Vremeplov: Zlatno vreme fabrike „Merkur“

Vremeplov "Nedeljne novine" broj 38 od 19. septembra 1965. godine

972

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 38 od 19. septembra 1965. godine.


„Merkur“ osvojio tri zlatne medalje

Na ovogodišnjem Zagrebačkom velesajmu nalaze se i eksponati tri bačkopalanačka preduzeća: „Merkura“, Industrijskog kombinata i „Vunopleta“. Kako saznajemo, proizvodi ove tri renomirane fabrike izazvali su interesovanje domaćih i stranih kupaca. Poslovi dobro idu i u prvim danima ove velike međunarodne privredne smotre sklopljeno je dosta ugovora o prodaji robe.

Od Jovanke Broz nije bilo bolje maneke „Merkurovih“ tašni.

Kao uvek, za „Merkurove“ eksponate – ženske tašne i ostale proizvode, vlada veliko interesovanje. Renomirana fabrika dobila je visoko priznanje osvojivši tri zlatne medalje. Za prva dva dana „Merkurovi“ predstavnici sklopili su ugovore sa domaćim i stranim kupcima o prodaji robe u vrednosti od preko 50 miliona dinara.

Pogledaj: Od Jovanke Broz nije bilo bolje manekenke

„Vunoplet“ je ove godine na Zagrebačkom velesajmu izložio nekoliko svojih novih modela muške i ženske odeće koji će se proizvoditi za inostrano tržište. I pred štandom ovog kolektiva uvek je živo.

Iločka berba grožđa

Dana 18. i 19. septembra održaće se u Iloku „Iločka berba grožđa“. U ovim danima grad na Dunavu biće svečan, gostoljubiv i predusretljiviji nego obično. Tradicionalna jesenja priredba biće interesnatna za sve posetioce, bez obzira na godine starosti…

…Veselje je već počelo priredbom pod nazivom „Partizanske vatre“, književnim večerima i predstavama vinkovačkog Kazališta. Najvažniji deo programa održaće se uoči i na sam dan berbe. Između ostalog održaće se koncert zabavne i narodne muzike u izvođenju poznatih beogradskih vokalnih i instrumentalnih umetnika.

Oops...
Slider with alias petrusha not found.

 

Sve je više mračnih ulica

U poslednje vreme sve je više žalbi građana na uličnu rasvetu. Mračnih ulica u gradu je sve više. Skoro da se ni jednom ulicom koja je malo dalje od centra ne može normalno proći. To je i uslovilo mnoge žalbe građana koje su, u većini slučajeva, bile upućene na adresu „Elektrovojvodine“.

– To nije u našoj nadležnosti – rekao nam je Milorad Đilas, upravnik poslovnice „Elektrovojvodine“ u Bačkoj Palanci.

– Za postavljanje ulične rasvete i održavanje sijaličnih mesta nadležne su mesne zajednice, a ne mi. Mi samo izvodimo radove. Prema tome, mi ne snosimo krivicu zbog mračnih ulica… Međutim, kako je rekao Đilas, još ni jedna mesna zajednica nije zatražila od „Elektrovojvodine“ da postavi mrežu za rasvetu. Ili nemaju para, ili je po sredi nešto drugo….

Nova prodavnica „Borova“

Najveći jugoslovenski kombinat gume i obuće „Borovo“ otvorio je novu prodavnicu u Bačkoj Palanci. Dosadašnja prodavnica bila je mala i nije mogla da odgovori svojoj nameni. Nova prodavnica nalazi se u Ulici Maršala Tita broj 5 i veoma je ukusno aranžirana.

Bioskop „Vojvodina“

Meksikanski film u boji „Ja pustolov“ na programu je 20. septembra. Ovaj film već je jednom pobrao aplauze publike u Bačkoj Palanci, pa će to učiniti i ovoga puta. U njemu ima mnogo pesama i igara meksičkog temperamenta, malo ljubavi – i ništa više. Od 21. do 23 septembra na programu je italijansko – francuski film „Ognjem i mačem“ snimljen po romanu Henri Sjenkjeviča.

Stari klasik nije mogao da izbegne ekranizaciju svoga romana. Koliko je pak od njega ostalo, videćemo. Za sada je sigurno samo jedno, film će se lako gledati. Engleski film u boji „Gorkažetva“ na programu je od 24. do 26. septembra. Englezi, izgleda, ne znaju da naprave slab film. Nadajmo se da nas ni ovoga puta neće razočarati.

Predstave počinju od 17.30 i 20 časova svakoga dana. Nedeljom od 10 prikazuje se film koji igra ponedeljkom. Karte se mogu dobiti svakoga dana na blagajni bioskopa od 9 do 10 časova i dva sata pre početka predstave.

Derbi pripao Gajdobranima: Partizan – Tekstilac 24:13

Publika u Gajdobri odavno nije bila u prilici da vidi tako dobru i uzbudljivu utakmicu kao što je to bio derbi starih rivala – domaćeg Partizana i bačkopalanačkog Tekstilca.

Domaći su već u početku krenuli u silovit napad i već u 5. minutu vodili sa 4:0. Gosti su igrali zbunjeno previše zadržavajući loptu, a naročito su bili slabi u odbrani. Golman Štrbac izgleda da nije imao svoj dan. Primio je nekoliko golova koje je morao da brani.

Igrači Partizana predvođeni Boškovićem i Majstorovićem, za kratko vreme su uspeli da napune mrežu Tekstilca…

…Kod domaćih istakli su se Pecelj, Bošković i Majstorović, a kod gostiju Menčik. Ekipe su igrale u sledećim sastavima: PARTIZAN: Pecelj, Žarković (5), Baćina, Šušić 1, Gutović 1, Vuković I, Vuković II 1, Bošković 7, Kurteš, Majstorović. 9. TEKSTILAC: Štrbac, Kovačević 5, Kralj I 1, Kralj II 1, Menčik 3, Rađenović, Knežević 1, Zorić 1, Knežević II, Vekić, Knežević III 1.


Pogledaj: Vremeplov – 80 novih radnika u pogonu PVC podova

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here