Међународни попис птица водених станишта 2022.

Зимски попис птица могу да раде и волонтери без искуства

82
Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС) од 08. до 30. јануара организује и спроводи Међународни попис птица водених станишта (International Waterbird Census – IWC).


Ово истраживање започето је давне 1966. године и представља једну од најстаријих и најмасовнијих активности праћења бројности дивљих птица на свету.

– Захваљујући добро развијеној мрежи чланова, волонтера и сарадника и ове године ћемо обилазити сва важна водена станишта у земљи и пребројавати птице. Наши теренски сарадници суочавају се са бројним изазовима попут временских услова и пандемије коронавируса. Нажалост, природа и птице угрожени су комуналним и индустријским загађењем вода, масовним одлагањем отпада уз обале и дивљим шљункарама које уништавају последња приобална станишта уз велике реке. Да ствар буде гора, поједини велики рибњаци, познати као изванредно значајна станишта птица, напуштени су и исушени, док се истовремено бројачима птица не дозвољава обилазак неких од активних рибњака. На крају морамо да споменемо и лов као фактор угрожавања и страдања птица који је свеприсутан, па су локације на којима се не лови на птице водених станишта не пуца и на којима су безбедне изузетно ретке –  каже Марко Шћибан из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Он додаје да ће посебну пажњу ове године посветити обиласку тока Западне Мораве јер је то сада наша најугроженија река због изградње аутопута и мењања десетина километара водотока.

Из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије апелују да се заустави лов птица водених станишта како би се смањило ширење вируса авијарне инфлуенце (птичјег грипа) и тиме допринело спречавању ширења опасне заразе на становништво, дивље птице и домаћу живину.

Зимски попис птица основно је оруђе за предузимање конкретних корака у заштити популација дивљих птица и водених станишта која су значајна за очување биодиверзитета и осталих природних ресурса попут пијаће воде. Подаци које орнитолози у Србији прикупе на крају се обједињују и шаљу у светску базу података коју води организација „Wetlands International“.

Уколико сте заинтересовани да допринесете зимском попису птица, добродошли сте. Поједини локалитете ће се обилазити у сарадњи са управљачима и чуварима заштићених подручја, као и другим институцијама које се баве водама и заштитом природе, а за све заинтересоване смо обезбедили електронске приручнике за распознавање птица.

– Свако, укључујући потпуне почетнике, може да допринесе унапређењу знања о зимском распрострањењу и бројности птица у Србији. Врло је важно да сви волонтери приликом рада на терену буду обазриви и да пазе на здравље и безбедност –  појашњава Марко Шћибан из ДЗППС.

Иако ће све активности бити на отвореном, у Друштву за заштиту и проучавање птица Србије напомињу да вирус SARS-CoV-2 још увек интензивно циркулише на територији Републике Србије, стога унапред моле све учеснике да током трајања акције воде рачуна о поштовању превентивних мера у циљу смањења ризика настанка и преношења ове инфекције. Упозоравамо и на могућност појаве и ширења вируса птичјег грипа, стога саветујемо свима да буду опрезни, избегавају контакт са птицама које делују болесно и у случају проналаска сумњивих јединки птица обавесте надлежне ветеринарске институте.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here