Отворена 38. Кобасицијада у Турији – поново оборен светски рекорд

666

Турија је овог викенда, 38. годину заредом, у знаку кобасице. Традиционалним чином пресецања кобасице, министар пољопривреде, Бранислав Недимовић званично је отворио 38. Кобасицијаду у Турији, а чланови Удружења Кобасицијада, традиционално су оборили сопствени рекорд, направивши „Гинисовку“ дугачку 2.038 метара и тешку више од две и по тоне.


А све је почело у зиму, сада већ давне 1985. године, у бачком селу Турији, када су се окупили угледни домаћини, да без великих амбиција, лалошки, одмере снаге у прављењу надева за кобасицу.

38 година касније, сеоско такмичење прерасло је у једну од највећих гастро-туристичких манифестација, на којој затичемо и њеног идејног творца, 70-огодишњег Мирослава Медурића, познатијег као Чика.

Ја сам направио најдужу кобасицу на свету, ушао у Гинисову књигу рекорда, направио са 3 метра и 97 сантиметра у пречнику кобасицу, где је био Гинис и тражио да кобасица буде јестива“, рекао је Медурић.

Од уписивања у Гинисову књигу рекорда, прошло је 9 година, а туријска месна атракција је из године у годину све дужа. Рекорд је поново оборен, дугачка је 2.038 метара, у складу са бројем година колико се организује, а тешка више од две и по тоне.

“Нас десет смо је правили, недељу дана смо имали посла, било је ту и ноћи, нисмо ни спавали али ми то волимо и није нам било тешко. Добили смо сертификат од Покрајине на 3 године, “Најбоље из Војводине“ није то случајно“, рекао је Ранислав Станков, Удружење Кобасицијада, Турија.

Како кажу организатори, кобасица на метар се само у Турији може купити, нигде другде на свету. А овогодишња „Гинисовка“ планула је за мање од два сата.

Неприкосновени туријски мајстори за прављење џиновске кобасице су ове године искористили месо од 25 зрелих крмача, ставили су око 6 килограма белог лука, а за све остале зачине одлучили су да нам не одају као тајну.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here