Четворогодишњу уштеђевину поклонио болесној деци

Човек великог срца

1194
Фото: Фејсбук/Бојан Марчета

Конобар из Бањалуке Бојан Марчета, племенит и скроман, одлучио је да за свој 40. рођендан дарује најмлађа храбра срца, па је четворогодишњу уштеђевину уплатио на рачун Удружења родитеља деце оболеле од малигних болести „Искра“.


Овај несвакидашњи штедиша годинама скупља ситан новац, по пет фенинга, желећи да покаже свима да људи греше када не узимају ситниш и сматрају га безвредним.

„Глас Српске“ је пре четири године писао о Бојановом необичном потезу када је са 7.400 кованица од по пет фенинга платио рату кредита. Овога пута отишао је корак даље и сакупио 20.000 кованица.

Бојана живот није мазио. Након што је у град на Врбасу дошао у вихору рата из родног Дрвара, као и све избеглице кренуо је из почетка. Научио је шта значи имати па немати, а посебно шта значи борити се са опаком болешћу и изгубити битку. У тој борби Бојан је пре пет година изгубио супругу и у знак сећања на њу и њену борбу, уштеђевину тешку око 54 килограма у петак је уплатио за најмлађе борце.

– Знам колико је потребно и новца и пажње када се човек бори са тешком болешћу. Осим тога, моја ћерка Марија причала ми је о другу који се разболео и који је једно време боравио у родитељској кући. Све то ме је подстакло на размишљање и нисам имао дилему шта ћу с новцем. Време је пролазило, кованица је било све више и схватио сам да бих баш на 40. рођендан могао да дам своје мало за најхрабрије. Мој мото у животу је да помажем другима, другачије не знам – испричао је Бојан.

Бојан, који је већ седам година запослен у бањалучком хотелу „Јелена“, истиче да су га колеге подржале и охрабриле и када је први пут сакупљао ситниш. За свој колектив каже да бољих нема, а лице хуманости заједно су показали у јеку пандемије корона вируса, када су издвојили своје дневнице и донирали Одељењу пулмологије Универзитетског клиничког центра РС-а.

Бојан је казао да су га на сакупљање ситног новца мотивисали брз темпо живота и расипништво, којем смо сведоци сваки дан. Поручио је политичарима и онима који себе називају великим газдама да су им џаба и скупе виле, лимузине и сатови ако не знају оно што имају да поделе са другима.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here