Златни сатови за раднике Меркура

Времеплов „Недељне новине“ број 118 од 1. априла 1967. године

773

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 118 од 01. априла 1967. године.


Моделар из 1945. године

Прошле недеље је у новој хали фабрике „Меркур“, у којој ће ускоро почети производња ситније кожне галантерије, одржана скромна свечаност на којој је председник радничког савета Момчило Рађеновић предао златне ручне сатове радницима и службеницима који су у овој фабрици непрекидно провели 15 и више година…

Златним сатовима награђени су ови радници: Павле Мацко, Ана Халик, Недељко Бенић, Јанко Чапеља, Јанко Бобачек, Стеван Родић, Адела Секулић, Антун Тили, Марија Сарвак, Жарко Нешић, Мира Стојановић, Душан Пилиповић, Недељка Мијатовић, Милица Родић, Аница Чувардић, Савка Бабић, Душан Кантар, Катица Војводић, Бранко Вурдеља, Марија Нађ, Христа Емануел,Стеван Галицки, Милош Краљ, Зорка Чешљевић, Петка Торбица, Петар Бокан, Петар Радојчић, Мара Зељкић, Миланка Иванчић, Радојка Копања, Јелка Мандић, Мара Нађ, Милица Хашка и Ковиљка Кецман.

Златне сатове као награду примили су и осам службеника Ана Шипка, Бела Жигмонд, Светлана Пантић, Михајло Коперец, Станко Шипка, Томислав Бједов, Олга Нотарош и директор Радивој Мандић. Међу награђенима најстарији радник „Меркура“ је моделар Павле Мацко. Он непрекидно у фабрици ради од 2. априла 1945. године.

– Нас 90 почело је да ради у напуштеној фабрици, – сећа се априлског дана 1945. године Павле Мацко – и могу вам рећи да су ми се ти дани некако више свиђали, јер се готово сваки дан радило ударнички. Као моделар, 1945. године имао сам систематизацијом одређену плату од 3.500 динара. Сада у просеку месечно зарађујем 105.000 старих динара…

Више људи него књига

Један податак о стању у библиотекама наше општине показује до које мере је забрињавајуће стање у погледу броја књига. Број становника наше општине износи 54.958 док књижни фонд библиотеке чини свега 31.113 књига. Прошле године набављено је само 3.182 нове књиге што није у стању да надокнади ни оне које се у току године расходују и униште.

Ако се наредних година настави са оваквим „обнављањем“ књижног фонда чак и када се не би расходовала ни једна једина књига у наредних неколико година било би потребно пуних седам и по година па да тек на сваког становника дође по једна књига.

Овим заиста не могу да се похвале ни месне заједнице које културне делатности очигледно запостављају нити пак грађани.

Недостаци на сваком кораку

Посета коју је почетком ове године учинио Љубомир Савурдић, општински инспектор рада, у друштву са Андријом Васиљевићем, референтом противпожарне заштите бачкопаланачког СУП– а ужарији „Дунав“ у Челареву, остаће у сећању и једнима и другима…

Преглед је започет у столарској радионици где су забележени и први недостаци – на новој комбинованој машини за обраду дрвета није постављен браник на циркулару, како је то иначе предвиђено прописима, па постоји опасност од несреће. Приликом прегледа гардеробе, инспектор је пронашао нешто што никако није смело да се нађе у радној просторији: флашу вештачке ракије! Радници су признали да су пили у току рада, мада је то најстрожије забрањено у општим и посебним правилницима о раду…

– Овога пута казнио сам седамнаест руководилаца који су непосредно одговорни за рад појединих радних јединица и погона у Ужарији – каже Љубомир Савурдић, – јер су неисправности које сам затекао биле заиста озбиљне природе и бројне…

Мандатном казном од 5.000 старих динара кажњени су Никола Малешевић, груповођа у столарској радионици, затим Јован Морача, шеф радне јединице браварске радионице и Владо Миљевић, пословођа у овој радионици, Стево Латиновић, шеф радне јединице предионе и клупчаоне, Јосип Енцман и Петар Војводић, пословође у овим одељењима и сменовође Симо Јерковић, Давид Живковић, Наталија Станковић, Алекса Живков, Момир Лукић и Миладин Војводић.

Кажњен је такође и инж. Драга Ћургуз руководилац монтаже, затим Бошко Булајић шеф радне јединице у ткачници и сменовође у овом одељењу Милан Латиновић, Владо Ковачевић и Мирко Петковић.

Одоше регрути

Сваке јесени и свакога пролећа разлежу се наше улице од регрутских песама – мало сетних, мало веселих, али увек истих… Са тугом испраћени, одлазе регрути у нови непознати живот да тамо проведу годину дана или осамнаест месеци. Одлазе младићи испраћени покојом сузом у девојачком оку и брижним саветима родитеља…

Из матичарског звања

Добили сина: Даринка и Ђуро Пилиповић, Илона и Петар Киш, Мира и Милош Кнежевић, Јованка и Јован Совиљ, Јела и Милош Родић и Борка и Перо Сенић.

Добили ћерку: Радмила и Милош Стевандић, Катица и Душан Калајић, Мика и Станислав Поповић и Марица и Душан Јелић. Венчани: Јанко Рибарски и Невенка Гајић, Благоје Василић и Смиљана Папић, Мићо Грубор и Драгица Пилиповић. Јован Јовановић и Стана Миљковић и Божо Пињух и Душанка Павловић.

Све осим пораза било би непланирано

У недељу Бачка гостује у Бору. Ово ће бити најтежи испит паланачке екипе у пролећном првенству. Техничко руководство има велике муке око састава тима. Голману Зорићу још није истекла казна, халф Милутиновић је отишао у Немачку, а лево крило Вишекруна изостаје због црвеног картона. Зна се да ће на голу стајати Југовић, и да поред стандардних играча за састав тима долазе још: Марић, Гајић и Шаровић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here