Видовдански атентат у Сарајеву

Дан када је Гаврило Принцип ушао у историју

204

На данашњи дан, 28. јуна 1914. у Сарајеву на Видовдан, српски национални револуционар и члан организације Млада Босна, Гаврило Принцип, извршио је атентат на аустроугарског надвојводу и престолонаследника Франца Фердинанда и његову жену Софију. Овај догађај Аустроугарска је искористила да Србији постави ултиматум, оптужујући је да стоји иза атентата.


Србија је одбацила да испуни само једну ставку из ултиматума, што је Аустроугарској дало повода да започне рат са Србијом. То је уједно био и почетак Првог светског рата. Атентат на аустроугарског престолонаследника требало је да изврше шесторица чланова тајне организације.

У суботу 28. 6. 1914. године Франц Фердинанд и његова жена Софија возом су стигли у Сарајево. Генерал Оскар Поћорек, аустроугарски гувернер провинције Босне и Херцеговине сачекао их је како би их одвео на примање у Градску скупштину. У првом аутомобилу возили су се Фехрим Чурчић, сарајевски градоначелник и др Герде, начелник полиције. Франц Фердинанд и Софија били су у другом аутомобилу с Оскаром Поћореком.

Неколико припадника Црне руке чекало је дуж руте којом ће проћи Франц Фердинанд. Свако од њих је требало да убије престолонаследника када наиђе. Први завереник Мухамед Мехмедбашић, који је стајао испред зграде Аустро-мађарске банке, није пуцао када је наишло возило. Касније на суђењу изјавио је како је испред њега стајао полицајац те се бојао да ће га ухапсити пре него што испали хитац.

Наредни атентатор је био Недељко Чабриновић. Око 10:15 бацио је бомбу на надвојводино возило. Међутим, бомба је експлодирала испод точка наредног аутомобила. Тада су озбиљно рањена два званичника која су се налазила у аутомобилу иза војводиног. Шрапнели су погодили и неколико посматрача. Полицијски агенти су одмах ухватили Чабриновића и изгледало је да је атентат неуспешно окончан.

Међутим, у повратку је надвојводина колона прошла поред места на коме је стајао Гаврило Принцип, код Латинске ћуприје. Принцип је одмах извукао пишољ и испалио неколико хитаца. Надвојвода је погођен у врат, а надвојвоткиња у абдомен. Обоје су подлегли ранама.

Како је полиција утврдила, Принцип и Чабриновић су прогутали капсуле цијанида, но оне нису деловале, па су ухваћени живи.

Сви атентатори су похапшени и осуђени. Вељко Чубриловић и Данило Илић на смрт, а Принцип, Чабриновић и Трифко Грабеж добили су 20 година робије, јер су били малолетници. Гаврило је умро у чешком затвору у Терезину.

На зиду ћелије у Терезину Принцип је написао:
„Наше ће сене лутати по Бечу, ходати по двору, плашити господу…“.

Ауто, Гаврилов пиштољ и окрвављена униформа Франца Фердинанда налазе се у Војноисторијском музеју у Бечу. Метак који је убио Фердинанда изложен је у чешком граду Конопиште.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here