Turistička saradnja Bačke Palanke, Iloka i Vukovara

Vremeplov „Nedeljne novine“ broj 68 od 17. aprila 1966. godine

1584

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 68 od 17. aprila 1966. godine.


Velike mogućnosti

Već više godina razvija se vrlo uspešna turistička saradnja između Bačke Palanke, Vukovara i Iloka. S tim u vezi je u Bačkoj Palanci ovih dana održan sastanak predstavnika turističkih društava ovih gradova kojem su prisustvovali i predstavnici Turističkog saveza Slovenije i Komisije za turizam AP Vojvodine.

Tema rasprave na ovom sastanku odnosila se na pripremu za predstojeću turističku sezonu… U cilju zajedničkih akcija na planu turizma već ove godine će Turistička društva iz Bačke Palanke i Iloka štampati zajednički prospekt i turističku mapu.

Zatim bi se nakon uređenja izletišta u šumi Lovka na obali Dunava organizovao redovan prevoz izletnika motornim čamcem iz Bačke Palanke i Iloka, a biće takođe organizovani i zajednički izleti po Dunavu… Obzirom da iločke srednjovekovne zidine predstavljaju vrlo interesantnu turističku atrakciju i za Bačku Palanku, to će opštinska Skupština u Bačkoj Palanci učestvovati jednim delom i u finansiranju osvetljenja iločkih zidina…

Decenija uspešnog rada

Ove godina Ekonomska škola u Bačkoj Palanci proslavlja desetogodišnjicu svoga postojanja. Za to vreme škola je dala preko 500 svršenih ekonomskih tehničara, a kroz dva meseca školu će napustiti i sedma generacija svršenih učenika. Na kraju školske godine prirediće se proslava škole na kojoj će biti pozvani svi bivši profesori i učenici.

Proslava Dana škole i đačkog privrednog društva „Boris Kidrič“ održana je prošle nedelje. Savet škole, đačko privredno društvo i Savez omladine održali su svečanu sednicu na kojoj se analizirao rad škole i đačkog privrednog društva. Tom prilikom predane su nagrade u knjigama učenicima koji su najviše radili u đačkom privrednom društvu Mihajlo Kertez, Slavko Prpa, Rosa Vještica, Dušan Lučić, Slavica Jovanović i Milka Čolić. Posle svečane sednice učenici su priredili program za građane Bačke Palanke…

Malo flaša

Industrija stakla u Paraćinu je zatajila. Kažu, pogoni su u kvaru i proizvodnja je privremeno prekinuta. Mnogobrojni ugovori čekaju, a proizvodnja potrošača Industrije stakla – trpi. Među mnogobrojnima je i Pivara u Čelarevu. Iako je proizvodnja piva u punom jeku, bojaznost da pivo ipak neće stići do potrošača je ipak opravdana. Flaša nema ni izbliza koliko se proizvodi popularnog pića.

Sa Industrijom stakla u Paraćinu – rekao nam je direktor Pivare Nikola Morača – dogovorili smo isporuku 1.200.000 pivskih flaša. Prema ugovoru Paraćinci su prihvatili postepeno do kraja ove godine da isporuče ovu robu. Ujedno su se obavezali da će nam svakog meseca dostaviti kontigent od 160 hiljada flaša…

U Mladenovu se otvara samousluga

Odavno se u Mladenovu ukazala potreba za otvaranje nekoliko specijalizovanih prodavnica. Naročito gvožđarskom robom i nameštajem… Sve je to uticalo da trgovinsko preduzeće „Podunavlje“ iz Bačke Palanke, koje drži prodavnice u Mladenovu, donese odluku o reorganizaciji trgovinske mreže u ovom selu. Tako će umesto jedne prodavnice biti otvorene tri.

O tome smo razgovarali sa Đurom Radakovićem, poslovođom prodavnice „Promet“ u Mladenovu:

-Najkasnije do jula – rekao nam je Radaković – otvoriće se samousluga na mestu današnje prodavnice „Promet“. U njoj će potrošači moći da se snabdeju svom kolonijalnom robom. Magacini sadašnje prodavnice biće preuređeni za specijalizovanu radnju za prodaju nameštaja i termičkih uređaja, dok će u bivšim prostorijama „Žitoprometa“ biti smeštena prodavnica gvožđarske robe. Valja napomenuti da će samousluga u Mladenovu biti prva prodavnica ovakvog tipa u selima naše komune…

Za radove na rekonstrukciji mladenovačke trgovine biće utrošeno oko šest miliona starih dinara.

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 

Prve „zebre“

U prošlu sredu veliko interesovanje prolaznika izazvali su radnici koji su u najprometnijoj bačkopalanačkoj ulici bojili prelaze za pešake. Obeležavanje prelaza u centru grada još je jedna od mera za poboljšanje bezbednosti u saobraćaja i sigurnosti pešaka o čemu se do sada nije moglo ni voditi nekog računa. Nadajmo se da će vozači i pešaci poštovati nove oznake i da boja koja je utrošena na prve „zebre“ u gradu nije bačena uzalud.

Iz matičarskog zvanja

Dobili sina: Koviljka i Josif Pap; Ljiljana i Sima Ivković; Mileva i Lazar Žarković; Ljubica i Albert Ašperger. Dobili kćerku: Zuza i Mihal Beli, Ksenija i Miloš Jovin, Milica i Nikola Sekulić. Venčani: Katica Gligorić i Stanislav Kovačević, Marija Ador i Jano Celik, Mileva Dakić i Jovan Nikolić, Petra Simanović i Bojan Prole, Dušanka Karanović i Krstan Radanović, Marica Ilić i Pero Rajak, Anđelka Pavlović i Ivo Jajčević, Zuska Sokola i Jovan Gromin.

Umrli: Dana Subotin, rođena Zarubski (1910.), Marijana Janošovski, rođena Farkaš (1922.).

Lovćen – velika šansa Bačke

U Kosovskoj Mitrovici desilo se ono što je retko ko od prijatelja Bačke mogao da priželjkuje. Bačka je na vrućem protivničkom terenu osvojila jedan bod. Da Trepča pri kraju nije postigla jedan zaista slučajan gol, Bačka bi slavila pobedu… Na levom krilu prvi put se pojavio mladi Zirojević. Igrao je samo prvo poluvreme i pokazao da se na njega mora ozbiljno računati. Prema rečima „tehnika“ Slavka Maletina nije zamenjen zbog slabe igre već zato mu je nedostajalo kondicije da izdrži čitavu utakmicu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here