KUD „Petrovačka družina“ iz Bačkog Petrovca

571
Foto: Igor Bovdiš

Svojom bogatom istorijom i vrednim radom na očuvanju i unapređenju narodne kulture Slovaka u Bačkom Petrovcu, KUD „Petrovačka družina“ iz Bačkog Petrovca je sigurno zaslužilo pažnju šire javnosti. To nas je motivisalo da popričamo sa njegovom predsednicom, Danielom Leginj-Sabo.


„Trenutno, najstarije slovačko kulturno-umetničko društvo u Vojvodini, koje postoji već 128 godina, funkcioniše veoma dobro. U svojim brojnim sekcijama okuplja oko stotinu aktivnih članova. Imamo folklornu i pevačku dečju grupu za najmlađe, folklornu i pevačku dečju grupu za decu srednjeg uzrasta, kao i folklornu i pevačku grupu za odrasle. Mogu se pohvaliti i činjenicom da društvo raspolaže velikim brojem kvalitetnih solista svih uzrasta. Osim toga, našu delatnost obogaćuju i dve pozorišne grupe, za decu i za odrasle“ – objašnjava predsednica Leginj-Sabo.

„Napravićemo osvrt na naše aktivnosti u 2019. godini koja je ostala za nama. Možemo reći da su sve naše grupe, u skladu sa svojim kategorijama, učestvovale na svim najvećim slovačkim festivalima u našoj državi. Obe dečje pevačke grupe učestvovale su na Dečjem folklornom festivalu „Zlatna kapija“ u Kisaču, folklorna grupa za odrasle učestvovala je na Folklornom festivalu „Tancuj, tancuj…“ u Gložanu, dečje folklorne grupe gostovale su u Mađarskoj (u Slovačkom Komlošu), takođe u Slovačkoj (u Svetom Petru), a folklorni ansambl za odrasle bio je na festivalu „Očovska folklorna hruda“ u Slovačkoj (u Očovi). Poslednja novost je da su učestvovali u folklornom šou „Zem spieva“. Kada je reč o pevačkim festivalima, upravo smo završili projekat u kojem smo bili suorganizatori festivala „Spievajže si, spievaj“, koji se svake godine održava u Bačkom Petrovcu. Nedavno je naša pevačica, Šaili Ponjiger-Forero, učestvovala na festivalu „Susreti u pivničkom polju“, gde je osvojila treće mesto“ – završava priču o ovogodišnjoj delatnosti društva predsednica Daniela Leginj-Sabo.

[wonderplugin_slider id=181]

 

Možete li nam dočarati svoje utiske sa snimanja folklorne emisije „Zem spieva“?

„Bilo je zanimljivo. Novo iskustvo, nova saznanja, nova spoznaja o tome kako se snima u jednom toliko velikom studiju nacionalne televizije, pozitivna energija sa kojom se sve to pripremalo… Planiranje kako tamo predstaviti društvo, velika odgovornost kako predstaviti Bački Petrovac. Dakle, programska komisija društva insistirala je na tome da to bude običaj, ni u kakvom slučaju stilizacija. Da bismo, kada nam je već pružena šansa da predstavljamo bogatstvo folklorne kulture koju imamo u Bačkom Petrovcu, pazili da odprezentujemo izvorne narodne petrovačke autentične pesme, da se predstavimo u tradicionalnim nošnjama i pokažemo običaje, kojima se Petrovčani i dan-danas ponose. Naravno, trudili smo se da to sve prezentujemo kao narod koji više od 250 godina živi u Bačkom Petrovcu i koji ima šta da pokaže. Tamo smo nastupili sa običajem „Dobili ste lep poziv“, tj. sa delom svadbenog obreda. Publika u studiju nam je pružila veliki aplauz, nastup se dopao i žiriju, koji je postavljao pitanja i o dramskim crtama, jer su bili obavešteni o tome da u Petrovcu imamo bogatu pozorišnu tradiciju. Hvalili su nas, ali, nažalost, nismo prošli u drugo kolo. No, nije nam uopšte žao zbog toga, jer imamo čime da se ponosimo. Predstaviti se u takvoj emisiji, kao što je „Zem spieva“, je velika čast. Želela bih ovim putem da čestitam i kolegama iz KPD „Jednota“ iz Gložana, koji su učestvovali u istom krugu sa nama, na veoma lepoj izvedbi svoje koreografije „Pod prozorom“. Takođe bih čestitala i Ani Zornjan, koja je iz naše grupe prošla u polufinale.“

Kakve aktivnosti planira „Petrovačka družina“ u 2020. godini?

„U naše stalne aktivnosti spada organizovanje smotre dečjih folklornih sastava u našoj opštini, Dani Petrovca, izložba koju organizujemo tim povodom, jer „Petrovačka družina“ ima i edukativni karakter, kada kognitivno utiče na svoje poštovaoce i posetioce. Svake godine organizujemo tematsku izložbu na neku temu iz folklorne delatnosti naših Petrovčana. Planiramo učešće na našim najvećim festivalima, prijem gostiju iz dijaspore, posetu inostranstvu, a najglavnije – koračanje već dobro utabanim puteljcima, očuvanje riznice našeg naroda, narodnih običaja i tradicija, pa prenošenje istih najmlađim generacijama, jer ćemo samo tim putem osigurati svoju budućnost i moći ponosno stajati sa predstavnicima drugih naroda.“

Još nekoliko redaka o „Petrovačkoj družini“:

Društvo je aktivno pod ovim nazivom od 2001. godine. Tokom svog rada na kulturnom polju, koji traje više od veka, društvo je učestvovalo na mnogobrojnim domaćim i inostranim festivalima i programima, na kojima je osvajalo i značajne nagrade. Tradicija „Družine“ nije samo dostojno predstavljanje sopstvenog rada i entuzijazma, već i Petrovca i divne slovačke pesme, igre, nošnje, kao i jezika vojvođanskih Slovaka. Moramo pomenuti da iza društva stoje i brojne porodice, u kojima se vredno i predano priprema, štirka i pegla nošnja. Društvo podržava i lokalna samouprava, ali i bačkopetrovačka Opština. „Petrovačka družina“ im se za pažnju zahvaljuje dobrim imenom, koje je zaslužila kvalitetnom igrom, pevanjem i plesom. Slovačke tradicije i identitet ponosno čuvaju i usađuju u dečja srca, u kojima će se ljubav prema maternjem jeziku širiti i opstajati i ubuduće.

[wonderplugin_slider id=75]

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here