Манастир Тумане надалеко чувен по исцељењима, годишње га посети милион верника

7406
Foto: manastirtumane.org

Манастир Тумане налази се 120 километара од Београда и девет километара од Голупца, у подножју голубачких планина, окружен шумом на левој обали Туманске реке, што самој светињи даје посебну лепоту, због чега је једна од најпосећенијих у Србији.


Високопреподобни архимандрит отац Димитрије Плећевић каже за РТС да манастир годишње посети око милион верника.

Отац Димитрије Плећевић каже да је значај манастира Тумане многострук, пошто је то страри средњовековни манастир са богатим предањем, лепом историјом и прелепим амбијентом у којем се налази.

„Манастир је познат био јавности и раније, али мало детаљнијом обновом и доласком монашког братства, некако се уредио живот у манастиру, али се уредило и богослужење и то је свакако био подстрек за народ да у већем броју долази“, истиче отац Димитрије.

Наглашава да је оно што суштински окупља верни народ у манастиру Тумане јесте жеља да се споји са Богом. Наводи да манастир годишње посети око милион верника.

Манастирски комплекс поред цркве, конака и трпезарије садржи и мали зоолошки врт, игралиште за децу, два рибњака, кошнице и пут кроз шуму до испоснице Светог Зосима – бисер манастира Тумане.

„Важно је напоменути да се благословом божјим, у 21. веку, код моштију Туманских чудотвораца – Светог Зосима и Светог Јакова, догађају бројна исцељења о којима бруји регион и свет, па народ чувши од уста до уста за благодатну помоћ коју светитељи пружају људима, долази са надом и вером на свето место“, каже отац Димитрије.

Основан у време пре Косовског боја, био преписивачки центар

За име манастира везано је неколико предања која помињу Милоша Обилића, прослављеног косовског јунака. Милош је рођен у оближњем селу Кобиље, а имао је свој дворац у селу Двориште. Приликом одласка у лов нехотице је ранио испосника Зосима Синајита који је пребивао у оближњој пећини.

Када га је понео видару на лечење пустињак рече Милошу „Ту мани“ односно „Нема лека – пусти да ту умрем“. Да окаје грех Милош подиже задужбину – манастир у који положи Зосимове мошти.

Отац Димитрије објашњава да има и истраживача који сматрају да је манастир добио име на основу латинске односно грчке речи која значи свети гроб, гроб светог човека. Каже да је званични назив манастира Туман, али да је народу у том крају лакше да га зову Тумане.

Први сачувани записи о манастиру су из 16. века, а основан је у време пре Косовског боја, као и многе задужбине Моравске Србије.

У другој половини 16. века у овом манастиру је настало и једно књижевно дело – Тумански апокрифни зборник.

Отац Димитрије истиче да је манастир био јак преписивачки центар, као и манастири у околини, што говори о томе да је и у време под турским ропством српски народ био просвећен и чувао своју традицију.

„Преписивање књига је онда био изузетно захтеван посао и припадао је најобразованијим монасима, тако да су манатири увек били расадници духовности, културе и националног идентитета“, наглашава отац Димитрије.

„Дошли смо на лоше услове, а данас је то један мали град“

Од 1966. године манастир Тумане је био женски, а од 2014. мушки манастир, који сада има најмлађе братство.

„Манастири, као и човек, доживљавају своје успоне и падове, услед људских околности и спољних фактора, међутим циљ братства које је дошло пре седам година у манастир јесте био да светиња оживи. То је увек био поштован и вољен манастир, али нисмо га затекли у бог зна колико идеалном стању“, сећа се отац Димитрије.

Истиче да су се потрудили, као што и данас раде, да са верним народом обнове светињу.

„Дошли смо на лоше услове, а данас је то један мали град. Заиста велика благодарност и хвала Богу што је светиња заживела. Неизерно хвалаи верном народу, све што видите тамо је народ подигао. И сада се зида један гостински конак у којем ће се моћи сместити 120 ходочасника. У оквиру њега хоћемо да опремимо велику библиотеку и салу за предавања“, каже отац Димитрије.

У мају је манастир Тумане посетио и патријарх српски Порфирије, што је била прва званична посета новог патријарха једном манастиру у Србији.

Отац Димитрије најављује да ће у суботу 21. августа бити обележен празник Туманских светитеља – Светог Зосима и Светог Јакова.

„Навршава се 75 година од упокојења Светог Јакова и у његову част као чувеног, уз владику Николаја, покретача и носиоца Богомољачког покрета, биће организован један црквено-народни Богомољачки сабор који ће подразумевати и богат културно-уметнички програм“, истиче отац Димитрије Плећевић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here