Manastir Kaona – raj na zemlji (VIDEO)

1027
Foto: BAP VESTI

Manastir Kaona pripada Eparhiji šabačkoj Srpske pravoslavne crkve. Nalazi se u Posavotamnavi, u opštini Vladimirci, u ataru istoimenog sela. Manastir predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.


Predanje o nastanku

Manastir je nastao je u 14. veku, a prva crkva sagrađena na ovom mestu datira iz druge polovine 11. veka. Prema narodnom predanju ova svetinja zadužbina Ikonije, sestre Miloša Obilića.

Predanje kaže da su dve Miloševe sestre, Ikonija i Vida, pratile brata na Kosovo. Kad su stigle do „Ravne livade“ (iznad sadašnje manastirske crkve), Ikonija ode da donese bratu vode, i vraćajući se, reče mu: „O moj brate, što dobra konja videh, još da je sedlo prema njemu“. (U narodu se pod dobrim konjem podrazumeva mesto gde bi se mogla crkva sagraditi).

Foto: BAP VESTI

„Blago imamo, sestro“, odgovori Miloš, „pa mu načini sedlo, a kad se ja vratim sa Kosova, pomoći ću ti i ja.“

Miloš se nije vratio. Ikonija je sagradila Kaonu, a Vida manastir u Vidojevici.

U manastiru Kaona se, kao velika svetinja, čuva delić moštiju Prepodobne majke Paraskeve.

Krajem 19. veka, 1892 . godine tačnije je podignuta glavna manastirska crkva, koja je kasnije porušena, a na njenim temeljima je podignuta današnja crkva, koja je posvećena svetom Arhangelu Mihailu.

Kršetnje u Kaoni spada u red zanimljivosti za ovaj manastir, uzevši u obzir da u njemu postoji poseban bazen u obliku krsta, u kome se krštenje obavlja pogružavanjem.

Sveta voda Kaonska je konstante iste temperature 11 stepeni i smatra se vrlo lekovitom, a posebno pomaže kod očnih oboljenja.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

Na brdašcetu se vidi kapela koja je posvećena Presvetoj Bogorodici.

Ikone i freske iz prvobitne crkve nisu sačuvane. Današnje ikone i freske koje se mogu videti su radili ikonopisci Dragan Marunić i Nikola Lubardić.

Pored jezera je pećina-kapela Roždestva Hristovog, podignuta u čast obeležavanja proslave dva milenijuma od Hristovog rođenja.

Izvor: Opština Vladimirci

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here