Vreme kada je u školama bilo više đaka nego klupa

Vremeplov „Nedeljne novine“ broj 89 od 11. septembra 1966. godine

460

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 89 od 11. septembra 1966. godine.


Mašine za fabrike stočne hrane

Kada je pre nekoliko meseci „Majevica“ počela da izrađuje neke mašine za Industrijsko – poljoprivredni kombinat u Vrbasu samo je mali broj ljudi znao da je to početak ostvarenja jednog ambicioznog plana koji možda, kako su to neki nazvali, treba da predstavlja revoluciju u ishrani goveda. Uskoro treba sve te mašine i da prorade, a za vrbaski eksperiment zainteresovana je cela naša poljoprivreda.

Nije ni čudo kada se zna šta je u pitanju: od otpadaka jednogodišnjeg bilja, koji su se do sada bacali i spaljivali ili samo minimalno koristili, treba da se proizvodi koncentrovana hrana za goveda u velikim količinima…

Inicijatori ovog poduhvata smatraju da bi trebalo u celoj Vojvodini izgraditi čitavu mrežu tih industrijskih kapaciteta koji bi se snabdevali sirovinama sa područja od oko 30 kilometara u prečniku, što bi obezbedilo i smanjenje troškova prevoza i rentabilnu proizvodnju…

U Vrbasu je dokazano, takođe, da se od jednogodišnjeg bilja može dobiti dobar kvalitet stočne hrane, ali da je teško obezbediti rentabilnost jedne takve proizvodnje bez kompleksnog povezivanja sa drugom industrijom.

Nasip kasni pet meseci!

Na poslednjem sastanku opštinskog Štaba za civilnu zaštitu direktor Reonskog pogona kanala Dunav – Tisa –Dunav inž. Franja Bašić podneo je kraću informaciju o merama koje su bile preduzete protiv visokog vodostaja, neuobičajenog u ovo doba, i trenutnom stanju…

Prema oceni stručnjaka za deset dana voda treba da se sasvim povuče. Tada treba da se nastave intenzivni radovi na daljem podizanju nasipa koji štiti grad. Međutim, na sastanku ovog štaba rečeno je da Šumska sekcija, odnosno Šumsko gazdinstvo „izneverava“ prvobitni dogovor o hitnoj seči šuma. Zato je odlučeno da se Šumskoj sekciji postavi zadatak da što pre pripremi ljude i alat za seču šume i njeno krčenje, kao bi bageri – refuleri mogli nesmetano da „preseljavaju“ pesak na budući nasip…

Bilo je planirano da nasip koji će da štiti grad bude završen do marta sledeće godine, ali je taj plan omeo visok i dugotrajan avgustovski vodostaj, pa će radovi po svoj prilici kasniti najmanje pet meseci.

Više đaka nego klupa

Prvi školski dan je prošao. Učionice su ponovo pune učenika. U kakvom stanju su tri srednje škole u nas dočekale početak školske godine?

– Kod nas se stanje ništa nije promenilo u odnosu na prošlu godinu – rekao nam je direktor Ekonomske škole Duško Kovačević. – Imamo isti broj odeljenja kao i prošle godine – 14. Samo, čini mi se da smo dobili mnogo slabije učenike za prve razrede… Ne znam kakav će uspeh biti…

Ove godine u Gimnaziju se upisalo više učenika nego što ima učionica. U odnosu na prošlu godinu, škola je ove godine veća za puna dva odeljenja.
-To nam je stvorilo velike probleme – rekao nam je direktor škole Novak Tomanović. -Trebalo je da „izmislimo“ dve nove učionice. Zato smo bili prinuđeni da crtaonicu i jedan kabinet pretvorimo u učionice. Naravno da ovo nije u redu, ali smo nešto morali uraditi. Ovo je bilo jedino rešenje…

Ni prošle godine Tehničko–mašinska škola nije imala potreban broj stručnih profesora. Situacija se na bolje nije izmenila ni ove godine.

– Nama su potrebni inženjeri, ali oni nerado dolaze u prosvetu – rekao nam je direktor škole Milan Kozomora. – Učinili smo sve da ovaj problem rešimo, ali bez uspeha.

Mladi napadaju „zeleno zlato“

Poslednjih dana Zemljoradnička zadruga u Bačkoj Palanci našla se u veoma teškoj situaciji. Hmelj stigao za berbu, a broj sezonskih radnika koji je došao, mnogo je manji od očekivanog. Zbog toga je pomoć zatražena od srednjih škola. Prva je u pomoć pritekla Gimnazija.

– Prihvatili smo ponudu – rekao nam je direktor ove škole Novak Tomanović. – Na taj način obezbedićemo sredstva za ekskurzije i za popunjavanje biblioteke. U četvrtak preko pet stotina učenika napustilo je školske klupe i pošlo u berbu hmelja. – Rade po odeljenjima. Zakazali su takmičenje i napali visoke loze „zelenog zlata“. Prilazimo prvoj grupi. Odeljenje prvo „C“ Ankica Radoš sedi na zemlji i prebira po zelenoj lozi.

– Nije mi ovo prvi put da berem hmelj – kaže. – Radila sam to i ranije. Do nje je Snežana Radenković. Njoj je prvi put.

– U početku je bilo teško, sada ide – kaže nam i pokazuje ruke.

U Lole Ribara ulici: Izgoreo traktor

U sredu uveče oko 20 časova građani Ulice Ive Lole Ribara bili su iznenađeni videći traktor u plamenu koji je traktorista uzaludno pokušavao da ugasi. Požar je usledio posle pokušaja traktoriste da upali traktor i usled kratkog spoja došlo je do varnice koja je upalila rezervoar sa benzinom, pa je ogroman plamen koji je buknuo iznenada, brzo zahvatio čitav traktor koji je za nekoliko minuta izgoreo.

Traktor je vlasništvo Industrijskog kombinata, a šteta se ceni na preko 400.000 starih dinara.

Iz matičarskog zvanja

Dobili sina: Đuka i Rajko Ćirić, Kata i Milenko Keravica, Marija i Josip Milicaj, Mira i Mihajlo Maričić, Ana i Dane Grbić.

Dobili kćerku: Marija i Josip Milicaj, Jurka i Mihal Krnač, Juliška i Janko Dudak, Draginja i Mirko Solomun, Marija i Mihal Ruman, Milena i Pero Knežević.

Umrli: Anđa Jović, rođena Šormaz, 1883. godine, Bosiljka Duvnjak, rođena Velemir, 1917. godine, Elizabeta He, rođena Dongo, 1913. godine, Đura Kovač, rođen 1909. godine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here