Вешти препродавац пива

Времеплов "Недељне новине" број 94 од 16. октобра 1966. године

496

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 94 од 16. октобра 1966. године.


На сајму „Мода у свету“: Признања „Вуноплету“

Пажљиви слушалац „Дневника“ Радио Београда могао је пре неколико дана да чује веома ласкава мишљења о експонатима „Вуноплета“ на „Сајму „Мода у свету“ у Београду. Репортер Радио Београда је уступио микрофон посетиоцима – потрошачима и четворо од њих пет споменули су „Вуноплет“…

– На жалост, разочараћемо домаће потрошаче. Наши комплети који су изазавали велико интересовање код посетилаца Сајма намењени су страним потрошачима. Ваља рећи да смо свесно ишли на прозводњу скупе одеће коју траже страни купци, али то нам је један од начина да дођемо до девиза које су нам неопходне за набавку сировина –  рекли су нам у „Вуноплету“.

У „Вуноплету“ смо сазнали да је ово предузеће на Сајму моде лансирало најновијимодни „крик“ – женске комплете у комбинацији вуне са такозваним козјим велуром (сирова кожа која се увози и прераује у земљи). Америчко тржиште је веома заинтересовано за ове производе па није искључено да ће први контигенти женских комплета кренути преко океана… Стандардни вунени производи „Вуноплета“ – женски и мушки џемпери, јакне, блузе и др. нису остали незапажени на Сајму.

Предложени кандидати за „Октобарску награду“

Ове године у Бачкој Паланци ће се први пут доделити „Октобарска награда“ која се дели у част ослобођења Бачке Паланке. Комисија за давање предлога за доделу „Октобарске награде“ добила је велики број предлога па је одлучила да се за ову годину предложе Слободан Мургашки – ветеринар у ПД „Будућност“ у Бачкој Паланци, Радивоје Мандић – директор „Меркура“, др Завиша Завишић – управник Антитуберкулозног диспанзера и Властимир Весковић – наставник у Економској школи Бачкој Паланци.

Приликом утврђивања критеријума комисија је заузела став да код предлагања појединаца за доделу награде могу доћи у обзир само она лица чији допринос у вишегодишњем раду има шири значај. То значи поред признања за успешан рад у радној организацији треба да има значај и за развој целе Општине. Од привредних организација за награду су предложени: Индустријски комбинат, Вуноплет, Земљорадничка задруга из Пивница, Ауто – мото друштво „Бачка“, Ватрогасно друштво из Деспотова и Месне заједнице из Товаришева и Челарева.

Награде ће бити уручене на свечаној седници скупштине општине која ће се одржати 23. октобра.

Нова пивничка школа усељена

Ове школске године пивнички ученици почели су у новој школи. Пивнице су имале три старе зграде које су биле адаптиране за потребе школе. У старим зградама није био обезбеђен ни минимум услова за рад што се осећало и у квалитету наставе. Нова школа има четрнаест учионица и два кабинета. За њену изградњу утрошено је 166 милиона старих динара. Ова средства обезбеђена су делом од Општине, а делом од месног самодоприноса села.

Завршава се пут Силбаш – Деспотово

Изградња пута Силбаш – Деспотово је при крају. Ваљци и кипери градитеља већ су скоро под Деспотовом. Сви су изгледи да ће завршетак радова на изградњи овог пута бити завршен у планираном року. После изградње овог пута сва села у комуни биће повезана путевима са центром Општине. За изградњу пута који је дуг око девет километара биће утрошено 190 милиона старих динара. Ова средства обезбеђена су из фондова Покрајине, Општине и из самодоприноса грађана ова два села.

Раднички савет међу произвођачима

У Индустријском комбинату дуго су размишљали на који начин да приближе рад централног радничког савета произвођачима. Доношење одлука у име произвођача често је било кабинетско, а велики број радника још увек не зна како раднички савет и на који начин доноси одлуке. Због тога је решено да у будуће, када то прилике буду дозволиле, централни раднички савет одржава своје седнице у малим погонима који се налазе ван Бачке Паланке. Тако је последња седница одржана у кудељари у Товаришеву.

– Мислим да ће овакав рад радничког савета имати вишеструку корист – рекао нам је председник централног радничког савета Бошко Богуновић. – Нека радници и они доле у погонима виде како се одлучује у име њих…

– Сем тога, – рекао је директор предузећа Стеван Бек – оваква пракса имаће вишеструку корист. На овај начин доћи ће до зближавања колектива, а то је врло важно. Потребно је да сваки радник у сваком погону предузеће осети као своје. А не може га осетити ако га не упозна и ако не дође до зближавања.

Вешти препродавац пива

Општински тржишни инспектор у последње време имао је највише прекршаја из области бесправног занатства и недозвољене трговине. Тако је контролом у Деспотову утврђено да је Милан Грујић из Деспотова вршио продају пива у свом стану на кудељари. Грујић је током целог лета доносио веће количине пива у свој стан и ту без икакаве дозволе отворио „крчму“. Посао је добро ишао јер су радници увек долазили код њега, нарочито када је вршен откуп кудељне стабљике. Поред пива Грујић је продавао и мање количине вина. Иако је више пута био позван на саслушање у погон кудељаре где је продавао пиће радницима и произвођачима кудељаре Грујић није престао са својим старим послом. У продавници „Звезда“ утврђено је да је Грујић од маја ове године купио веће количине пива по 130 старих динара. Понекад је куповао и по три хиљаде флаша пива. Све ове количине пива Грујић је продавао по цени 140 – 150 динара и тиме остварио имовинску корист у вредности преко двеста хиљада старих динара.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here