Vremeplov „Nedeljne novine“

Broj 20 od 16. maja 1965. godine

554

Gajdobra gleda u tkačnicu

Početkom oktobra prošle godine u Gajdobri je počela da radi nova tkačnica – pogon Industrijskog kombinata u Bačkoj Palanci.

Nova tkačnica uselila se u pogone nekadašnje kudeljare koja je godinama radila sa „tankim“ rentabilitetom. Stara kudeljara nimalo se nije razlikovala od mnogobrojnih u okolnim mestima. Zapošljavala je svega 70 – 80 radnika što je za Gajdobru, mesto u kome je i danas naglašen višak radne snage, bilo malo.

I kada je odlučeno da se u hale kudeljare usele razboji, odjednom su iskrsli problemi. Razboji su dočekani sa nepoverenjem. Niko nije hteo da poveruje da bi u Gajdobri moglo da opstane jedno takvo preduzeće. Svi su se plašili sudbine onih ranijih…

…Zvuči pomalo neverovatno da ovaj kolektiv koji nije star ni jednu godinu izvozi već sada preko 50 odsto svojih proizvoda. Međutim, ma koliko izgledalo nestvarno, istinito je. Već za ovu godinu zaključeno je jedan milion metara platna za izvoz.

Eksponati doneli posla za milijardu dinara

„Majevica“ je na Novosadskom sajmu dobila štand pored najkrupijih proizvođača poljoprivrednih mašina. Njeni proizvodi stoje uz proizvode takvog industrijskog kolosa kakav je „Fiat“…

… -Sudeći po dosadašnjem internjesovanju i razgovorima sa predstavnicima raznih organizacija – rekao nam je direktor „Majevice“ Jevrem Milošev – preko sajamskih eksponata osiguraćemo za sledeću godinu poslova za preko milijardu dinara. Za predstavnike istočnih zemalja, velikih proizvođača kukuruza, priredićemo 17. maja demonstrciju novoga mlina za kabastu stočnu hranu, pa i od toga očekujemo solidan poslovni rezultat.

Za novi mlin, interesuju se i domaći stručni krugovi i proizvođači. Stručnjaci iz nekih domaćih fabrika poljoprivrednih mašina imaju u vidu ugrađivanje novog mlina u kombajne za kukuruz, pa su sa direktorom Miloševim i konstruktorom mašine Sivačkim vodili razgovore o mogućnostima kooperacije na tome polju.

Oops...
Slider with alias delicija not found.

 

Rekonstruisana pivara u Čelarevu

Ovog meseca završava se rekonstrukcija čelarevske pivare, koja je izgrađena još 1895. godine. Od osnivanja, u njoj skoro ništa nije menjano. Jedino je pre nekoliko godina izvršena zamena sasvim dotrajalih drvenih buradi metalnima, ali tom neznatnom rekonstrukcijom nije se mogla povećati proizvodnja piva, jer je u pivari bilo nekoliko uskih grla koja je trebalo proširiti.

Tu su spadali sladara, vrioni i ležajni podrumi i otakaone. Da bi se kapacitet tih odeljenja povećao, organ upravljanja PD „Podunavlje“, u čijem se sastavu pivara nalazi, doneo je još 1962. godine odluku da se što pre pristupi njenoj rekonstrukciji…

…Stručnjaci smatraju da se posle rekonstrukcije, proizvodnja piva može udvostručiti i da se, u narednih desetak godina, ne moraju ulagati nikakva dodatna sredstva za proširenje kapaciteta…

…Prošle godine u Čelarevu je proizvedeno 500 vagona piva, a ove godine očekuje se da će se proizvodnja popeti na 700 vagona. Tek u sledećoj godini moći će da se iskoristi puni kapacitet pivare – 800 vagona.

Muzička škola na smotri u Vinkovcima

Škola za osnovno muzičko obrazovanje „Stevan Hristić“ iz Bačke Palanke učestvovaće na smotri muzičkih škola i amaterskih pozorišta u Vinkovcima, koje će se održati od 14. do 19. maja ove godine.

…Na ovoj smotri učestvuje Muzička škola sa programom koji priprema, a koji će obuhvatati sledeće instrumente: klavir (Radoslava Sredanović, učenica VI razreda izvešće pesmu bez reči od Feliksa Mendelsona), violina (Ferenc Bakoš učenik IV razreda izvešće Končertino od Baklanove), klarinet (Milorad Zavišić, učenik II razreda izvešće Mocartov kocert za klarinet – drugi stav) i harmonika (Radmila Petković), učenca V razreda izvešće Koračnicu harmonikaša od Zilhera.

Iz matičarskog zvanja

Dobili sina: Dušanka i Dragomir Marković, Marija i Dragutin Dufek, Sava i Nedeljko Grgurević

Dobili kćer: Vidimka i Dimitrije Davidović, Ružica i Franjo Živković, Jela i Borivoje Žarković, Ana i Miško Makiš, Doroteja i Jozef Hajnjek, Milena i David Banjac, Anica i Tadija Puljić – Vlahić, Rozalija i Mijo Mijić.

Umrli: Marija Stanković, rođ.Vujić, 85 godina, Jovan Milivojev, 73 godine, Stevan Grubić, 65 godina

Restoran sa samoposlugom kasni

Prvi restoran sa samoposlugom u Bačkoj Palanci trebalo je 1. aprila da počne sa radom u prostorijama stare pošte. Ugostiteljsko preduzeće „Turist“ u čijem sastavu će se nalazitin restoran, već je obezbedio sav potreban inventar. Novi restoran imaće kapacitet 1.000 obroka dnevno, što se smatra dovoljnim za Bačku Palanku.

…Kako nam je rekao direktor ugostiteljskog preduzeća „Turist“ Milan Ivković, restoran će proraditi tek za dvadesetak dana.

– Od nas više ne zavisi kada će restoran proraditi – rekao nam je dalje direktor Ivković. – Mi smo „Građevinaru“ poverili radove na unutrašnjem uređenju, međutim, oni evo kasne već mesec i po dana. Prema poslednjem obaveštenju „Građavinar“ će završiti radove do kraja ovog meseca.


Pogledaj: Vremeplov „Nedeljne novine“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here