Када ћемо дисати пуним плућима ко људи?

Има ли шансе да се реше проблеми са којима се боре становници Челарева?

712
Извор: Недељне новине

Становници Челарева последњих месец дана не отварају прозоре да се не би угушили од дима који долази са упаљене дивље депоније. Загађен ваздух који улази у плућа и “лебди” као густа магла улицама је нешто што се дешавало и претходних година.


Букну пожари на депонији, санирају се, букну поново, санирају се и тако унедоглед. Милан Чавић, председник Скупштине општине Бачка Паланка каже да је решење овог вишедеценијског проблема на помолу, механизација је послата на терен и тренутно се ради на санирању депоније.

Шта општинске власти могу да ураде да од данас више никад Челарево нема проблем са депонијом? Да ли је сулудо када кажем НИКАД?

Могу да ураде санацију и рекултивацију, што се тренутно ради на дивљој депонији у Челареву. Огромне количине отпада који је таложен деценијама се откопавају и возе на депонију у Бачку Паланку. Након тога, цела парцела биће прекривена дебелим слојем земље; видећемо са власницима парцеле да се на том месту посади дрвеће. Тако да верујем да заиста више НИКАДА не би требало да буде проблема.

Коме припада земљиште на ком се налази депонија, откуд она на том месту, ко контролише све у вези са њом?

Деценијама уназад село је одвозило отпад на ту локацију јер је због постојања велике рупе била идеална да се на њој направи депонија. До 2017. године она се користила, а онда је законом забрањено коришћење свих несанитарних депонија, па тако и те у Челареву. Међутим, навикнути да ту бацају смеће уз минималну или никакву контролу, људи су наставили да га ту одлажу, иако се све смеће сваке недеље вози у Бачку Паланку.

Са Делтом која је власник парцеле на којој је депонија 2018. године се воде преговори око размене земљишта, али безуспешно. Након тога Делта повлачи потез и тужи Општину да парцелу доведе у примерено стање. Другостепена пресуда је донета пре нешто више од два месеца и у обавези смо да је поштујемо. Тренутно се изводе радови у складу са пресудом и након тих радова записнички ће се предати парцела Делти како би могли да је користе и брину о њој. Ми ћемо предложити да се ту посади шума. После ове интервенције власник се мора старати о њој као добар домаћин.

Има људи који верују, чак сте и сами уверени у то, да неко намерно пали депонију? Може ли то да се докаже? И зашто би то неко радио?

Прошле године снимком из ваздуха је утврђено да је пожар букнуо на више одвојених места; пожари се нису додиривали и на основу тога је врло лако закључити да је било потпаљивања на пар места. Ове године пожар се проширио јако брзо преко целе дивље депоније па се узрок пожара тешко може утврдити.

Навели сте да постоје пољочувари и да је у опису њиховог посла да контролишу стање са депонијом, тачније да забележе уколико неко баца отпад на том месту. Да ли то значи да нису најбоље радили свој посао?

Па када се постави тако питање, може се рећи да нису добро радили свој посао, али и пољочувари су људи и не могу да раде 24 часа, а тај ко нелегално носи смеће на депонију и узима за то новац, труди се да избегне на разне начине пољочуваре или инспекцију.

Евидентно је да су били више на терену и да је инспекција обилазила дивље депоније, не би се у толикој мери накупило смећа. У наредном периоду ћемо појачано контролисати рад инспекције и пољочуварске службе. Ангажоваћемо их и ванредно да обилазе те локације, после радног времена као и викендом, а ми ћемо као локална самоуправа изменити Одлуку о комуналним делатностима где ћемо казнене одредбе дићи на максималан износ који закон прописује, тренутно је 3.000 динара казна за физичко лице које илегално баца смеће, што признаћете је мала санкција и ретко да може некога да одврати од тих радњи.

Имам стари кауч и wc шољу, где их бацам? Објасните људима где могу да бацају смеће, да га не би носили на депонију поново.

У Челареву постоји пар локација где се налазе велики контејнери који су сасвим довољни да се у њих баце кауч, орман или wc шоља. Чак и да нема места у њима, могу се оставити поред контејнера и комунална служба ће да их уклони са те локације. Али исто тако, када се реновира кућа, стан или се изводе неки обимнији радови, као у свим европским земљама, па и код нас, постоји могућност најма великог контејнера и онда се сав шут, отпад уредно одвезу и одложе на прописано место. Та услуга се наплаћује, али ако желимо да нам животна средина буде чиста, мислим да тих пар хиљада динара за услуге одношења смећа нису велике. Овде се дешава да људи за мање пара ангажују некога са трактором који тај отпад однесе на дивљу депонију и тако долазимо до тога да се смеће нелегално гомила, запали, па
испада да сами себе загађујемо.

Живим у Ритићу. Иза продавнице су увек препуни контејнери око којих се бацају wc шоље, каучеви, душеци, пластичне столице…Грозота непојмива за 21. век. Да ли је могуће да не може да се организује чешће пражњење контејнера како бисмо избегли стварање мини депонија?

Слажем се, доста често буду такве слике како сте их описали. ЈКП редовно односи смеће, али пошто је велика концентрација људи који живе у том делу плус постоји велика самопослуга, некада долази до брзог попуњавања  капацитета тих контејнера. Скренута им је пажња да тај део чешће празне као и по позиву, што и чине. На том месту ће се поставити контејнер од 5 метара квадратних да не би имали слике полупаних санитарија и намештаја уз и око контејнера на тој локацији.

Уз све ове проблеме, имамо и проблем воде, воде, воде, што једна суграђанка каже: Ако имамо воду, немамо чист ваздух (мисли на депонију), ако имамо ваздух, немамо воду. Шта се дешава са бунарима у селу? Колико их тренутно ради, којим капацитетом, планира ли се нешто у том погледу?

У претходном периоду се дешавало, као и прошле године, да у најтоплијим данима село нема притисак воде. Сведоци сте да је од пролећа често било радова на водоводној мрежи. Урађена је реконструкција на три чворишта, остала су још четири, након тога требало би да буде притиска воде у целом насељу. Радови су већ били на бунару у Ритићу и воћњаку, сада коначно има притиска у том делу. Преосталом реконструкцијом чворишта биће решен дугогодишњи проблем, крај радова се очекује до краја септембра. Челарево има добре бунаре и тренутно добар притисак, а биће још бољи, за који дан имаћете и свеж ваздух.

Возим се бициклом са дететоми приметимда данас нема бар осам стабала које смо јуче виделе. Ко контролише бесправну сечу дрвећа у насељу? Ко одређује да ли је дрво болесно, да ли је опасност? Шта уколико неко посече дрво без дозволе, на који начин то лице може бити санкционисано?

Ретко шта се исекло бесправно на јавној површини, имали су налоге комуналног инспектора и комисије за орезивање и уклањање стабала. Комисија је добила налог да уради ревизију свих решења из претходних година и да већину решења која су издата, а нису спроведена поништи, јер је евидентно да су на неким местима посечена сва стабла, а да за то није било потребе.

Постоји ту још један проблем јер је већина стабала испод високог напона и онда један део и ЕПС дистрибуција може да уклони јер угрожава снабдевање електричном енергијом. Повешће се рачуна да немамо сцене као у Војвођанској улици у Челареву, а на јесен ће се проверити да ли су засађене нове саднице на месту посечених, јер су у обавези да посечено замене новим садницама. Можемо то заједно испратити када дође време за садњу.

Шта бисте рекли пријатељу који из града жели да дође на село, у Челарево, верујући да је мало, мирно место нешто најбоље што може да уради за своју децу и породицу. Будите искрени.

Врло често сам у Челареву јер ми је супруга из тог насеља и старија ћеркица воли да проводи време на селу где ужива са својим вршњацима. А волим и историју и знам шта је све Челарево имало и какав има потенцијал, то је био градић Пејтон како су га некад звали, имао је све па и више од много већих градова и насеља. И даље је, а тако ће и остати, најзеленије место у нашој општини, највеће парковске површине има и у плану је сређивање Ритића, након што се ускоро заврши сређивање парка у центру села.

Тоје село које има туристички потенцијал и може да покрене и сам туризам у нашој општини, јер поред летњег дворца Дунђерских, музеја пива, лепог зеленила, лепог приобаља и викенд насеља, у непосредној близини ахреолошког налазишта, има много потенцијала да буде опет нашироко познато место. Има доста планова, али да ми за сада одрадимо да буде чист ваздух, вода у сваком тренутку и да наши најмлађи буду безбедни, а родитељи безбрижни.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here