Vremeplov „Nedeljne novine“

Broj 16 od 18. aprila 1965. godine

566
Stara razglednica Bačke Palanke

 

Polovina zvanica u krevetu

Svečano otvaranje nove bioskopske zgrade u Mladenovu umalo da nije imalo ozbiljnije posledice po zdravlje više od polovine zvanica. Naime, posle prigodne priredebe, za tridesetak gostiju Dom kulture priredio je malu zakusku, od kojih je njih 16 lakše ili teže otrovano hranom. Prema informacijama koje smo dobili u mladenovačkoj zdravstvenoj stanici, sedam teže obolelih lica upućeno je u novosadsku bolnicu i to: Marko Janjić, Lazar Ždero, Nikola Kačavenda, Petar Kumović, Mile i Dosta Anđelković i Lazar Čavka. Ostalima je kod kuće pružena lekarska pomoć.


Čika Milenkov jubilej

Na maloj svečanosti koja je održana 14. aprila, u Skupštini opštine mnogobrojni prijatelji i predstavnici sindikalne podružnice čestitali su čika Milenku Petriću skroman jubilej: dvadeset godina neprekidnog rada u administraciji opštine. Pre dvadeset godina, 14. aprila 1945. godine, čika Milenko se zaposlio u opštini i od tada njegov posao je neprekidno vezan za zgradu opštine. Do sada, je, kako sam kaže, obavljao mnogo dužnosti. Njegovi drugovi u šali često znaju da kažu, da je bio sve sem predsednika. Čika Milenko sada vrši dužnost referenta za socijalna pitanja i starateljstvo.


Kako utrošiti samodoprinos

Kako najbolje utrošiti mesni samodoprinos? To je tema o kojoj se poslednjih dana govori na mnogim skupovima u Obrovcu. Za sada postoje samo dve varijante. Jedni, mnogobrojniji, zastupaju mišljenje da bi trebalo izgraditi javno kupatilo koje bi koristilo čitavo selo. Ovo kupatilo bilo bi savremeno opremljeno, pored tuševa imalo bi i bojlere. Drugi, opet, zastupaju mišljenjenje da bi od mesnog samodoprinosa trebalo izgraditi betonske staze na ulicama. Potkrepljujući svoju tvrdnju oni navode da je s jeseni i s proleća teško proći bilo kojom ulicom i da bi betonska staza mnogo izmenila lik sela. Sem toga, oni navode da javno kupatilo neće moći da koristi većina stanovnika sela, pa tako ono ne može biti ni od opšteg značaja. Zborovi birača koji će se uskoro održati odlučiće šta je potrebnije.


Za boračke stanove – 31 milion dinara

Uzevši reč u diskusiji prilikom pretresa opštinskog budžeta za ovu godinu, odbornik Radisav Jović založio se, između ostalog, za to da Opštinska skupština izdvoji dvadesetak miliona dinara učešća za izgradnju boračkih stanova, pošto za mnoge borce stambeno pitanje još uvek nije rešeno. Skupština nije mogla tada da se pozabavi tim pitanjem, jer je oko usklađivanja budžetskih prihoda sa rashodima, kao što je poznato, bilo dosta natezanja. Ali ono nije konačno skinuto s dnevnog reda, već samo odloženo. Na poslednjoj sednici Opštinske skupštine usvojen je predlog da se u te svrhe iz Fonda za stambenu izgradnju izdvoji 15,5 miliona dinara kao participacija za isto toliku svotu, koja će se dobiti od širih društveno – političkih zajednica. Tako će se ove godine na izgradnju boračkih stanova utrošiti 31 milion dinara.

 

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 


Iz matičarskog zvanja

Dobili sina: Jela i Milan Karanović, Danica i Danilo Ninkov, Marija i Samuilo Đetka, Ana i Vladimir Đurčanski.

Dobili ćerku: Vukosava i Nikola Šešević, Slavica i Slobodan Petrović, Anka i Andrija Krnač, Darinka i Dragan Petrović, Marija i Mlađen Rosić, Đurđa i Jan Vajnrih, Olga i Radivoje Milovanović.

Venčani: Sabo Stevan i Lazić Anđelka, Žarko Kondić i Dragica Rošić, Ranko Perić i Soka Miljković, Mirko Bjelić i Živka Topalov, Vesa Cvetinović i Jovanka Pavlović, Sveto Latković i Ana Koperec.

Umrli: Stevan Bačilić (62 godine), Boža Jovanović (dete), Teodora Avramović, rođena Ninković (70 godina), Janko Čordaš (44 godine), Deva Pilipović (85 godina).


Umalo iznenađenje

Crvena zvezda – Bačka 3:0 (0:0)
Pomoćni teren stadiona Crvene zvezde. Gledalaca preko 2.000. Sudija Ivanović iz Beograda. Strelci: Škrbić u 76. iz jedanaesterca i 81, a Prljinčević u 87. za Crvenu zvezdu.

Crvena zvezda: Dujković, Miličević (Čop), Savić, Mitić, Marković, Bekić, Zvezdan Čebinac, Škrbić, Prljinčević, Krapandžić, Andrić.
Bačka: Zorić, Latković, Morača, Vlajkov, Višekruna, Perković, Rajšp, Rašijovan, Dudak, Vodalov (Đukić), Srdić (Gajić).

Malo je trebalo pa da preko 2.000 najvatrenijih navijača Crvene zvezde na pomoćnom terenu najvećeg jugoslovenskog stadiona dožive pravo fudbalsko iznenađenje, u okršaju „mladih“ timova Bačke i višestrukog državnog šampiona u čijim se redovima nalazilo sedam standardnih prvotimaca, Palančani ne samo da su bili ravnopravni protivnici nego su na momente i gospodarili na terenu. A što do iznenađenja nije došlo Beograđani u prvom redu treba da zahvale brzopletom Dudaku koji u prvompoluvremenu kod stanja 0:0, nije iskoristio dve stopostotne šanse…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here