Цвеће за јесен: Хризантеме су прави избор

Осим што красе дворишта и терасе, веома су лековите

342
Foto: Canva

Хризантеме су веома популарно јесење цвеће, а на нашим просторима користе се за украшавање дворишта и тераса.


Међутим, осим лепоте оне у себи носе многа корисна својства; лековите су, јестиве, могу да се користе као зачин, а за њих се везује и обиље симболике и историјских чињеница за које вероватно нисте знали.

Једна од ствари којима се сви радујемо у јесен је лепота расцветаних хризантема. Чак и шетња улицом може да донесе осећај усхићења уколико их видите. Многи, који воле и гаје хризантеме у својим вртовима или на терасама, не знају колико су оне заправо корисне биљке са дугом и богатом историјом.

Симболика хризантема

Хризантеме се узгајају невероватно дуго. Изворно су узгајане у Кини, а први писмени записи забележени су у 15. веку пре нове ере.

У кинеској култури, хризантема представља један од четири цвета који сенајчешће помињу у кинеским митовима и песмама. Камелија, лотус, хризантема и божур представљају цвеће које се често види на њиховим сликама и у декоративној уметности. Сваки цвет је повезан са годишњим добом – камелија са зимом, божур са пролећем, лотус са летом и хризантема са јесени. Ова група цвећа је такође позната као „Цвеће четири доба”, а представљају и људске врлине. Хризантема је симбол племенитости.

Симболика хризантеме је потпуно различита у зависности од дела света. На пример, у већини делова Сједињених Држава хризантеме се повезују са радошћу и оптимизмом.

У Јапану, цвет се користи као царски грб више до 1.200 година, а сваког 9. септембра се слави Национални дан хризантема, познат и као фестивал среће.

Међутим, у многим европским земљама, укључујући Француску, Белгију и Шпанију, хризантеме повезују са смрћу и често се могу видети на гробовима у част мртвих.

Лековитост хризантема

Хризантеме се у Кини користе у лековите сврхепреко 2000 година. Због бројних позитивних својстава, у почетку су имале скоро митски статус. Чај од хризантеме, који се и дан данас користи за спречавање инфекција, тада се сматрао божанским напитком и могли су да га конзумирају само чланови кинеске царске породице.

Кинези сматрају да је чај од хризантеминих латица посебно ефикасан у борби против бактерија, гљивица и вируса, и користе га у превенцији и лечењу многих инфективних респираторних, цревних, уринарних и кожних болести. Кувани корен служи као лек за главобољу. Све ово су потврдила и бројна научна истраживања.

Хризантеме су јестиве

Суве главице цветова се користе за лековити чај, а могу се конзумирати у свежем стању, као додатак салатама. Међутим, лишће је такође јестиво, и оно може да се додаје салатама или да се кува попут другог зелениша.

Али, немојте да скидате листове и цветове са хризантема, уколико нисте сто посто сигурни да нису третиране никаквим пестицидима и хемикалијама.

Користе се у природним инсектицидима

Можда већ знате да хризантеме могу да одбију досадне инсекте попут комараца. Издвојено уље из цветова одређених врста хризантема вековима се користи као инсектицид. Потражите пиретрин у листи састојака у спрејевима против буба; налази се у хризантемама и бухачу и један је од најпопуларнијих састојака у природним инсектицидима.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here