„Žao mi je Palanke…“ – Borka Beger

Vremeplov „Nedeljne novine“ broj 41 od 10. oktobra 1965. godine

1008

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 41 od 10. oktobra 1965. godine.


Bogat program proslave Dana oslobođenja.

Uoči Dana oslobođenja, 19. oktobra uveče, biće izvedena svečana akademija posvećena ovom značajnom događaju, sa programom koji će pripremiti učenici osnovnih i srednjih škola.

Na dan oslobođenja pre podne, biće položeno cveće na grobove palih boraca, a zatim će na igralištu „Partizana“ biti održana sportska takmičenja. Škole će organizovati svoje svečanosti na kojima će biti primljeni novi članovi Saveza omladine. Popodne na stadionu odigraće se utakmica između „Bačke“ i tima sastavljenog od najboljih igrača iz naše komune.

Konferencije mesnih organizacija SSRN

U političkom životu komune protekle nedelje dominirale su konferencije mesnih organizacija Socijalističkog saveza. Hiljade građana okupljenih na ovim skupovima, ocenjivali su dosadašnji rad rukovodstava i članova Socijalističkog saveza i ukazivali na buduće zadatke ove najmasovnije političke organizacije.

Uspeh većine održanih konferencija ogleda se u tome što su pokrenuta praktična pitanja iz svakidašnjeg života radnih ljudi. Najčešće se govorilo o problemima društvanog standarda, radu mesnih zajednica, ugostiteljstvu, školstvu, i komunalnoj i drugim delatnostima…

Počela berba kukuruza

Kukuruz na čije se sazrevanje čekalo duže nego inače, najzad je stigao za berbu. U poslednja tri četiri dana obrane su prve stotine hektara uglavnom sorte „minesota“. Isto tako uveliko se vadi šećerna repa, koja, međutim, ne pruža proizvođačima očekivano
zadovoljstvo, jer im šećerana odbija velik procenat na nečistoću. Duboko oranje za jesenju setvu primiče se kraju na društvenim gazdinstvima, a u kooperaciji je obavljena na preko polovinu predviđene površine.

Sa setvom žitarica, međutim, osobito pšenice, stvari stoje loše…. To se najbolje može videti po ugovaranju pšenice. Od planiranih 8.547 hektara u kooperaciji dosad je u komuni ugovoreno svega 896 pri čemu društvena gazdinstva nisu ugovorila baš ni jedan
hektar…

 

„Žao mi je Palanke…“

Razgovarali smo sa Borkom Berger, bibliotekarom biblioteke „Veljko Petrović“. Kada smo je sreli, bila je vidno uzbuđena. Nešto uzbudljivo pričala je sa svojim prijateljima.

Čemu takvo uzbuđenje?

-Još pitate? Konačno se i meni sreća osmehnula. Dobila sam stan pa ću biti zajedno sa detetom.

Znači dobili ste stan…

-Da samo ne u Bačkoj Palanci, već u Staroj Moravici.

Od kuda to?

-U Staroj Moravici dobila sam i zaposlenje. Kako uskoro treba da diplomiram, radiću kao nastavnik.

A zar u Bačkoj Palanci niste mogli da dobijete stan?

-Dve godine sam umesto stana dobijala obećanja.

Zar vam nije žao da napustite Palanku?

-Kako da ne. Ovde sam već dve godine. Za to vreme stekla sam mnogobrojne prijatelje.

Kada odete čega ćete se najradije sećati?

-Dunava i prijatelja.

A čega nećete želeti da se sećate?

-Obećanja…

Želja u ovoj godini?

-Dobijanje stana, ispunjena je.

Grožđa je sve više

U toku protekle nedelje zapažen je veliki dovoz grožđa iz Srema, odličnog kvaliteta, a i poljoprivredno dobro „Budućnost“ iznelo je velike količine „hamburga“ koje se najviše traži. Grožđe se prodavalo po ceni od 180 do 250 dinara i skoro sve količine su rasprodate. Paradajz se opet prodavao po „staroj“ ceni od 200 dinara kilogram, jer je izostala konkurencija snabdevača novosadske pijace, koji su čuvši za visoke cene, u toku dve nedelje dovezli na palanačku pijacu velike količine paradajza, pa mu je cena odmah pala
za 80 dinara.

Cene ostalih proizvoda bile su sledeće: krompir 70 dinara kilogram; pasulj 150; crni luk 80; beli luk 300; zelen 80; šargarepa 100; plavi paradajz 30 dinara komad; jaja 45; krastavci 200 – 250; paprika 150 – 180; ljuta paprika 300; aleva paprika 700; tikvice 100; karfiol 150; sir kravlji 400; sir ovčiji 800; kajmak 750; maslac 1.600; živina 2.500 par; mladi pilići 1.500 – 1.800 par; patke 2.500 par; mlade ćurke 3.500 – 4.000 par; kukruz stari 85; kukuruz novi u klipu 40; seme lucerke 1.500 dinara kilogram.

Iz matičarskog zvanja

Dobili sina: Mira i Časlav Ćurčić; Milica i Sekula

Đukić; Paula i Jovan Štajner;Jovanka i Milan Stanić; Smiljana i Dušan Borković; Jovanka i Vasa Stanišić.

Dobili kćer: Doja i Rado Lazić; Grozda i Mikloš Karačonji; Ilona i Janoš Benko; Pava i Jovan Zaskalicki; Katica i Sima Babin; Branka i Lazar Pejak; Marija i Josip Zilaji.

Venčani: Luka Perković i Julka Kiš.

Umrli: Veronika Šomoši, rođ. Menčik 70 godina; Nikola Gajdobranski, 69 godina; Vojin Ružić, 81 godina; Živana Marić. rođ.Kuzmančev , 50 godina.

Pogledaj: Vremeplov: Početak izgradnje nasipa u Bačkoj Palanci

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here