Vremeplov: Tikvara će biti zaobiđena

Vremeplov, „Nedeljne novine“ broj 65 od 27.marta 1967. godine

2578
Фото: Изградња зграде Општине Бачка Паланка

Radovi na izgradnji nasipa koji će zaštiti Bačku Palanku od poplava počeli su još prošle godine. Ekipe su raskrčile deo šume ispod gradskog kupališta. Čekalo se samo da se izradi idejni projekat trase budućeg nasipa pa da i zemljani radovi počnu.


Sada je i taj posao završen – rekao nam je u razgovoru potpredsednik Skupštine opštine Mladen Šijakov.

To znači da će i zemljani radovi uskoro početi?

– Najkasnije za pet – šest dana. Očekuje se samo da dođe veliki moderni bager „Palić“.

Da li bi nam, druže potpredsedniče, mogli konačno reći trasu nasipa?

Tačno je da je bilo više verzija. Naša želja je bila da se bu-dući nasip uklopi u urbanističko rešenje grada. Zato smo izradu idejnog projekta poverili Urbanističkom zavodu Pokrajine koji, inače, radi i urbanistički plan grada. Sada se sve konačno zna. Od Čelareva do Begeča neće se praviti nikakav nasip. Od Begeča, međutim, pa do Industrijskog kombinata nasip će ići po onom starom koji će biti ojačan. Izuzetak čini deo kod Industrijskog kombinata gde će se stari nasip napustiti i izgraditi potpuno novi. Dalje, nasip će ići pored Industrijskog kombinata do iza igrališta, a odatle skreće na Dunav i ide do Gradskog kupališta. Od Gradskog kupališta nasip u blagom luku skreće do Doma sportova, pa dalje, obilazeći Tikvaru do iza Nove Palanke. Po našem planu, Tikvara treba da postane centar sportova na mirnim vodama pošto će, po dužini, moći da se postavi olimpijska staza. Drugo, Tikvara bi u ovom slučaju bila i rekreativni centar jer će i pri najnižem vodostaju biti puna vode.

Dve hiljade za urednost

„Ukoliko nastavnik u toku mesec dana ne zakasni ni jednom na čas, uredno beleži svoj rad u razredni dnevnik, ima plan izlaganja nastavnog gradiva, njemu na kraju meseca pripada nagrada od 2.000 dinara“.

Ovo je izvod iz internog pravilnika o stimulativnom nagrađivanju nastavnika Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ u Obrovcu. Direktor škole Vasa Kolarov veruje da je to jedinstven način nagrađivanja. Njegova je uloga da nastavnike stimuliše na bolji rad i na veće zalaganje. Iako se tek počelo sa ovakvim načinom podsticanja nastavnika na svesrdniji rad u školi, rezultati nisu izostali. Već se oseća veća zainteresovanost nastavnika za rad. Predavanja su bolje pripremljena i vodi se mnogo više računa o načinu izlaganja materije.

Milioni na kiši

Čitavu prošlu zimu na desetine i stotine traktorskih prikolica, plugova, sejača i drugih poljoprivrednih mašina provelo je pod vedrim nebom, u nekom uglu dvorišta mašinskog parka zemljoradničkih zadruga. Šteta koju su zbog toga pretrpele poljoprivredne organizacije teško da se može izračunati, ali je suma sigurno višemilionska…

Ni jedna poljoprivredna organizacija u komuni nema obezbeđen smeštaj za poljoprivredne mašine – kaže Jovan Bajić, poljoprivredni inspektor u Skupštini opštine i dodaje:

Možda ima samo Karađorđevo gde se više trudilo da se reši ovaj problem. Ostala poljoprivredna dobra i zadruge obezbedili su „mesto pod krovom“ samo za traktore i kombajne koji su najosetljiviji, dok sve ostale mašine stoje pod vedrim nebom. Nov kurs koji je zauzela pokrajinska poljoprivredna inspekcija preko svojih inspektora u opštinama, a koji se sastoji u većoj kontroli i kažnjavanju svih nepravilnosti u vezi održavanja poljoprivrednih mašina ubrzo će dati rezultate.

Otvoren novi restoran

Pre kratkog vremena u blizini Dunava, u lokalu bivšeg „Cvrce“, ugostiteljsko preduzeće „Turist“ otvorilo je moderno uređen restoran „Tikvara“. Restoran može da primi 50 gostiju i snabdeven je roštiljem kojim rukuje stručno osoblje iskusno u spremanju raznih gurmanskih specijaliteta. Zbog blizine ribolovnog revira „Tikvara“, po kojem je i dobio ime, ovaj restoran je već postao stecište ribolovaca koji su se najviše obradovali njegovom otvaranju.

Posetioci čarde, a i mnogi šetači u večernjim časovima navrate na kraće vreme, gde se često, pored okrepljenja, slatko nasmeju raznim pecaroškim zgodama i šalama. Ovaj restoran vrlo je pogodan za razne drugarske večeri i prigodne sastanke manjih kolektiva.

Obmanuti posetioci

Preko 600 građana očekivali su s pravom da u „Turistu“, pored drugih najavljenih učesnika u programu, vide i čuju naše poznate umetnike kao što su: Olivera Marković, Predrag Gojković i Esma Redžepova. Jer za ulaznice od 1.500 dinara, mogli su u beogradskom Domu sindikata videti i čuti, pored navedenih još desetak naših eminentnih umetnika. No, organizatori ove priredbe nisu našli za potrebno čak ni da se izvine posetiocima a vašarski program u kojem je glavnu ulogu igrala dvanaestogodišnja cigančica trebalo je da bude naknada za dugo i bučno reklamiran bal! Bio je bal! Bio i prošao. Ostali su obmanuti posetioci i snimatelji filmskih novosti. Ostalo je jedno gorko iskustvo da lepe prostorije „Turista“ ne treba staviti na raspolaganje ljudima nedoraslim za organizaciju priredbi ovakve vrste.

Iz matičarskog zvanja

Dobili sina: Julija i Paljo Beška; Ivka i Blaž Lukač; Stana i Ljubomir Tomičić.

Dobili kćerku: Danica i Jovan Milić.

Venčani: Zuzana Liptak i Jan Bujak; Sava Mrđan i Slobodan Gajić; Đuka Šolak i Mirko Novaković; Marica Požar i Dušan Jelić; Jovanka Janjić i Dušan Petrović; KataDulić i Milan Đilas.

Umrli: Josip Tomanček, rođen 1904.godine; Josip Žemberi, rođen 1920.godine; Danica Ružić, rođena Borić 1892.godine; Dafina Maksimović, rođena Kalajić 1878. godine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here