Земљорадници из Бачке Паланке у покрајинској скупштини

Времеплов „Недељне новине“ број 120 од 16. априла 1967. године

342

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 120 од 16. априла 1967. године.


Земљорадници у покрајинској скупштини

Жива предизборна активност око кандидовања посланика за Савезну, Републичку и Покрајинску скупштину добила је прошле недеље финале у великој сали Општинске скупштине где је 92 од 103 бачкопаланачких одборника гласало за посланике…

У општинским скупштинама Бачке Паланке, Бача, Бачког Петровца, Куле и Оџака гласало је 356 одборника за кандидате за посланике Савезног већа и за посланике већа радних заједница Савезне скупштине.

Према резултатима гласања за савезне посланике у Изборној јединици 92 Бачка Паланка изабрани су за: Савезно веће: Никола Кмезић из Београда са 347 гласова, за Привредно веће: Светозар Прерадов из Бачке Паланке са 271 гласом, инжењер Рајко Ерцег из Бачке Паланке добио је 62 гласа… Председнику наше Општинске скупштине истиче четворогодишњи мандат и велике су његове заслуге као првог грађанина наше комуне. Ових 271 одборничких гласова из пет општина, који су одлучили да нас у наредне четири године Светозар Прерадов представља у Привредном већу Савезне скупштине јесу ваљда највеће признање човеку чије су заслуге за успон наше комуне готово немерљиве…

Бачкопаланчанин Влада Краљ, гласовима одборника изабран је у Социјално – здравствено веће. Добио је 86 гласова. Такође Бачкопаланчанин, Младен Шијаков одлуком одборника изабран је у Организационо – политичко веће са 163 гласа.

Јован Ковачевић начелник СУП –а

Шта је по вашем мишљењу оно што се у садашњем часу треба издвојити као питање које заслужује посебну пажњу како Секретаријата за унутрашње послове, тако и јавности?

– Без двоумљења то би био криминал свих видова и малолетничка деликвенција. Да ли постоје подаци који би поткрепљивали један такав став? – У току 1965. године на подручју општина Бач и Бачка Паланка које имају заједничку службу за борбу против криминала регистрована су 473 криминална дела. Прошле година њихов број је порастао на 729, односно за 63,5 одсто. Зар то нису довољно убедљиве цифре? Или, рецимо, у прошлој години било је 271 обичних крађа, а претходне 1965. – 196.

Споменули сте малолетничку деликвенцију као озбиљан проблем?

– У 1965. години у крађама је учествовало 85 малолетника, а прошле је тај број повећан за 30. Неки од тих случајева су заиста тешки. Недавно је у Бачкој Паланци покрадена радња са оружјем. Тај исти малолетник је то урадио још два пута. Приликом последњег покушаја је примећен и милиционеру који га је приметио и ухватио рекао је отворено: „Да сам се био дочепао оружја пуцао бих у тебе!“ Јасно је да једног таквог малолетника морамо изоловати из друштва јер је и неодговоран и опасан. Како се понашају родитељи тих малолетника? – Већина њих када их обавестимо да су им деца деликвенти шире беспомоћно руке и кажу: -„Шта све нисмо покушавали да бисмо га поправили, па не иде. Пошаљите га молим вас у поправни дом“.

До јуна отвара се Музеј у Челареву

Постоје сви изгледи да се у мају, а најкасније до јуна ове године отвори музеј у челаревском дворцу. Ово нам је у телефонском разговору изјавио директор Војвођанског музеја у Новом Саду Рајко Николић. Наиме, Музеј у Челареву налазиће се у саставу Војвођанског музеја који интензивно ради на оспособљавању зграде и прикупљању експоната како би га први туристи већ ове сезоне могли видети.

– Зграда је одлично очувана – рекао нам је Рајко Николић. – Уствари она сама за себе представља споменик архитектуре из прве половине деветнаестог века… Музеј ће бити стилски уједначен. Желимо да дочарамо епоху из тог времена.То је доба када је феудализам био на издисају. У музеју ће бити стилски намештај и све оно што карактерише ову епоху. Било је речи да ће и парк бити претворен у музеј?

-То је тачно. Време које желимо да дочарамо нису сачињавали само феудалци већ и кметови, од којих су они живели… У парку мислимо да саградимо стилске куће кметова какве су биле у оном добу. И те куће биће стилски намештене тако да ће моћи да дочарају живот кметова у то доба.

Поред куће српског кмета биће саграђене куће и словачког и мађарског.

Никола Кмезић пред колективом Комбината

У прошли четвртак Бачку Паланку је посетио републички секретар за пољопривреду Никола Кмезић који је као посланички кандидат за Савезно веће скупштине са овог подручја (општине Бачка Паланка, Бачки Петровац, Бач, Оџаци и Кула) говорио у већем броју колектива и скуповима друштвено – политичких радника. Том приликом Никола Кмезић говорио је пред око 500 радника и службеника Индустријског комбината сакупљених у новој хали ткачнице. Главна тема разговора била је садашња привредна ситуација код нас, тешкоће које неминовно долазе у оваквим приликама као што је то случај са нашом привредном реформом као и перспективама које су пред индустријом и нашом привредом уопште.

Ни сенка некадашње Бачке

Након сусрета с Ловћеном Славко Малетин, „технико“ Бачке је рекао:

– Несхватљиво је да се играчи тако неодговорно односе према клубу и дозволе противнику да однесе један драгоцен бод… Нерешена игра против Ловћена поново је довела у незавидан положај нашег друголигаша. Ако томе додамо да Паланчани у недељу иду зрењанинском Пролетеру, водећој екипи Друге лиге онда је лако претпоставити какав задатак очекује играче Бачке… Против Пролетера играће: Југовић, Марић, Флорић, Сентин, Апрцовић, Шаровић, Нинковић, Перовић, Вукадинов, Милутиновић и Вишекруна.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here