Обичаји за Светог Николу

Свети Никола је слава са најдужом традицијом у нашем народу и с обзиром на то, развили су се нарочити обичаји који прате овај празник. 

1036
Фото: Никола Шеган

Постоји изрека у нашем народу да Светог Николу слави пола Србије, а пола иде на славу. И то није без разлога. Наиме, Свети Никола је слава са најдужом традицијом у нашем народу и с обзиром на то, развили су се нарочити обичаји који прате овај празник. 


Даривање деце

Будући да је Свети Никола познат и као заштитник деце, од давнина је постојао обичај да се на дан када се овај светац слави, дарују деца орасима, јабукама и слаткишима. Током ноћи, док деца спавају, Свети Никола би им оставио дарове у ципеле или покрај прозора. Деца би нарочито за тај дан очистила своје ципеле и ставила их близу кревета како би се ујутру прво њима обрадовала, пишу на сајту Опанак.

Сејање божићне пшенице

Међу православним обичајима издваја се и сејање божићне пшенице за коју се верује да симболише плодну годину која долази и да у дом доноси срећу, здравље и благостање. Сеје се на дан Свете Варваре 17. децембра или на Светог Николу 19. децембра. Како веровање каже, пшеница се сади да би наредна година била успешна и плодна, и то баш на овај дан да би таман до Божића бити бујна и зелена и тако красила празничну трпезу.

Лађари пуцају из топова

На овај празник, где год да се нађу, лађари спуштају сидра. Заустављају лађе док се морнари помоле светитељу и онда настављају пут. Припремају топове за паљбу одајући почаст своме заштитнику. На овај начин славу је обележавао и кнез Милош Обреновић.

Шарени колачи у облику птице

На југу Србије традиционално се на Светог Николу праве шарени колачи у облику птице. Заједно са погачом и вином односе се у цркву на освештење молитвом и вином. Након тога, служе се гостима, а пре свих деци.

Праштање дугова

У Византији је на Светог Николу био обичај да се на тај дан амнестирају затвореници. У народу постоји веровање да ће ономе ко данас опрости дуг следећа година бити богата и плодна. Постоји и веровање да на Светог Николу не треба никога подсећати на дуг, нити му додатно отежавати положај због тога што је дужник.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here