Vremeplov: Usvojen budžet za ovu godinu

Vremeplov, "Nedeljne novine" broj 66 od 3. aprila 1966. godine

298
Foto: Zgrada Opštine u Bačkoj Palanci

Juče su na zajedničkoj sednici Opštinskog veća i Veća radnih zajednica Skupštine opštine Bačka Palanka odbornici jednoglasno usvojili budžet Opštine za 1966. godinu.


Objašnjenje uz predlog budžeta dao je načelnik Odeljenja za finansije Skupštine opštine Lazar Pališaški koji je u svom izlaganju između ostalog rekao:

– O predlogu ovogodišnjeg opštinskog budžeta vođene su svestrane diskusije u svim društveno – političkim organizacijama kao i najširim slojevima građana koji su se putem zborova birača i na skupovima u raznim organizacijama upoznali sa politikom Opštine kroz ovaj dokument. Na ovim skupovima bilo je i vrlo korisnih sugestija i predloga koji su se mogli prihvatiti kao i onih koji nisu mogli biti usvojeni iz raznih razloga. Struktura ovogodišnjeg budžeta u delovima neprivrednih investicija i investicija u privredi najbolje pokazuje sa koliko razumevanja i odgovornosti sledimo smernice VIII kongresa i II plenuma CKSKJ u vezi sa smanjenjem investicione potrošnje u 1966. godini. Iznos za investicije koje predviđa naš budžet u odnosu na celokupna sredstva pokazuje da se naša opština u potpunosti uklapa u opšte jugoslovensku politiku u ovom području –zaključio je Lazar Pališaški.

Mašine za Poljsku i Mađarsku

Poslednjih godina kolektiv „Majevice“ uporno je nastojao da preko naših spoljnotrgovinskih preduzeća zainteresuje strane kupce za neke svoje proizvode kao, na primer, poboljšanu i modernizovanu verziju kudeljarskih mašina koje se smatraju za vodeće u svojoj vrsti. Tokom prošle tri godine dolazile su delegacije kudeljarskih stručnjaka iz Bugarske, Poljske, Mađarske i Rumunije. Obilazili su „Majevicu“ i kudeljare koje koriste ove mašine. Sada je, konačno,zabeležen i prvi rezultat višegodišnjih pokušaja proboja na inostrano tržište.

– Nedavno smo dobili prvi ugovor za isporuku mašina za kudeljarstvo za Poljsku – rekao nam je Jevrem Milošev, direktor „Majevice“.

– U pitanju je posao u vrednosti od 28.500 dolara. No, to je samo probna isporuka koju treba da obavimo do avgusta ove godine, a prema preliminarnim najavama možemo računati da će slediti ugovor za isporuku ovih mašina u vrednosti od oko 100.000 dolara. Istovremeno preko beogradskog spoljnotrgovinskog preduzeća „Tekinginvest“, koje inače zastupa „Majevicu“ u poslovanju sa stranim partnerima, najavljeno je iz Mađarske da će verovatno u kratkom vremenu biti naručene dve garniture mašina za kudeljarstvo što predstavlja posao vrednosti od oko 100.000 dolara.

Sedam seoskih kafana

Najpre jedan podatak. Tovariševo ima najviše kafana od svih svih sela naše komune. Sedam privatnih kafana ili kako ih u šali nazivaju „Sedam veličanstvenih“. Sama atmosfera u kafanama je priča za sebe. Česte tuče zadale su muka i stanici narodne milicije koja je u nekoliko mahova imala pune ruke posla. Dok kafanski život teče uobičajenim tokom, dotle se i klub Doma kulture postepeno ali sigurno pretvara u novog konkurenta „sedmorici veličanstvenih“. Za ovako stanje prebacuje se omladini od koje ponajviše zavisi stepen razvijenosti kulturnog života. Jer, i omladina je pronašla najjednostavniji put do zabave tražeći razonodu u kafanama.

Govoreći o kafanama mnogi Tovarišani su spominjali i zakon kojim je dozvoljeno otvaranje privatnih ugostiteljskih radnji postavljajući pitanje: da li se zakonom baš to želelo. Pa ipak, većina je posle kritikovanja na zboru birača, zaobilazeći Dom kulture i čitaonicu, otišla da nastavi diskusiju u kafani.

Opštinska smotra horova, orkestra i folklora

U organizaciji Kulturno – prosvetne zajednice i Udruženja muzičkih pedagoga u Bačkoj Palanci će se 9. aprila održati smotra horova, orkestara i folklora učenika osnovnih škola sa teritorije komune Bačka Palanka. Tom prilkom biće izabran najbolji hor i orkestar koji će predstavljati našu komunu na zonskom takmičenju u Kuli, a verovatno i pokrajinskom takmičenju u Somboru.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

U poslednje dve godine najviše uspeha imao je hor i orkestar Osnovne škole „Petar Drapšin“  iz Bačke Palanke koji su pod stručnim rukovodstvom nastavnika Branka Nešića dve godine uzastopno osvajali prvo mesto i plasirali se do pokrajinske smotre u Somboru gde su njihovi nastupi bili zapaženi i gde su dobili lepa priznanja, kako od strane publike, tako i od strane muzičkih pedagoga.

Iz matičarskog zvanja

Dobili sina: Kata i Mihajlo Liptak, Mileva i Branko Kapelan, Jela i Nikola Nedimović.
Dobili kćerku: Ratka i Slobodan Karakaš, Danica i Dimitrije Krstić, Draga i Žiko Janičić, Marija i Radovan Danilov, Leonora i Momir Jandrić, Danica i Obrad Radanović.
Venčani: Janoš Moger i Katica Sič, Kosta Grahovac i Ljubica Sikimić, Vojin Jandrić i Marija Bodonji, Mirjana Krstić i Borislav Karanović.

Šta to bi u Prilepu?

Prema rečima vođstva puta poraz „Bačke“ na gostovanju u Prilepu, protiv domaće „Pobede“ nije se mogao izbeći.

– To je nečuveno! – rekao nam je na početku razgovora Slavko Maletin Vava.

– Nisam bio u Prilepu, ali ono što sam čuo od trenera za svaku je osudu. Pojedini fudbaleri otkazali su poslušnost u najkritičnijem trenutku. Neki su čak i pijani otputovali.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here