Невероватна прича о Србину који је изумео машиницу за шишање (ВИДЕО)

Да ли сте чули за Николу Бизумића?

317
Фото: Printscreen/RTV

НОВИ САД – Џон Смит, угледни грађанин Енглеске крајем 19. века, због заслуга и пословне предузимљивости, добио је племићку титулу. Заправо, он је наш Никола Бизумић и измислио је машиницу за шишање.


Од Нерадина, преко Ирига и Руме до Лондона, и данас звучи компликовано а замислите пре скоро два века. Е, на тај пут је кренуо Никола Бизумић јер је знао да је у праву. У родном завичају нису га схватили озбиљно, али у иностранству јесу, тамо је патентирао прву машиницу за шишање, стекао светску славу и обогатио се.

Петнаест вагона злата богатство је које Никола оставља својим наследницима и ту настају упитници. Један је да се вест о Николиној смрти у јавности појављује тек 1929. иако је умро 1906.

У новинама из различитог периода можете пронаћи многе теорије око Бизумићевог наследства, а још један упитник у овој причи изнела је и Гордана Бизумић, наводећи да крштеницу славног претка никада није могла да пронађе.

Ипак, дух Николе Бизумића или мистер Смита живи и кроз праве наследнике његове професије.

А замислите да је Никола Бизумић био Италијан који су чувени по томе да не спорно баштине своју историју, данас би сигурно много туристичке туре биле у његовом завичају, музеј се подразумева, а на такмичењу фризера Бизумић машиница била би престижна награда. А овако наша посла, а ви јесте чули за Николу Бизумића?

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here