Завршетак најуспешније деценије

Седам деценија постојања АМК "Бачка"

478
Извор: Недељне новине

На половини осамдесетих година прошлог века, завршава се најуспешнији период у раду АМК „Бачка“.


  • 1983. – Признање АМС Југославије за најбољу организацију мото-крос такмичења, шампионата мотора 125 ццм
  • Признање Одбора и организатора смотре одбрамбених активности Јужно-бачке регије СОЗ 83
  • 1984. – Златна плакета АМС Југославије за изванредне резултате постигнутих на остваривању циљева и задатака аутомото савеза
  • 1985. – Признање АМД „Петар Драпшин” Зрењанин за дугогодишњу сарадњу
  • Диплома АМС Србије за освојено 5. место на шампионату Србије
  • Диплома Картинг клуба АМД „Петар Јокић-Ненад” из Тополе, за освојено 3. место
  • Диплома АМС Србије за освојено 3. место на шампионату у картингу
  • Диплома Конференције АМС Војводине за омасовљење организација АМС чланством и подмлатком
  • Плакета АМС Србије за изванредне резултате на омасовљењу организација чланством

За резултате постигнуте на спортским борилиштима у екипном пласману АМТК Бачка има у својим витринама 42 пехара и преко стотину појединачних у личним колекцијама такмичара чланова Друштва.

Несрећно последње десетлеће XX века

После великог пожара 1985. године, девастирани АМК „Бачка“ је обновљен после неколико месеци и наставио свој рад. Крај XX века, нажалост, обележио је распад Југославије, а ратни вихор, потом и санкције уведене СР Југославији, оставили су негативан печат на свеукупни живот, а АМК „Бачка“ као саставни део друштвеног живота, је такође осетио ова немила збивања.

Због осамостаљења Републике Хрватске и несигурности, постало је неопходно средином 1992. године пребацивање аутокампа АМК „Бачка“ из Светог Мартина у Далмацији на Златибор. Нажалост, пожар на Златибору је средином деведесетих година другог миленијума, уништио део ове омиљене дестинације чланова друштва.

Друштво је узело активно учешће у спасавању избеглица са ратом захваћених простора бивше Југославије, пребацивањем у Србију аутобусом.

Тих година престаје рад овлашћеног сервиса за Фолксваген у Бачкој Паланци у оквиру Друштва. Технички преглед возила је настављен и постаје главни носилац привредне активности Друштва.

Обука нових возача је несметано настављена. Рад са децом под окриљем АМСС и Школске управе за спорт Републике Србије у акцији „Шта знаш о саобраћају“ је и даље био један од најкориснијих и најмасовнијих активности.

На почетку XXI века, поред свих добронамерних жеља једни другима, чланови АМК„Бачка“ су пожелели и срећније дане за своју организацију. Вредни људи око ауто-мото делатности и спорта су одлучни и упорни, тако да упркос трагичних догађаја и агресије на нашу земљу, били су оптимисти и почели трасирати пут у повратак у врх делатности у нашој општини.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here