Za „Osmeh leta 66“ putovanje u Italiju

Vremeplov „Nedeljne novine“ broj 86. od 21. avgusta 1966. godine

473

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 86 od 21. avgusta 1966. godine.


Poslovanje uspešnije od očekivanja

Privreda naše opštine, sastavljena od skoro svih oblasti i grana, nastoji da što pre nađe sebe u novim uslovima privređivanja, kako bi sutra, kada delovanje reforme izjednači uslove privređivanja za sve, bude potpuno spremna da može konkuretno da se pojavljuje na tržištu…

Ukupan prihod radnih organizacija naše opštine je porastao za 42 odsto u odnosu na 1965. godinu dostigavši sumu od 21.619 miliona starih dinara. Na prvi pogled porast i nije visok, jer stalno imamo u vidu činjenicu da su znatno porasle cene posle reforme, a ovde upoređujemo period privređivanja pre reforme i posle…

Neto lična primanja po jednom zaposlenom kod radnih organizacija koje posluju po principu dohotka, dostigla su prosečan iznos od 57.800 starih dinara, dok su u istom periodu prošle godine iznosila svega 36.800 starih dinara… Postignuti uspesi su rezultat povećane produktivnosti rada koji beleži indeks od 32 odsto povećanja, zatim porasta rentabilnosti u celini za 11 odsto.

Na raskršću

U poslednje vreme u dnevnoj štampi mogli su se naći oglasi kojima je bačkopalanačka „Majevica“ tražila potrebne stručnjake, uglavnom inženjere. Istovremeno stizala je poneka vest o proizvodnoj preorijentaciji „Majevice“, nekoj vrsti novog kursa koji bi trebalo da joj učvrsti položaj na tržištu i obezbedi bolju egzistenciju njenih 300 radnika i 65 učenika…

Zanimljivo je da „Majevica“ u toku narednog perioda smanji svoj asortiman na racionalan obim uz istovremeno osvajanje nekih novih proizvoda.

– Da bi se u tome uspelo – kaže direktor Petar Rajkov – neophodno je da obezbedimo potreban stručni kadar. Zato smo raspisali konkurse preko kojih smo dobili četiri inženjera, među kojima i čoveka za mesto tehničkog direktora. Preko drugog konkursa obezbedili smo četiri pogonska inženjera za rad na konstrukciji i tehnologiji postojeće proizvodnje i osvajanje proizvodnje vlastitih mašina.

Isto tako položaj šefa odeljenja za plan i analize zauzeo je jedan ekonomista dok ćemo na nekoj vrsti internog konkursa zaposliti pet mladih tehničara iškolovanih u Bačkoj Palanci.

Naši čitaoci biraju „Osmeh leta 66“

Redakcija „Nedeljnih novina“, Turist biro i ugostiteljsko preduzeće „Turist“ iz Bačke Palanke nagrađuju pobednicu šestodnevnim putovanjem u Italiju. Posebne nagrade dvema pratiljama i čitaocu – najboljem prognozeru.

U ovom broju kandidatkinje za osvajanje titule „Osmeh leta 66“ su: Jovanka Lukić, daktilografkinja iz Tovariševa, Jovanka Vukanović, učenica iz Gajdobre, Zora Ćulibrk, frizerka iz Nove Gajdobre, Vera Bujanović učenica iz Bačke Palanke i Danka Majstorović radnica iz Nove Gajdobre.

Svaki čitalac ima pravo učešća sa neograničenim brojem glasačkih listića. Glasački listići se mogu doneti lično ili poslati poštom na adresu: „Nedeljne novine“ Bačka Palanka, Maršala Tita 4 (sa naznakom za konkurs). Glasački listići se primaju zaključno sa 1. septembrom.

Počelo asfaltiranje puta Bačka Palanka – Bač

Pre nekoliko dana počeli su radovi na asfaltiranju puta Bačka Palanka – Bač. Prethodni radovi na deonici od Bačke Palanke do Obrovca, odnosno od Tovariševa do Bača već su završeni, pa se očekuje završetak radova od Obrovca do Tovariševa za mesec i po dana. Očekuje se da će put Bačka Palanka – Bač biti svečano predat na upotrebu na Dan oslobođenja – 20. oktobra tj. znatno ranije od predviđenog roka.

Iz matičarskog zvanja

Dobili sina: Sava i Slobodan Gajić, Ratko i Jovanka Srdić.

Dobili kćerku: Ljuba i Stevan Baštić, Ivka i Niko Rašić, Novka i Borislav Apelić, Jelena i Branislav Madić.

Venčani: Miloš Pejakov i Ilonka Kočiš, Milojko Stanković i Mirjana Okanović, Lazar Nedeljkov i Jelica Nestorović.

Umrli: Jovan Vekić, rođen 1886. godine, Milena Maletin, rođena Gajinov 1878. godine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here