Чаробни обичаји уочи Ивањдана

Обичаји уочи Ивањдана спадају у најлепше у нашој народној традицији.

2335
foto: Opanak

Обичаји уочи Ивањдана спадају у најлепше у нашој народној традицији. Ивањдан се може назвати и Девојачким празником јер је читав низ ритуала поверен девојкама.


У многим нашим крајевима, ноћ уочи Ивањдана девојке пале ивандањске ватре, беру цвеће и траве, певају и плету венце.

Девојке су палиле с вечери живу ватру или крес, а с венцима ивандањског цвећа целу ноћ су играле и певале. Верује се да девојке ноћ уочи Ивањдана треба да оду на ливаде, упале ватру и беру цвеће и травке од којих ће уплести венац. Док то чине, треба да певају песме:

“Ја посејо лан, баш на Ивандан, карала ме, карала Иванова мајка“ или „Иванско цвеће, петровско, зеченим пољем цветало; Иван је цвеће набрао, мајци у крило метао, а мајка с крила на земљу“.

У рану зору су се разилазиле, а свака је носила угарак из ватре, а исплетен венац би стављала на врх капије. Све се то ради у шали па је девојачки смех и цика оџвањао у ноћи. Постоји и веровање да ове ноћи треба хватати свице и носити кући.

Веровали или не у ове ствари, треба да знате да се сматра да ноћ уочи Ивањдана има необично јаку моћ, нарочито исцелитељску, која са првим зрацима излазећег Сунца нестане.


 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here