Železničari krali kukuruz

Vremeplov „Nedeljne novine” broj 47 od 21. novembra 1965. godine

584

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 47 od 21. novembra 1965. godine.


Veća društvena kontrola u zdravstvu

U prisustvu 180 delegata i gostiju održana je 12. ovog meseca u Bačkoj Palanci vanredna opštinska konferencija Socijalističkog saveza u čijem centru pažnje je bio referat „Aktivnost organizacija i rukovodstava SSRN između V i VI kongresa SSRN Srbije…“

Prvi za reč javio se delegat iz Bačke Palanke Marko Kolundžija koji je ukazao na neke probleme u oblasti zdravstvene zaštite građana…

Pošto se založio za integraciju zdravstvenih ustanova, Kolundžija je rekao:

– Nismo uspeli da preko Socijalističkog saveza obezbedimo jači društveni uticaj na zdravstvenu zaštitu i menjanju odnosa u njoj. U buduće ovim pitanjima se mora posvetiti veća pažnja…

Delegat iz Bačke Palanke Natalija Bjelica, osvrnula se u svojoj diskusiji na aktivnost Saveza omladine, pozitivno ocenjujući doprinos mladih u sprovođenju privredne reforme…

„Češći kontakti bolje upoznavanje“

Danilo Kekić sekretar Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, govoreći na vanrednoj opštinskoj konferenciji Socijalističkog saveza u Bačkoj Palanci, između ostalog je rekao.

– Poslanici će najbolje obavestiti svoje birače. Jedino na taj način birači mogu biti informisaini, ako su u čestom kontaktu sa njima.Sem toga, to je način da poslanici od birača čuju njihovu volju i zahteve i da ih prenesu u skupštinu. Od posebne je važnosti kontakt odbornika sa biračima.

Odbornici žive među njima i treba uvek da prisustvuju kada se raspravlja o problemima. Ovome pitanju Socijalistički savez u buduće treba posvetiti posebnu pažnju…

Železničari krali kukuruz

Opštinski javni tužilac u Bačkoj Palanci, Stojan Važić podigao je ovih dana optužni predlog protiv Radivoja Jovanovića, otpravnika vozova železničke stanice Gajdobra, i Vukosava
Stojića, skretničara železničke stanice Parage, zbog krivičnog dela krađe.

Optuženi predlog tereti Jovanovića i Stojića da su sa imanja Zemljoradničke stanice u Paragama odneli 500 kilograma kukuruza, u nameri da sebi protivpravno pribave korist.

I protiv Andraša Fekete, zemljoradnika iz Bačke Palanke, podignut je optižni predlog zbog krađe kuzkuruza.

Fekete je radio „na pola“ zemlju Dimitrija Đakovića iz Bačke Palanke, pa je pre podele kukuruza odneo sa njive 20 metričkih centi u nameri protiv pravnog pribavljanja imovine, čime je počinio krivično delo krađe.

Optužni predlog podnet je i protiv zemljoradnika iz Tovariševa Dušana Cvijića. Cvijić je, u dogovoru sa radnicima koji su brali kukuruz, rešio da odnese 11 metričkih centi kukuruza u
klipu sa imanja Isidora Bašića, čiju je zemlju radio „na pola“.

Radnicima je Cvijić obećao dati polovinu ukradene količine, Međutim, kako nije ispunio obećanje radnici su ga prijavili.

 

Bolje debelo nego nikakvo

Mnogobrojni građani koji su popravili porušene kuće ili podigli nove, nestrpljivo su očekivali prozorsko staklo od dva milimetra debljine, koje je i prikladnije za okna, a i jeftino – 700
dinara kvadratni metar.

Na tromilimetarsko, koje je do sad ležalo u skladištu „Podunalja“, nisu obraćali pažnju.

Ali dvomilimetrskog još nema, niti će ga uskoro biti, a zima je već tu. Zato su u poslednje vreme navlili na tromilimetarsko, čija je cena 1.750 dinara kvadratni metar. Bolje je i debelo okno, skoro trostruko skuplje od tankog, nego nikakvo.

Nova električna mreža

Električna mreža u Ulici Lole Ribara, koja je dosad služila, jedna je od najstarijih u gradu: postavljena je pre više desetina godina.

Protočna moć vodova već odavno je prestala da odgovara potrebama potrošača. U ovoj ulici večerom često nije se mogao skoro uopšte slušati radio, a o upotrebi električnih uređaja u domaćinstvu nije moglo biti ni govora.

„Elektrovojvodina“ je ovih dana pristupila rekonstrukciji mreže. Postavljaju se vodovi čije
je protočna moć pet puta veća od dosadašnje. Očekuje se da će iduće nedelje radovi biti potpuno završeni.

Bioskop „Vojvodina“

Američki, sovjetski i domaći film – to je repertoar bioskopa „Vojvodina“ za ovu nedelju.

Gledaoci će svakako biti zadovoljni raznovrsnošću tema koje filmovi obrađuju, jer će imati priliku da „prošetaju“ od pacifičkih ostrva preko Sovjetskog saveza do Beograda.

U ponedeljak biće prikazan američki sinemaskop film u boji „Južni Pacifik“, snimljen prema istoimenoj opereti Ričarda Rodžersa. Pod majstorskom rukom reditelja Džošue Logana.

Film teče kao izvanredno interesantna slikovnica iz egzotičnih krajeva Južnog mora. Od glumaca vredi istaći kod nas dobro poznatog italijanskogglumca starije genaracije Rosana Bracija.

Naredni film koji će se zadržati na repertoaru do četvrtka je premijerni domaći film „Gorki deo reke“. U njemu ćemo videti jedno novo i nesvakidašnje lice glavnog grada – ljude sa obala reke koje opasuju Beograd.

Ovaj film je, mozaik čudnih ljudi i čudnih sudbina sakupljenih i vezanih zajedno samo velikom ljubavlju prema velikoj, lenjoj reci.

Uloge tumače Ljuba Tadić, Ružica Sokić, Pavle Vujisić, Nikola Simić i veći broj drugih glumaca.

Najzad, poslednji film sa ovo nedeljnog repertoara je sovjetski film „Put u arenu“, snimljen u sinemaskopu i boji. Kao što se iz naslova da zaključiti, to je priča o mladiću zaljubljenom u cirkus i njegovom putu od pomoćnog radnika do zvezde arene.


Pogledaj: Halo, Jugoslavija! Palančani od ovog meseca sa svog broja mogu da zovu druge gradove

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here