрети радника: Брзо се стичу пријатељи

Овога пута у рубрици „Портрети радника“, дали смо реч не дугогодишњем, заслужном раднику овог колектива, већ младићу, једног од оних на којима, како то пословица каже, „свет остаје“ Иштван Карас, који у Комбинату изучава машинбраварски занат, тек пре неких пола године први пут је прекорачио круг фабрике. Успео је међутим, да стекне нове пријатеље, заволи свој будући позив и стекне поверење старијих другова.

Чули смо да си био одличан не само у осмом разреду, већ кроз читавошколовање. Ниси ли помишљао да идеш даље у школу?

– Желео сам то, али ето, једно човек жели а друго је у стању да учини. Отац нам ради па није био у могућности да ме даље школује па сам дошао на занат.

За ово пола године да ли си успео да се навикнеш на своју нову „породицу“ од близу две хиљаде чланова?

– У почетку ми је било мало необично али сам се брзо навикао. Стекао сам и нове другове и пријатеље на послу па се већ одавно осећам домаћи у Комбинату.

А посао?

– Заволео сам свој посао мада раније ништа нисам знао о овом занату. Уз помоћ мајстора Митра Маровића, код кога радим, помало се већ упознајем са „тајнама“ свога посла и осећам, да ми је све ближи и разумљивији.

Ипак – има нешто што ти је било тешко?

– Тачно. Нисам могао никако да се навикнем да рано устајем па ми је свако јутро то најтеже падало. Сада је већ у реду – није тако страшно као првих дана.

Како се осећа активност омладине, доста бројне у Комбинату?

– До сада није било тако рећи никакве активности али је недавно одржан састанак на коме смо се договорили да предузмемо и ми, млади неке акције. Да се чује и реч омладине када је у питању наш Комбинат.

Из матичарског звања

Добили сина: Ана и Ђуро Нинковић, Боја и Перо Миленковић, Мирјана и Рајко Ћулић, Славна и Миленко Николић, Ивка и Петар Баножић, Вера и Пал Иванек, Дара и Богољуб Грујић, Слободанка и Милорад Бојић.

Добили кћерку: Блаженка и Божидар Зиројевић, Зорка и Илија Ћућуз, Боја и Гојко Кењало.

Венчани: Стојан Гајић и Елизабета Берди, Обрад Мејић и Нинка Крндија, Сава Лазић и Загорка Пајић, Стеван Олах и Јелена Гемеш.

Умрли: Новак Мишков рођен 1930., Мирјана Радановић рођена 1953., Даница Којић р. Ћурчић, рођена 1896., Зорка Марцикић р. Рацков рођена 1888. и Јулијана Сеп р. Барањи, рођена 1886.

Црвенка губи у Бачкој Паланци?

У недељу Бачка прима у госте екипу Црвенке. Биће то велика борба јер су и једном и другом тиму у овом моменту потребни бодови. За нашег представника ова утакмица биће од пресудног значаја. Уколико освоји оба бода Бачка стиче реалне шансе да се бори за опстанак у лиги, док би губитак бодова био раван катастрофи. Технички руководилац Бачке Славко Малетин Вава ипак не крије оптимизам пред недељни сусрет.

– Надам се да ће играчи озбиљно схватити овај сусрет и дати све од себе како би освојили два бода – каже Малетин. За недељни сусрет техничко руководство одлучило се за следећу једанаесторицу: Зорић, Апрцовић, Флорић, Сентин, Рац, Милутиновић, Ђукић, Ремете, Вукадинов, Перовић и Вишекруна.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here