Džej će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana

Džej će počivati pored glumca Ivana Bekjareva.

366
Foto: screenshot

Pevač Džej Ramadanovski, koji je preminuo u nedelju, biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.


Sahrana će biti u u 14:30 časova u Aleji zaslužnih građana. Porodica će od 14 časova u kapeli primati saućešća. Zbog pandemije korona virusa komemoracija neće biti održana.

Kako se dalje navodi, Džej će počivati pored glumca Ivana Bekjareva, prenosi „Blic“.

Podsetimo da je Građanski pokret „Opre Roma Srbija“ uputio gradonačelniku Beograda apel da se Džej Ramadanovski sahrani u Aleji zaslužnih građana. Ovaj predlog podržao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

„Ovu čast se zaslužuje uspešnom profesionalnom karijerom, naučnim radom ali i umetničkim delom. Džej je za života postao neko čije su pesme slušali i oni koji nisu voleli muziku koju je on pevao. Bio je dobri duh Beograda, nije bio savršen kao što nije niko od nas, ali je bio šmeker. Jednostavno, Džej“, rekao je Vesić.

Koja je razlika između Aleje velikana i Aleje zaslužnih građana?

„Blic“ piše da je razlika u tome što se u Aleji velikana nalaze porodične grobnice i da je sahranjivanje moguće samo u njima. Ne postoje mogućnosti povećanja grobnih mesta.

Sa druge strane, Aleja zaslužnih građana izgrađena je kao celina za sahranjivanje istaknutih ličnosti, kao što su nosioci odlikovanja Republike Srbije, članovi SANU, počasni stanovnici Beograda, kao i druge ličnosti koje su dale određeni doprinos iz svoje oblasti, ukoliko gradonačelnik dluči da im dodeli mesto.

„Aleja zaslužnih građana, izgrađena 1965. godine, predstavlja parkovski uređenu površnu okruženu niskim betonskim konhama, unutar koje su formirane zajedničke grobnice i pojedinačne grobnice, dok se u prostoru ispred grobnica nalaze kružni rozarijumi na zemlji, kao i kolmbarijumi u zidovima konhi (za smešataj urni sa kremiranim posmrtnim ostacima)“, rekli su ranije za „Blic“ u ovom preduzeću.

Sahranjivanje u ovoj Aleji regulisano je gradskom Odlukom o uređenju i održavanju groblja i sahranjivanju, a neke od njenih grobnica su samostalne, dok su druge ipak namenjene za više posmtrnih ostataka.

[rev_slider alias=“slider-3″][/rev_slider]

 

Kada je Slobodan Milošević preminuo odbijen je predlog da se on sahrani u Aleji zaslužnih građana, jer tadašnji gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović nije dao dozvolu i saglasnost.

Sa druge strane, mnogi su odbili da njihovi najmiliju budu sahranjeni u Aleji zaslužnih građana. Razlozi su se uglavnom svodili na to da nisu želeli da njihovi najbliži dele grob sa više nepoznatih pokojnika.

Neke grobnice u Aleji načinjene su za po dvoje, pa tako legendarna glumica Ružica Sokić deli grobnicu sa vajarkom Olgom Jevrić, slikarka Olja Ivanjicki sa teniskim trenerom Jelenom Genčić, a zajedno su sahranjeni i glumci Miloš Žutić i Ljuba Tadić.

Ipak, postoje i one grobnice koje imaju mnogo više ljudi, pa glumac Mija Aleksić deli grobno mesto sa još četvoro manje poznatih ljudi, a glumica Radmila Savićević sahranjena je sa suprugom Božom Savićevićem i troje nepoznatih. Bata Paskaljević sa četvoro nepoznatih. Nikola Simić sahranjen je sa fotografom Ivom Eterovićem i još dvoje ljudi, dok su Olivera Marković i Petar Kralj zajedno sa još nekoliko njih. Pevač Cune Gojković sahranjen je zajedno sa Batom Živojinovićem, dok su pored njih Milorad Mandić Manda i Dragan Nikolić za sada „samci“.

POGLEDAJ: Preminuo Džej Ramadanovski

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here